Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για ανάκαμψη - Αργία στη Wall λόγω Martin Luther King

Μεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές, ανησυχία για ανάκαμψη - Αργία στη  Wall λόγω Martin Luther King

Μεικτές τάσεις στις ευρωαγορές - Κλειστή η Wall Street λόγω της ημέρας του Martin Luther King

Σχετικά Άρθρα
(Συνεχές Upd) Μεικτές τάσεις κατέγραψαν σήμερα 18/1 τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την ανησυχία για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας να κυριαρχεί, παρά την καλύτερη των εκτιμήσεων ανάπτυξη του κινεζικού ΑΕΠ το 2020.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στην ορκωμοσία του νέου προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στις 20/01 υπό τον φόβο επεισοδίων, στα εταιρικά αποτελέσματα για το δ΄τρίμηνο του 2020, κυρίως όσον αφορά τις αμερικανικές τράπεζες και στην πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για το 2021.
Στην Ευρώπη, η πανδημία και η διάθεση εμβολίων κατά του κορωνοϊού παραμένουν στο επίκεντρο.
Στην Ολλανδία, χιλιάδες άνθρωποι διαμαρτυρήθηκαν κατά των μέτρων lockdown με την διαμαρτυρία να διαλύεται από τις δυνάμεις της αστυνομίας.
Στο επίκεντρο των επενδυτών βρίσκονται και οι εξελίξεις στη Γερμανία, όπου ο Armin Lachet εκλέχτηκε ο νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).
Η εκλογή του ανοίγει το δρόμο για να αντικαταστήσει πιθανώς την A. Mekrel ως καγκελάριο στις εκλογές που θα λάβουν χώρα αργότερα φέτος.

Κλειστή η Wall Street λόγω της ημέρας του Martin Luther King

Κλειστές θα παραμείνουν σήμερα Δευτέρα 18/1 οι αμερικανικές αγορές μετοχών και ομολόγων λόγω του εορτασμού της ημέρας του Martin Luther King.
Κλειστές θα παραμείνουν και οι δημόσιες υπηρεσίες, ενώ δεν θα πραγματοποιηθούν ανακοινώσεις μακροοικονομικών μεγεθών.
Οι αμερικανικές αγορές επανέρχονται σε πλήρη λειτουργία αύριο.

11111111111111111111111111.JPG

Σήμα κινδύνου από την ΕΚΤ για την υψηλή μόχλευση εταιρικών junk ομολόγων στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απειλεί να επιβάλει πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις στις τράπεζες που συνεχίζουν να αγνοούν τα αιτήματα για τον έλεγχο του κινδύνου στην ακμάζουσα αγορά μοχλευμένων δανείων.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται οι Financial Times, οι υπεύθυνοι χάραξης έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την έλλειψη δράσης από τις τράπεζες, προκειμένου να ενισχύσουν τους ελέγχους κινδύνου στην αγορά, τους οποίους φοβούνται ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα αποπληρωμής εάν αυξηθούν τα επιτόκια.
Εάν οι πρακτικές ορισμένων τραπεζών δεν αλλάξουν, η ρυθμιστική αρχή της ΕΕ «δεν θα διστάσει να επιβάλει πρόσθετα κεφαλαίου» μέσω της ετήσιας διαδικασίας εποπτείας και αξιολόγησης, δήλωσε πηγή των Financial Times.

Μαζικοί εμβολιασμοί σε Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία – Ανησυχία για τα εμβόλια Pfizer, Moderna

