Τελευταία Νέα
Διεθνή

Δραματική πρόβλεψη World Economic Forum: Ο κορωνοϊός θα είναι πηγή μεγάλων κρίσεων την επόμενη 2ετία

Δραματική πρόβλεψη World Economic Forum: Ο κορωνοϊός θα είναι πηγή μεγάλων κρίσεων την επόμενη 2ετία
Εάν τα διδάγματα από αυτήν την κρίση αφορούν μόνο τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων αντί να ενισχύσουν τις ικανότητες διαχείρισης κινδύνου, ο κόσμος θα προσπαθεί να διαχειριστεί και πάλι την επόμενη κρίση αντί να την προβλέψει, κατέληξε το WEF
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει «διασπείρει τις καταστροφικές του συνέπειες» σε όλο το φάσμα του πλανήτη.
Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τους μακροπρόθεσμους κινδύνους και τις οικονομικές και πολιτικές συνέπειες θα μπορούσαν να προκαλέσουν περισσότερες κρίσεις για τα επόμενα χρόνια.
Αυτή είναι η δραματική πρόβλεψη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (World Economic Forum), στην ετήσια έρευνά του για τους παγκόσμιους κινδύνους.
Η ετήσια έρευνα του WEF απαριθμεί τις μολυσματικές ασθένειες και τις κρίσεις επιβίωσης ως τους κορυφαίους «σαφείς και παρόντες κινδύνους» τα επόμενα δύο χρόνια.
Οι παράπλευρες επιπτώσεις, όπως η φούσκα των περιουσιακών στοιχείων και η αστάθεια των τιμών προκαλούν ανησυχίες τουλάχιστον για τα επόμενα 3-5 χρόνια.
Όπως ανέφερε ο WEF οι περισσότερες χώρες αγωνίστηκαν με τη διαχείριση κρίσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρά τα αξιοσημείωτα παραδείγματα αποφασιστικότητας και συνεργασίας.
Αυτό υπογραμμίζει πώς οι ηγέτες πρέπει να προετοιμαστούν καλύτερα για ό,τι κι αν είναι το επόμενο μεγάλο σοκ.
wef_1.JPG
Ριψοκίνδυνη επιχείρηση

«Το άμεσο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος του Covid-19 είναι σοβαρό», δήλωσε ο WEF στην έκθεση.
«Οι συνέπειες - με τη μορφή κοινωνικής αναταραχής, πολιτικού κατακερματισμού και γεωπολιτικών εντάσεων - θα διαμορφώσουν την αποτελεσματικότητα των απαντήσεών μας στις άλλες βασικές απειλές της επόμενης δεκαετίας».
Ενώ η επίπτωση της πανδημίας είναι κυρίαρχη αυτή τη στιγμή, άλλα γεγονότα πιθανότατα θα εμφανιστούν.
Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, ο ακραίος καιρός θεωρείται ως ο πιο πιθανός κίνδυνος, ακριβώς μπροστά από μια αποτυχία στην κλιματική αλλαγή.
Οι λοιμώδεις ασθένειες εμφανίζονται εκ νέου για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία.
Η ψηφιακή ανισότητα και η συγκέντρωση της ψηφιακής ισχύος θεωρούνται επίσης σημαντικές ανησυχίες.

Οι προτάσεις του WEF

Οι συστάσεις του WEF για ενίσχυση της ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, ειδικά στο μέτωπο του εμβολιασμού.
Ανέφερε επίσης ένα παράδειγμα λανθασμένων πληροφοριών - ότι η κατάποση πολύ συμπυκνωμένου αλκοόλ σκοτώνει τον Covid-19 - που προκάλεσε περισσότερους από 700 θανάτους και σχεδόν 6.000 νοσηλείες στο Ιράν.
Γενικότερα, ανέφερε ότι οι "μετά - αλήθειες" στην πολιτική «ενισχύουν τη ρητορική μίσους, αυξάνουν τον κίνδυνο σύγκρουσης, βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλούν μακροπρόθεσμες προοπτικές για την προώθηση της Δημοκρατίας».
wef_2.JPG
Μεγαλύτεροι παγκόσμιοι κίνδυνοι

Το φόρουμ συνέστησε επίσης «ολιστική» ανάλυση κινδύνων, επενδύοντας στην ενθάρρυνση της διεθνούς συνεργασίας και διερεύνηση νέων μορφών διαχείρισης κινδύνου, όπως συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα.
«Εάν τα διδάγματα από αυτήν την κρίση αφορούν μόνο τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων αντί να ενισχύσουν τις ικανότητες διαχείρισης κινδύνου, ο κόσμος θα προσπαθεί να διαχειριστεί και πάλι την επόμενη κρίση αντί να την προβλέψει», κατέληξε το WEF.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης