Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διαψεύδει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Cavusoglu το State Department (ΗΠΑ) περί της ομάδας εργασίας για τους S-400 - Διπλωματία μέσω Oruc Reic από την Τουρκία

Διαψεύδει τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Μ. Cavusoglu το State Department (ΗΠΑ) περί της ομάδας εργασίας για τους S-400 - Διπλωματία μέσω Oruc Reic από την Τουρκία
«Με το Oruc Reis υψώσαμε τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu
Σε διάψευση των δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu (δείτε εδώ), οι οποίες έκαναν λόγο για τη σύσταση αμερικανοτουρκικής ομάδας εργασίας σχετικά με το θέμα των S-400, προχώρησε το State Department.
Απαντώντας σε ερώτηση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει μια τέτοια ομάδα εργασίας και τόνισε ότι η Ουάσιγκτον παραμένει πλήρως προσηλωμένη στην εφαρμογή των κυρώσεων CAATSA.
Όπως μάλιστα εξήγησε, υπάρχουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο ρουτίνας με αντικείμενο τον αντίκτυπο που θα έχουν οι κυρώσεις στη διμερή στρατιωτική συνεργασία.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στην πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων, όπως ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Pompeo στις 14 Δεκεμβρίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι ανέφερε νωρίτερα ο Cavusoglu

Σε μια προσπάθεια να ρίξει τους τόνους των κυρώσεων, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, ανακοίνωσε την επαναπροσέγγιση ΗΠΑ-Τουρκίας και τη σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για τις κυρώσεις σχετικά με τους S-400.
«Οι ΗΠΑ πρότειναν τη σύσταση κοινής ομάδας μελέτης για τις κυρώσεις για τους S-400, και συμφωνήσαμε» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Εάν οι δηλώσεις του Cavusoglu έχουν βάση τότε πρόκειται για αλλαγή πλεύσης από την πλευρά των ΗΠΑ και κατά συνέπεια δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων ακόμα και μετά την αλλαγή σκυτάλης στο Λευκό Οίκο και την ορκωμοσία του Joe Biden.
«Η δυναμική αλλάζει μετά τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ» δήλωσε με νόημα ο Cavusoglu.

Η Τουρκία διατηρεί στα ύψη την ελληνοτουρκική ένταση

Αποφασισμένη να συντηρήσει την ελληνοτουρκική ένταση εμφανίζεται η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη και την ανοχή από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά και νέα πίστωση χρόνου που έδωσε στον Erdogan έως τον Μάρτιο του 2021.
«Με το Oruc Reis υψώσαμε τη σημαία μας στην Ανατολική Μεσόγειο» υποστήριξε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
Δεδομένου ότι το Oruc Reis παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα, καθώς για αρκετούς μήνες έπλεε στην Ανατολική Μεσόγειο πραγματοποιώντας έρευνες, η δήλωση του Cavusoglu αποτελεί ακόμα ακραία πρόκληση από την πλευρά της Τουρκίας.
«Δείξαμε σε εχθρούς και φίλους  το τι μπορούμε να κάνουμε» τόνισε σε άλλο σημείο των δηλώσεων ο Cavusoglu, διαμηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση τις προθέσεις της Τουρκίας ενώ θα μπορούσε να θεωρηθεί και έμμεση απειλή για την περίπτωση που η ΕΕ αποφασίσει να επιβάλλει πραγματικές κυρώσεις προς την Τουρκία.
Επίσης, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε στα περί Διάσκεψης των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ αναφέρθηκε και στις σχέσεις της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτοξεύοντας βέλη και κατά της Γαλλίας.
Ακόμη, για άλλη μια φορά δήλωσε πως οι κυρώσεις της Ουάσιγκτον προς την Άγκυρα για τους S-400 αποτελούν επίθεση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας, ενώ ανακοίνωσε τη σύσταση κοινής ομάδας μελέτης για το θέμα.
Πιο αναλυτικά, στην ομιλία του για τον απολογισμό του 2020, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε «στην ανατολική Μεσόγειο, υψώσαμε τη σημαία μας με το Oruc Reis, το Barbaros και το Yavuz και δείξαμε πως δίχως εμάς δεν μπορεί να συμβεί κάτι στην περιοχή.
Το δείξαμε αυτό όχι μόνο στις παράκτιες χώρες αλλά και σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και σε όλο τον κόσμο.
Και δείξαμε σε εχθρούς και φίλους το τι μπορούμε να κάνουμε».
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην Κύπρο επισημαίνοντας «Στην Κύπρο θέλουμε λύση.
Όχι όμως μια ομοσπονδία, αλλά λύση με δυο κυρίαρχα κράτη».
 
Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Cavusoglu έβαλε στο στόχαστρο τόσο την Ελλάδα και την Κύπρο όσο και τη Γαλλία.
«Ήταν μια σχέση γεμάτη με ένταση λόγω της Ελλάδας, των Ελληνοκυπρίων και της Γαλλίας που επέμεναν να θέτουν τις διαφορές τους με τη χώρα μας.
Στην τελευταία Σύνοδο υπάρχουν σημεία που δεν μας ικανοποιούν, όμως φαίνεται πως επικράτησε κοινή λογική.
Είμαστε κομμάτι της Ευρώπης κι ας μην είμαστε μέλος της Ε.Ε.» τόνισε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης