Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Ξανά στο εδώλιο για το μεταναστευτικό ο Salvini

Ιταλία: Ξανά στο εδώλιο για το μεταναστευτικό ο Salvini
Ο Salvini υποστηρίζει οτι την ευθύνη έχει και ο ιταλός πρωθυπουργός ωστόσο υπάρχουν επιστολές όπου ο  Conte ζητά να αφήσει αμέσως τους μετανάστες να κατέβουν από το πλοίο
Σχετικά Άρθρα

Ενώπιο της ιταλικής δικαιοσύνης βρέθηκε για δεύτερη φορά ο πρώην υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Matteo Salvini για την απόφασή του να εμποδίσει τη διάσωση μεταναστών και προσφύγων στα ιταλικά χωρικά ύδατα, το καλοκαίρι του 2019.
Δικαστήριο του Παλέρμο επανέφερε την βαριά κατηγορία για στέρηση ατομικής ελευθερίας, με το επιβαρυντικό στοιχείο ότι ήταν σε βάρος ανηλίκων, από ανώτατο κρατικό ιθύνοντα. Η υπόθεση αφορά τους 107 μετανάστες και πρόσφυγες που ο Salviniι ανάγκασε να παραμείνουν στα ανοικτά των ιταλικών ακτών επί έξι ημέρες τον Αύγουστο του 2019.
Την επιχείρηση διάσωσης είχε αναλάβει η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Open Arms.
Όπως αναφέρει σε ανταπόκριση της η Deutsche Welle, ο αρχηγός της Λέγκα και πρώην υπουργός Εσωτερικών έφτασε στην δικαστική αίθουσα του Παλέρμο, όπου συχνά δικάζονται μαφιόζοι, εν μέσω σκληρών αποδοκιμασιών από μέλη μη κυβερνητικών και εθελοντικών οργανώσεων. Η στρατηγική υπεράσπισής του, με τις συμβουλές της γνωστής δικηγόρου Julia Bonjorno, είναι πάντα η ίδια οτι ο Salvini επιμένει ότι την απόφασή του στήριξε και συμμερίσθηκε όλη η τότε κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Giuseppe Conte.

Προσωπική στρατηγική ή κυβερνητική απόφαση;

Οι εισαγγελείς όμως έχουν εντελώς διαφορετική άποψη και κατέθεσαν δύο επιστολές με τις οποίες, τον Αύγουστο του 2019, ο Conte ζητούσε με σαφήνεια από τον Salvini να αφήσει αμέσως τους μετανάστες και πρόσφυγες να κατέβουν από το πλοίο. O Conte μάλιστα έκανε ειδική αναφορά στην δραματική υγειονομική κατάσταση που είχε δημιουργηθεί στο πλοίο της Open Arms.
Στο μεταξύ όμως, σε ότι αφορά την ιταλική πολιτική σκηνή, ο Salvini επιχειρεί μια νέα στροφή: σύμφωνα με τον Τύπο, είναι διατεθειμένος να στηρίξει μια κυβέρνηση ευρείας συμμετοχής, με πρωθυπουργό τον Mario Draghi.
Προφανώς έχει καταλάβει ότι η αντιευρωπαϊκή ρητορική, μετά και τα τεράστια κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, δεν έχει πλέον την ίδια πέραση. Τώρα βέβαια, η όλη αλλαγή πορείας του δημιουργεί νέα προβλήματα με τους συμμάχους του. Διότι η ακροδεξιά Giorgia Meloni, των Αδελφών της Ιταλίας, τόνισε ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας με τα υπόλοιπα κόμματα και πρωθυπουργό τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης