Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στην Πορτογαλία η προεδρία της ΕΕ - Οι επιτυχίες Merkel και οι προκλήσεις Costa

Στην Πορτογαλία η προεδρία της ΕΕ - Οι επιτυχίες Merkel και οι προκλήσεις Costa
Η γερμανική προεδρία ολοκληρώθηκε με πολλές επιτυχίες σε τομείς που έριχναν τη σκιά τους στα σχέδια της πορτογαλικής προεδρίας
Η Πορτογαλία διαδέχεται σήμερα Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2021 τη Γερμανία στην εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, ένας ρόλος που αναμένεται να είναι απαιτητικός κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021 στη διάρκεια του οποίου η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού πρόκειται να παραμείνει στο επίκεντρο.
Μετά τη συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης της ΕΕ από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και τη σύναψη την τελευταία στιγμή συμφωνίας με τη Βρετανία για το Brexit, η γερμανική προεδρία ολοκληρώθηκε με πολλές επιτυχίες σε τομείς που έριχναν τη σκιά τους στα σχέδια της πορτογαλικής προεδρίας.
“Το στάδιο που ακολουθεί δεν είναι λιγότερο απαιτητικό”, προειδοποίησε ωστόσο ο Πορτογάλος πρωθυπουργός, Antonio Costa.
“Είναι τιμή και μεγάλη ευθύνη να παίρνουμε τη σκυτάλη από τη Γερμανία και την καγκελάριο Angela Merkel”, είχε σχολιάσει την Τετάρτη (30/12/2020) στο Twitter.
“Έχει έρθει η ώρα να περάσουμε στη δράση, να διαθέσουμε τα εργαλεία που αποκτήσαμε: το πρόγραμμα εμβολιασμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και τα σχέδια εθνικής ανάκαμψης”, επεσήμανε ο Costas σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες Πέμπτη (31/12/2020).
Το σύνθημα της πορτογαλικής προεδρίας είναι “Ώρα για αποτελέσματα: μια δίκαιη, πράσινη και ψηφιακή ανάκαμψη”.
Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Λισαβόνα θα πρέπει να εξακολουθήσει να επικεντρώνεται στα υγειονομικά σχέδια των 27 χωρών μελών της ΕΕ που μέχρι στιγμής αντιδρούν μεμονωμένα και χωρίς συντονισμό στην πανδημία του κορωνοϊού.
Εκτός από τις επιπτώσεις της πανδημίας η Πορτογαλία θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα ζητήματα που θα προκύψουν μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει το νέο σχέδιο της Κομισιόν για μια κοινή, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, το οποίο παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο και έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τις χώρες που δέχονται τον μεγαλύτερο όγκο των προσφύγων και των μεταναστών –όπως η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Κύπρος- αλλά και αυτών που είναι αντίθετες στην υποδοχή τους, όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία.
Αν και η πορτογαλική προεδρία μπορεί να επωφεληθεί από την έλευση στον Λευκό Οίκο του Joe Biden, που είναι λιγότερο εχθρικός προς την ΕΕ σε σχέση με τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ Donald Trump, θα πρέπει να μετατρέψει τα λόγια σε πράξη μετά τη σύναψη την Τετάρτη μιας “επί της αρχής” συμφωνίας με την Κίνα για τις επενδύσεις, που θεωρείται ιδιαίτερα αμφιλεγόμενη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης