Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan - Macron αντάλλαξαν επιστολές - Συμφώνησαν να ξαναρχίσουν διάλογο

Erdogan - Macron αντάλλαξαν επιστολές - Συμφώνησαν να ξαναρχίσουν διάλογο
Οι πρόεδροι της Γαλλίας Ε. Macron και της Τουρκίας T. Erdogan συμφώνησαν, με ανταλλαγή επιστολών, να ξαναρχίσουν τον διάλογο ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιο

Οι πρόεδροι της Γαλλίας Ε. Macron και της Τουρκίας T. Erdogan συμφώνησαν, με ανταλλαγή επιστολών, να ξαναρχίσουν τον διάλογο ώστε να ξεπεραστούν οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας και Παρισιού, ανέφερε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.
Σύμφωνα με πολλές τουρκικές εφημερίδες, που επικαλούνται τις δηλώσεις του, ο M. Cavusoglu είπε ότι Erdogan ανέλαβε την πρωτοβουλία να γράψει πρώτος στον Macron για να του ευχηθεί καλή χρονιά και να τον συλλυπηθεί για τις επιθέσεις που σημειώθηκαν στη Γαλλία το φθινόπωρο.
«Αυτήν την εβδομάδα, λάβαμε την απάντηση του Macron.
Είναι μια πολύ θετική επιστολή, στην οποία λέει ότι θέλει να μιλήσει με τον πρόεδρό μας και η οποία ξεκινά με την προσφώνηση "Αγαπητέ Tayip" στα τουρκικά», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
Ο Cavusoglu είπε ότι οι δύο ηγέτες θα επικοινωνήσουν σύντομα μέσω τηλεφώνου ή τηλεδιάσκεψης και θα ακολουθήσει μια συνάντηση μεταξύ τους.
Σύμφωνα πάντα με τον Cavusoglu, Άγκυρα και Παρίσι συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε ορισμένους τομείς, όπως στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας ή ακόμη στη Συρία και τη Λιβύη, δύο ζητήματα στα οποία η Τουρκία και η Γαλλία έχουν σημαντικές διαφορές.
Η γαλλική προεδρία, με την οποία επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαίωσε την ανταλλαγή επιστολών, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις για το περιεχόμενό τους. «Χρειάζονται τώρα απτές χειρονομίες» εκ μέρους της Άγκυρες, ανέφερε το Ελιζέ.
Οι σχέσεις της Γαλλίας με την Τουρκία, τεταμένες εδώ και πολλά χρόνια, εντάθηκαν ακόμη περισσότερο τους τελευταίους μήνες.
Ο Erdogan έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Μακρόν για ισλαμοφοβία και να αμφισβητήσει «την πνευματική υγεία» του ενώ τον περασμένο μήνα τον χαρακτήρισε «πρόβλημα για τη Γαλλία» και κάλεσε του Γάλλους «να τον ξεφορτωθούν».
Η στροφή του Erdogan σημειώνεται σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να προσεγγίσει ξανά την Ευρώπη, λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει και ενόψει της ορκωμοσίας του J. Biden στις ΗΠΑ, ο οποίος ενδέχεται να μην είναι τόσο διαλλακτικός απέναντι στην Άγκυρα όσο ο Ρεπουμπλικάνος D. Trump.

www.bankignnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης