H EE ζήτησε την υποβολή προτάσεων από τους επενδυτές μέσω των επενδυτικών τραπεζών για να εξετάσει της διαθέσεις της αγοράς
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ΕΕ την περασμένη εβδομάδα έστειλε ένα αίτημα για υποβολή προτάσεων, το οποίο οι εκδότες χρέους αποστέλλουν σε επενδυτικές τράπεζες, σηματοδοτώντας την πρόθεσή τους να συντονισθεί με τις διαθέσεις της αγοράς σύμφωνα με την υπηρεσία ειδήσεων Refinitiv.
Οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν απάντησαν σε αίτημα για σχολιασμό της είδησης από το Reuters.
Κοινωνικά ομόλογα
Τα κοινωνικά ομόλογα, όπως επισημάνθηκε σε δημοσίευμα του το CNN τη Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2020 αναδεικνύονται στο νέο μεγάλο παίκτη της αγοράς ομολόγων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της νομικής εταιρείας Linklaters, τα οποία επικαλείται το δημοσίευμα, από την αρχή του 2020 οι εκδόσεις αυτού του είδους ομολόγων έχουν αντλήσει 163 δισ. δολάρια, από μόλις 13 δισ. δολάρια το 2019, με την πανδημία να οδηγεί αυτή την κατακόρυφη αύξηση.
Ως κοινωνικά ομόλογα, λογίζονται οι εκδόσεις κρατικών τίτλων χρέους, τα κεφάλαια των οποίων χρησιμοποιούνται για την χρηματοδότηση πεδίων της οικονομίας τα οποία άπτονται της κοινωνικής συνοχής, όπως η ανεργία είτε η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είτε οι εκπαιδευτικές ανισότητες.
Ο μεγαλύτερος εκδότης μέσα στο 2020 αναδείχθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία και άντλησε το συνολικό ποσό των 47,3 δισ. ευρώ από πέντε δημοπρασίες κοινωνικών ομολόγων, μέρος των οποίων θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα SURE, το οποίο προορίζεται για να στηρίξει την αγορά εργασίας στην Ε.Ε (να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδοκά να χρηματοδοτήσει με 100 δισ. ευρώ το SURE από την έκδοση κοινωνικών ομολόγων).
Ζήτηση-ρεκόρ
Τα εν λόγω ομόλογα προσέλκυσαν και τη μεγαλύτερη ζήτηση που έχει καταγραφεί ποτέ για ομόλογα, με το συνολικό ύψος της ζήτησης για την πρώτη έκδοση SURE ύψους 17 δισ. ευρώ να εκτινάσσεται στα 233 δισ. ευρώ, ή συνολικά 14 φορές περισσότερο από το ποσό το οποίου προσδοκούσε να αντλήσει Κομισιόν.
Άλλοι εκδότες που προσέλκυσαν υψηλό ενδιαφέρον ήταν η Αναπτυξιακή Τράπεζα της Ασίας, όπως και τα ταμεία CADES και UNEDIC, τα οποία διαχειρίζονται το χρέος της κοινωνικής ασφάλισης και του ταμείου ανεργίας αντίστοιχα και συνολικά άντλησαν 42 δισ. δολάρια από τη δημοπρασία 11 ομολόγων.
Υψηλή ζήτηση όμως μέσα στο 2020 καταγράφηκε για τους προκατόχους των κοινωνικών ομολόγων τα «πράσινα ομόλογα», τα οποία και διαπραγματεύονται στις αγορές για περισσότερο από μια δεκαετία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Linklaters, από την αρχή του έτους, συνολικά από τα πράσινα ομόλογα έχουν αντληθεί 227,6 δισ. δολάρια, από 680 δημοπρασίες, μια αύξηση της τάξης του 21% σε σχέση με πέρυσι.
Σχόλια αναγνωστών