Έντονο προβληματισμό έχουν προκαλέσει στους επιστήμονες και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας οι συνεχείς αναφορές σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις του κορωνοϊού αλλά και τις επιπλοκές που προκαλούν τα εμβόλια των Pfizer και Moderna.
Ύστερα από πληροφορίες που θέλουν 33 ανθρώπους στη Νορβηγία (όλοι τους άνθρωποι άνω των 75 ετών) να πεθαίνουν μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο της Pfizer (αντίστοιχες αναφορές υπάρχουν και για τις ΗΠΑ τόσο για το εμβόλιο της Pfizer όσο και της Moderna), ανησυχία προκλήθηκε στις ΗΠΑ και για το εμβόλιο της Moderna, καθώς η Πολιτεία της Καλιφόρνια ανακοίνωσε πολύ αυξημένες περιπτώσεις εμβολιασθέντων που εμφάνισαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.
Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως αναφέρεται, το πρόβλημα είχε να κάνει με μια συγκεκριμένη παρτίδα εμβολίων της Moderna ενώ σήμερα 18/1 ο Οργανισμός Φαρμάκων της Νορβηγίας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει τον θάνατο των 33 Νορβηγών με το ότι εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο της Pfizer.
Παρά τις ανησυχίες που προκαλούν αυτά τα δεδομένα, μαζικοί εμβολιασμοί είναι σε πλήρη εξέλιξη – πέραν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη – στην Ινδία όπου μέσα σε μια ημέρα εμβολιάστηκαν περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι, στη Βραζιλία (με το κινέζικο εμβόλιο CoronaVac), στη Ρωσία (με το εμβόλιο Sputnik V) αλλά και σε Ινδονησία και Τουρκία, όπου χορηγείται το κινεζικό εμβόλιο της Sinovac.
Όσον αφορά την άλλη μεγάλη ανησυχία του ΠΟΥ, τις μεταλλάξεις, οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μπορεί αυτές να είναι μην πιο θανατηφόρες, αλλά λόγω του ότι προκαλούν περισσότερα κρούσματα και άρα περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία, είναι λογικό να προκαλούν και περισσότερους θανάτους.

IW: Η Γερμανία ελπίζει στην εμπορική πολιτική Biden

«Δεν αναμένουμε στροφή 180 μοιρών από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ», δηλώνει ο Hubertus Bard από το Ινστιτούτο της Γερμανικής Οικονομίας IW της Κολωνίας.
Ο γερμανός ειδικός εκτιμά ότι ο Joe Biden θα σεβαστεί διεθνείς κανόνες, θα απειλεί λιγότερο και θα είναι πιο αξιόπιστος εταίρος από τον προκάτοχό του.
Ο Hubertus Bard θεωρεί ωστόσο ότι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου δεν θα αλλάξει και πολλά στην εμπορική πολιτική του Donald Trump.
Και πράγματι στον προεκλογικό αγώνα ο Joe Biden χαρακτήρισε μεν καταστροφικούς τους εμπορικούς πολέμους του Trump, δεν δεσμεύθηκε ωστόσο ότι θα καταργήσει τους δασμούς που επέβαλε ο προκάτοχός του στις εισαγωγές διαφόρων προϊόντων.
Για τη γερμανική οικονομία η επιβολή δασμών σε ατσάλι και αλουμίνιο από τον πρόεδρο Trump το καλοκαίρι του 2018 ήταν αδιαμφισβήτητα ένα σοκ.
Το γεγονός ότι ο αμερικάνος πρόεδρος επικαλέστηκε την εθνική ασφάλεια για το μέτρο εξόργισε πολλούς στη Γερμανία, μιας και οι ΗΠΑ είναι μια από τις σημαντικότερες αγορές προϊόντων Made in Germany.
Η επιβολή δασμών πλήττει ιδιαίτερα μια οικονομία που εξαρτάται από τις εξαγωγές όπως η γερμανική.

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, στον απόηχο των στοιχείων για το ΑΕΠ της Κίνας.
Η οικονομία της Κίνας αναπτύχθηκε με ρυθμό +2,3% το 2020, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Στο δ΄ τρίμηνο, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5%.
Στο κόκκινο έκλεισε το χρηματιστήριο στο Τόκιο, καθώς μετά το κλείσιμο του Nikkei στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριάντα ετών την Παρασκευή, αρκετοί επενδυτές προτίμησαν να ρευστοποιήσουν τουλάχιστον μέρος των κερδών.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,97% στις 28.242,21 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση -0,60% στις 1.845,49 μονάδες.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,4% στις 3.956 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1% στις 28.862 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,8% στις 3.596 μονάδες.
Ο Sensex υποχώρησε -0,6% στις 48.759 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης