Τελευταία Νέα
Διεθνή

DIW Γερμανίας: Έρχεται κύμα πτωχεύσεων - Η κυβέρνηση θα ψηφίσει και νέο πακέτο στήριξης

DIW Γερμανίας:  Έρχεται κύμα πτωχεύσεων - Η κυβέρνηση θα ψηφίσει και νέο πακέτο στήριξης
Υποτιμήσαμε το δεύτερο κύμα πανδημίας υποστηρίζει σε ανάλυσή του DIW
Τα προγνωστικά για τη γερμανική επιχειρηματικότητα δεν εμπνέουν αισιοδοξία για τη νέα χρονιά, το αντίθετο μάλιστα, αφού η κρίση λόγω της πανδημίας θα δοκιμάσει σκληρά τους Γερμανούς επιχειρηματίες ή όσους καταφέρουν να βγουν αλώβητοι από τα αυστηρά μέτρα lockdown, που κατά πάσα πιθανότητα θα παραταθούν και μετά τις 10 Ιανουαρίου, όπως επισημαίνει ο Marcel Fratzscher, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας της Οικονομίας DIW και δημοσιεύει η Deutsche Welle.
Για το 2021 η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να καταφύγει και πάλι σε νέο δανεισμό-ρεκόρ ύψους 180 δις ευρώ, αλλά ακόμη κι αυτό το ποσό δεν επαρκεί για να κρατήσει στη ζωή επιχειρήσεις και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας.
Η εκτίμηση του ινστιτούτου είναι μάλιστα ότι η κρίση του κορωνοϊού θα κοστίσει γύρω στα 400 δις ευρώ.

«Υποτιμήσαμε το δεύτερο κύμα πανδημίας»

Το θηριώδες αυτό ποσό δεν ανταποκρίνεται στα κάπως αισιόδοξα σενάρια κυβερνητικών εκπροσώπων για σχετική αναθέρμανση της γερμανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες.
Τι πήγε άραγε στραβά;
«Απλά υποτιμήσαμε πόσο ισχυρό είναι το δεύτερο κύμα της πανδημίας», υποστηρίζει ο Marcel Fratzscher.
«Και φοβάμαι ότι συνεχίζουμε να είμαστε υπερβολικά αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά στο 2021, γιατί δεν αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί επιχειρηματίες βρίσκονται πλέον στο έσχατο σημείο, δεν έχουν άλλα αποθέματα κι αντιμετωπίζουν το φάντασμα της χρεοκοπίας.
Δεν αντιλαμβανόμαστε ότι η ανεργία αυξάνεται και πάλι και ότι η παγκόσμια οικονομία δεν παίρνει μπροστά με το ρυθμό που επιθυμούσαμε.
Το ρίσκο συνεχίζει να είναι τεράστιο και φοβάμαι ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε για το ενδεχόμενο συνέχισης της συρρίκνωσης της οικονομίας, όσο καιρό χρειαστεί για να θέσουμε υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα πανδημίας».  
Το σενάριο που περιγράφει ο γερμανός οικονομολόγος προκαλεί τρόμο, γιατί περιγράφει ως αναπόφευκτο αυτό που η γερμανική κυβέρνηση επιχειρεί να αποτρέψει: το τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος από πιθανό λουκέτο επιχειρήσεων που θα επιφέρει και αύξηση της ανεργίας.

«Δεν θα φτάσουν τα 180 δις ευρώ»

«Ναι, το κύμα πτωχεύσεων είναι ίσως αναπόφευκτο.
Το θέμα δεν είναι εάν θα έρθει, αλλά πότε, διότι το κράτος πήρε φέτος δύο μέτρα: Πρώτον, κατήργησε για την φετινή χρονιά την υποχρεωτική αίτηση πτώχευσης στον εισαγγελέα πρωτοδικών, την οποία όφειλε ο επιχειρηματίας να καταθέσει εντός προθεσμίας μερικών εβδομάδων.
Και δεύτερον, το κράτος στήριξε δυναμικά όχι όλους, αλλά πάρα πολλούς επιχειρηματίες.
Αυτοί οι δύο παράγοντες αναχαίτισαν τις πτωχεύσεις, οδήγησαν ίσως ακόμη και στη μείωσή τους μέσα στο 2020.
Αυτό δείχνει ότι έχουμε να περιμένουμε ακόμη πολλά.
Το ερώτημα είναι πότε».     
Ο Marcel Fratzscher είναι της άποψης ότι σε περίπτωση που συνεχιστούν τα αυστηρά μέτρα περιορισμού μέχρι τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο, το πακέτο των 180 δις ευρώ δεν θα φτάσει για να καλύψει τις οικονομικές απώλειες.
Η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να βάλει το χέρι ακόμη πιο βαθιά στην τσέπη.
«Δεν ανησυχώ, το κράτος διαθέτει τους πόρους, εάν πρόκειται να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας και βιωσιμότητα επιχειρήσεων, θα είναι ποσά τα οποία έχουν επενδυθεί σωστά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης