Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU, προηγείται ο Merz – Κρίσιμη ψηφοφορία 16/1 στην Γερμανία

Οι τρεις υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU, προηγείται ο Merz – Κρίσιμη ψηφοφορία 16/1 στην Γερμανία
Με βάση τις δημοσκοπήσεις προηγείται για την ηγεσία του CDU ο Friedrich Merz που θεωρείται πιο συντηρητικός σε σχέση με τους άλλους δύο υποψηφίους.
Σχετικά Άρθρα

Κρίσιμη ψηφοφορία διεξάγεται στην Γερμανία στις 16 Ιανουαρίου 2021, για την ηγεσία του CDU του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος που σήμερα ηγείται η επιτυχημένη Καγκελάριος A. Merkel και μια μεγάλη πολιτική φυσιογνωμία της Ευρώπης.
Οι υποψήφιοι για την ηγεσία του CDU είναι o Armin Laschet, o Friedrich Merz και o Norbert Röttgen.
Με βάση την διαδικασία εκλογής
προηγείται για την ηγεσία του CDU ο Friedrich Merz που θεωρείται πιο συντηρητικός σε σχέση με τους άλλους δύο υποψηφίους.
Συγκεκριμένα στον πρώτο γύρο έλαβαν Merz: 385, Laschet: 380, Röttgen: 224 συνολικά 898 ψήφοι σε 1.001 ψήφους.
Οι τρεις υποψήφιοι που αγωνίζονται να ηγηθούν του κύριου κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίας έχουν πολλά κοινά - αλλά δεν είναι τόσο όμοιοι όσο φαίνεται αναφέρει το Politico.
Οι Armin Laschet, Friedrich Merz και Norbert Röttgen είναι όλοι λευκοί και προέρχονται και οι τρεις από την Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.
Αλλά ακολουθούν διαφορετικές στρατηγικές για να ηγηθούν της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU).
Η στιγμή της αλήθειας έφθασε καθώς στις 16 Ιανουαρίου 2021 σε διαδικτυακό συνέδριο το κόμμα θα ψηφίσει.
Η εξασφάλιση της προεδρίας του κόμματος θα ήταν πρόκριμα για την διαδοχή της Angela Merkel ως καγκελάριου εντός του 2021.
Η Merkel κατέχει την ηγεσία του CDU για 18 χρόνια προτού την παραδώσει στην Annegret Kramp-Karrenbauer, τώρα υπουργό Άμυνας της Γερμανίας.
Ωστόσο, η Kramp-Karrenbauer δεν μπόρεσε να ελέγξει το κόμμα, οπότε μόλις εννέα μήνες πριν από τις γενικές εκλογές που θα προαναγγέλλουν τη συνταξιοδότηση της Merkel διεξάγονται εκ νέου εσωκομματικές εκλογές.

Armin Laschet

Ο Armin Laschet γίνεται 60 ετών τον Φεβρουάριο 2021, έχει υπηρετήσει ως πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πιο πυκνοκατοικημένου κρατιδίου της Γερμανίας, από το 2017.
Παντρεμένος το 1985, αυτός και η σύζυγος Susanne έχουν τρία παιδιά.
Το 2012, έγινε αναπληρωτής πρόεδρος του CDU, μια θέση που κατέχει μέχρι σήμερα.
Η πολιτική σταδιοδρομία του Laschet ξεκίνησε το 1989 όταν έγινε μέλος του δημοτικού συμβουλίου της δυτικής πόλης του Άαχεν, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε.
Το 1994, έγινε μέλος του γερμανικού κοινοβουλίου για τον Άαχεν.
«Μερικοί από εσάς μπορεί να με ρωτήσετε:
Τι έχετε να προσφέρετε;
Έχω εμπειρία στην κυβέρνηση, στην καθοδήγηση ενός μεγάλου κράτους, στην εξισορρόπηση διαφορετικών συμφερόντων και έχω ήδη κερδίσει εκλογές.
Ο Laschet βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα το 2020 όταν οι βιογράφοι ισχυρίστηκαν ότι η οικογένεια ήταν πεπεισμένη ότι ήταν άμεσοι απόγονοι του Charlemagne, ο οποίος στέφθηκε αυτοκράτορας στο Άαχεν.
Ένας συνήθως φιλόξενος άνδρας που σχετίζεται με την περιοχή του Ρήνου, ο Laschet εξορξίστηκε το 2020 όταν οι Σοσιαλδημοκράτες της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας τον κατηγόρησαν για διαφθορά σε προμήθειες για μάσκες κατά τις πρώτες μέρες της πανδημίας COVID-19.
Το φερόμενο σκάνδαλο αφορούσε τον γιο του Laschet, Joe, το οποίο είναι μοντέλο και έχει μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Ο Joe, ο οποίος τότε εργαζόταν για την εταιρία μόδας Van Laack, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, του είπε να ενημερώσει τον πατέρα του ότι η Van Laack θα μπορούσε επίσης να κατασκευάσει μάσκες προσώπου.
Η εταιρία Van Laack έκλεισε συμβόλαιο, αλλά ο Armin Laschet απέρριψε τις κατηγορίες για διαφθορά, λέγοντας ότι όταν αντιμετώπιζε μια άνευ προηγουμένου πανδημία, η κυβέρνησή του ζήτησε από όλο το εφεδρικό δυναμικό να παράγει προστατευτικό εξοπλισμό.

Friedrich Merz

Γεννημένος το 1955, είναι δικηγόρος του εταιρικού δικαίου και πρώην βουλευτής που διετέλεσε αρχηγός της αντιπολίτευσης στην Bundestag μεταξύ 2000 και 2002.
Αυτός και η σύζυγος Charlotte παντρεύτηκαν το 1981 και έχουν τρία παιδιά.
Ο Merz αναγκάστηκε να παραδώσει την ηγεσία της κεντροδεξιάς ομάδας στο Bundestag στη Merkel, με την οποία είχε μια γνωστή… κακή σχέση.
Παρέμεινε μέλος του κοινοβουλίου έως το 2009, προτού εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.
Πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επιστροφή το 2018, όταν ανακοίνωσε ότι θα διεκδικήσει την ηγεσία του CDU.
Έχασε από τον Kramp-Karrenbauer τότε, αλλά επέστρεψε εκ νέου και διεκδικεί την ηγεσία.
«Από τη μία πλευρά, ο υπουργός Οικονομικών έχει αρκετά χρήματα για κάθε έργο, από την άλλη πλευρά, θέλει να βάζει φόρους στα υψηλότερα εισοδήματα.
Αυτό δεν συμβαδίζει.
Με τον κορωνοιό, θα πρέπει να μετρήσουμε τα χρήματα μας, αλλά οι φόροι είναι ήδη βαρύτατοι (Twitter, 14 Ιανουαρίου 2021)
Ο Merz ξεκίνησε μια συζήτηση το 2018 όταν είπε ότι θεωρούσε τον εαυτό του «ανώτερη μεσαία τάξη», αν και κατέχει δύο ιδιωτικά αεροπλάνα και έχει εργαστεί σε θέσεις με μισθούς που υπερβαίνουν κατά πολύ το όριο της «ανώτερης μεσαίας τάξης».
Γνωστός για τον δημοσιονομικό συντηρητισμό και τη σκληρή στάση του σχετικά με τη μετανάστευση, ο Merz έχει επίσης τη συνήθεια να κάνει παρατηρήσεις σκόπιμα προσβλητικές.
Με τον ομοφυλόφιλο υπουργό Υγείας Jens Spahn να θεωρείται επίσης δυνητικός διάδοχος της Merkel, o Merz ρωτήθηκε το 2020 εάν θα είχε αντίρρηση ο επόμενος καγκελάριος είναι gay.
Απάντησε πως όχι, αλλά πρόσθεσε ότι «ο σεξουαλικός προσανατολισμός δεν αφορά τους πολίτες.
Ο ίδιος τάσσεται κατά της δυνατότητας των gay ή ομοφυλόφιλων να υιοθετούν παιδιά.
Germania_1.png
Norbert Röttgen

Ο νεότερος από τους τρεις υποψηφίους, ο Röttgen είναι επίσης το σκοτεινό άλογο στον αγώνα διεκδίκησης της θέσης της Merkel.
Γεννημένος το 1965, ο πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Bundestag είναι παντρεμένος με τον Ebba Herfs-Röttgen από το 1994.
Έχουν τρία παιδιά.
Ο Röttgen υπηρέτησε ως Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος από το 2009 έως το 2012, όταν απομακρύνθηκε από τη Merkel μετά την αποτυχημένη προσπάθειά του να γίνει πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.
Αντί να εγκαταλείψει την πολιτική, ο Röttgen - ο οποίος έχει επίσης θέση στο Bundestag από το 1994 - άρχισε να επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική.
Προσχώρησε στην επιτροπή που προεδρεύει τώρα και πλέον θεωρείται ευρέως μια από τις πιο αξιόπιστες φωνές στις διεθνείς υποθέσεις της Γερμανίας
«Δεν ανήκω σε φατρία. Τους υποστηρίζω όλους.
Και πιστεύω ότι ακόμη και εκείνοι που δεν θα με ψηφίσουν θα μπορούν να έρθουν μαζί μου.
Υποστηρίζω το σύγχρονο κέντρο.
(Συζήτηση για την ηγεσία του CDU, 8 Ιανουαρίου 2021).
Ως ένα από τα πιο κομψά μέλη της πολιτικής ελίτ της Γερμανίας, ο Röttgen έχει το παρατσούκλι «George Clooney of Meckenheim».
Όπως και το Laschet, ο Röttgen συμμετείχε σε συναντήσεις μεταξύ των μελών του CDU και των Πρασίνων, οι οποίες ξεκίνησαν τη δεκαετία του 1990 όταν το γερμανικό κοινοβούλιο βρισκόταν ακόμη στη Βόννη.
Οι συναντήσεις, που ονομάστηκαν «σύνδεση πίτσας» καθώς έλαβαν χώρα σε ένα ιταλικό εστιατόριο, τράβηξαν την προσοχή εκείνη την εποχή, καθώς αφορούσαν άτομα με διαμετρικά αντίθετες απόψεις.
Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει ένας τέτοιος συνδυασμός δεν φαίνεται απίθανος.
Ο Röttgen, ίσως θα μπορούσε να ηγηθεί ενός τέτοιου συνασπισμού απέναντι στον συντηρητικό Merz.

Ποιος θα ήταν ο καλύτερος Καγκελάριος;

Στο ερώτημα ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος καγκελάριος προηγείται ο επικεφαλής του (βαυαρικού) CSU Marcus Soeder με 54%, ακολουθούμενος από τον σοσιαλδημοκράτη Olaf Scholz (45%) και τον χριστιανοδημοκράτη Jens Spahn (32%), ο οποίος όμως έχει και εξαιρετικά υψηλό ποσοστό απόρριψης σε σχέση με τους δύο προαναφερθέντες (59%).
Στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων για την καγκελαρία ακολουθούν οι Norbert Roentgen και Friedrich Merz με 29%, ο (Πράσινος) Robert Habeck και ο Armin Laschet με 29% αμφότεροι και η (επίσης Πράσινη) AnnaLena Boerbock με 22%.
Germania2.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης