Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ορκωμοσία Biden: Οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα εν μέσω ακραίας πόλωσης - Έρχονται 17 νέα διατάγματα

Ορκωμοσία Biden: Οι ΗΠΑ γυρίζουν σελίδα εν μέσω ακραίας πόλωσης - Έρχονται 17 νέα διατάγματα
Οι ΗΠΑ ευελπιστούν να αλλάξουν άμεσα σελίδα και αυτό αποτυπώνεται στα 17 διατάγματα που θα υπογράψει ο Biden
Σχετικά Άρθρα

Τα καθήκοντά του ως 46ου πρόεδρου των ΗΠΑ ανέλαβε στις 20 Ιανουαρίου ο Joe Biden, στη σκιά του σοκ που προκάλεσε η εισβολή των οπαδών του Trump στο Καπιτώλιο, η οποία  ολοκληρώθηκε με τον όρκο του ενώπιον του αμερικανικού λαού.
Οι ΗΠΑ ευελπιστούν να αλλάξουν άμεσα σελίδα και αυτό αποτυπώνεται στα 17 διατάγματα που θα υπογράψει άμεσα ο νέος πρόεδρος, με στόχο να «ξηλώσει» την πολιτική του προκατόχου του. 
Στο μεταξύ, μεγάλος απών από την ορκωμοσία ήταν ο Donald Trump, με την Ουάσινγκτον να έχει μετατραπεί σε «φρούριο», υπό τον φόβο επεισοδίων.
Η τελετή ορκωμοσίας του Joe Biden και της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Kamala Harris, ξεκίνησε στις 18.00 ώρα Ελλάδος, στην τεράστια εξέδρα που είχε στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ.
Η σταρ της ποπ Lady Gaga έψαλε τον εθνικό ύμνο ενώ προς τιμήν του νέου προέδρου τραγούδησε η γνωστή pop καλλιτέχνις Jennifer Lopez. 
«Η αμερικανική ιστορία δεν εξαρτάται από καθέναν από εμάς ξεχωριστά αλλά από όλους μας.
Είμαστε ένα εξαιρετικό έθνος, καλοί άνθρωποι και προσπαθούμε στην πορεία των χρόνων πολεμάμε για να τα καταφέρουμε.
Έχουμε πολλά να κάνουμε, έχουμε πολλά πράγματα να διορθώσουμε» δήλωσε ο Joe Biden μετά την ορκωμοσία του.
ap-biden_2.jpg
Aπειλή για βόμβα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Την ίδια ώρα όμως ξεκίνησαν τα παρατράγουδα καθώς μετά από απειλή για βόμβα προκλήθηκε η έντονη κινητοποίηση των αμερικανικών αρχών.
Ένας ανώτερος υπάλληλος του Ανώτατου Δικαστηρίου κατήγγειλε ότι δέχτηκε κλήση για απειλή βόμβας, ωστόσο μετά από ανακοίνωση του SCOTUS, το κτίριο δεν εκκενώνεται, καθώς ελέγχθηκε.
Το κτίριο του Ανώτατου Δικαστηρίου βρίσκεται απέναντι από το Καπιτώλιο των ΗΠΑ, όπου ο εκλεγμένος πρόεδρο Joe Biden πρόκειται να ορκιστεί.

EsL4SvoXcAI7ITo.jpg

Αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο ο Trump - «Θα επιστρέψω με κάποιον τρόπο»

Ο χρόνος για την ορκωμοσία Biden μετρά αντίστροφα, καθώς ο Trump αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Melania.

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εμφανίστηκε συγκινημένος κατά την σύντομη δήλωση του, ωστόσο μια φράση του, προκάλεσε ερωτηματικά:
«Θα επιστρέψω με κάποιον τρόπο», είπε και αποθεώθηκε από τους λίγους υποστηρικτές του, που τον περίμεναν για το τελευταίο « αντίο» από τον Λευκό Οίκο.
Οι Trump δεν φορούσαν μάσκες προσώπου, χαρακτηριστικό του απερχόμενου προέδρου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σχολιάζουν τα αμερικανικά ΜΜΕ.
Πάντως, όπως μετέδωσε το CNN ο Donald Trump φαίνεται άφησε σημείωμα στο Οβάλ Γραφείο για το νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, κάτι το οποίο συνηθίζεται και αποτελεί μακρά παράδοση στις ΗΠΑ.
Την είδηση για το «σημείωμα» επιβεβαίωσε στον Guardian εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου και το περιεχόμενο αυτού ενδέχεται να παραμείνει κρυφό.
Το ζεύγος Trump επιβιβάστηκε στο Marine One και κατευθύνεται στη στρατιωτική βάση Άντριους.
Νωρίτερα, οι βοηθοί του μετέφεραν σε κούτες τα πράγματα του πριν την τελική αποχώρηση από τον Λευκό Οίκo.

Η σύντομη ομιλία

Οι Trump 
αναχώρησαν με μισή ώρα καθυστέρηση από τον Λευκό Οίκο.
Η τελευταία πτήση έγινε με το προεδρικό ελικόπτερο στην Βάση Άντριους.
Εκεί τον περίμεναν οπαδοί του οι οποίοι τους φώναζαν «σε αγαπάμε».
Η ομιλία του διακόπηκε κάποια στιγμή από την συγκίνηση που αισθάνθηκε.
Κι εγώ σας αγαπάω είπε ο Trump ξεκινώντας την ομιλία του.
Έκαναν όλοι φανταστική δουλειά, είπε για τους συνεργάτες τους.
«Θα παλεύω πάντα για εσάς.
Θα παρακολουθώ.
Θα ακούω και θα σας πω ότι το μέλλον αυτής της χώρας δεν ήταν ποτέ καλύτερο.
Εύχομαι στη νέα διοίκηση καλή τύχη και μεγάλη επιτυχία. Νομίζω ότι θα έχουν μεγάλη επιτυχία. Έχουν τα θεμέλια να κάνουν κάτι πραγματικά εντυπωσιακό», πρόσθεσε ο Trump.
Έκλεισε την ομιλία του  λέγοντας: «Θα επιστρέψω με κάποιον τρόπο», είπε και αποθεώθηκε ξανά
Κάναμε πολλά και η Πρώτη Κυρία ήταν μια γυναίκα με χάρη και αξιοπρέπεια. Και της έδωσε τον λόγο:
Στην ομιλία της στη βάση Άντριους, η Melania Trump ντυμένη στα μαύρα ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Το να είμαι η Πρώτη Κυρία της χώρας ήταν η μεγαλύτερη τιμή μου.
Σας ευχαριστώ για την αγάπη και την υποστήριξή σας.
Θα είστε στις σκέψεις και τις προσευχές μου. Ο Θεός να σας ευλογεί όλους.
Ο Θεός να ευλογεί τις οικογένειές σας. Και ο Θεός να ευλογεί αυτό το όμορφο έθνος.
Ευχαριστώ».
5568.jpg
4809.jpg
Το χρονοδιάγραμμα της ορκωμοσίας

biden-inauguration-bidens-church.jpg
Ο Δημοκρατικός εκλεγμένος πρόεδρος και η σύζυγός πέρασαν τη νύχτα στο Blaire House, την επίσημη κατοικία των ξένων προσκεκλημένων της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τον Λευκό Οίκο, στην άκρη της Πλατείας Λαφαγιέτ.
Νωρίς το πρωί, ο Joe Biden παρακολούθησε τη λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ματθαίου του Ευαγγελιστή, του προστάτη των δημοσίων λειτουργών, μαζί με τα ηγετικά στελέχη και των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο.
Η αυτοκινητοπομπή του εκλεγμένου προέδρου κατευθύνθηκε κατόπιν στο Καπιτώλιο, όπου στις 11 τοπική ώρα (18.00 ώρα Ελλάδας) θα ξεκινήσει η τελετή της ορκωμοσίας, στην τεράστια εξέδρα που έχει στηθεί απέναντι από το Νάσιοναλ Μολ.
Η σταρ της ποπ Lady Gaga θα ψάλλει τον εθνικό ύμνο και η Jennifer Lopez θα τραγουδήσει προς τιμή του νέου προέδρου.
Ο Biden και η εκλεγμένη αντιπρόεδρος Kamala Harris θα ορκιστούν από τον επικεφαλής του Ανωτάτου Δικαστηρίου μία ώρα αργότερα, στις 12.00 (19.00 ώρα Ελλάδας) και κατόπιν ο νέος πρόεδρος θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του στην οποία αναμένεται ότι θα παρουσιάσει το όραμά του «για την αντιμετώπιση της πανδημίας, την ανοικοδόμηση, την ένωση και την επούλωση του έθνους».

Πόλωση και τοξικότητα
orkvmosia1.webp

Το σοκ που υπέστη η υφήλιος από την είσοδο οργισμένων διαδηλωτών στο Καπιτώλιο, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πέντε Αμερικανών πολιτών, θα παραμείνει ως στίγμα ες αεί για τη νέα κυβέρνηση Biden, που ετοιμάζεται να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα και να αποστείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες της, με στόχο να αντιστρέψει κάποιες από τις πολιτικές του D. Trump, οι οποίες αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν του απερχόμενου προέδρου.
Ο Joe Biden, λοιπόν, καλείται να αντεπεξέλθει στα καθήκοντά του μέσα σε ένα περιβάλλον πόλωσης, τοξικότητας και ακραίας πολιτικής έντασης, με την παράταξή του, τους Δημοκρατικούς να σπέρνουν τον διχασμό, ζητώντας το κεφάλι του Donald Trump επί πίνακι.
«Σας το υπόσχομαι, δεν θα σας ξεχάσω.
Ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο» ανέφερε ο νέος πρόεδρος, απευθυνόμενος προς τους ψηφοφόρους του μετά τα θλιβερά γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου.

Ο 46ος πρόεδρος

Σε ηλικία 78 ετών, ο κ. Biden θα ορκιστεί στις 20 Ιανουαρίου 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
Οι κάτοικοι της Ουάσιγκτον κλήθηκαν να μείνουν στα σπίτια τους και να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας από την τηλεόρασή τους, ώστε να μη διατρέξουν οποιονδήποτε κίνδυνο με την επιδημία COVID-19.
Εκτός όμως από τους περιορισμούς λόγω κορωνοϊού, την ορκωμοσία επιτηρούσαν 25.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς, που βρίσκονται στην Ουάσιγκτον, ώστε να αποφευχθούν νέα έκτροπα.
usa4.JPG
Έχοντας κερδίσει τον Λευκό Οίκο μετά από τέσσερα χρόνια τραμπισμού, o Biden θα πρέπει να δείξει ευελιξία, ικανότητα και πολιτική οξυδέρκεια...
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει από δυσκολίες ως εξέχον μέλος της κυβέρνησης Obama, ωστόσο τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει τώρα είναι πιο πολύπλευρα και δύσκολα.
Πολλοί Δημοκρατικοί πιστεύουν ότι ο κ. Obama πέρασε πάρα πολλά από το πρώτο έτος διακυβέρνησής του, προσπαθώντας να εξασφαλίσει διακομματικές συναινέσεις για τα σχέδιά του.
Ο Biden, όμως, έχει πλέον και τη Γερουσία, οπότε οφείλει να δείξει θετικό δείγμα γραφής πολύ σύντομα.
«Το να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον με τρόπους που όλοι οι άνθρωποι στη χώρα μπορούν να δουν και να αισθανθούν και να γνωρίζουν είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό πράγμα», λέει η Mara Rudman, αντιπρόεδρος στο Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, μια αριστερή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον, και πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Clinton και Obama.
«Αυτό που είναι μοναδικό με τον Biden, δεν είναι τόσο το ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίση, αλλά ο αριθμός των ταυτόχρονων κρίσεων» που θα έχει να αντιμετωπίσει από τις πρώτες ημέρες της θητείας του, αναφέρει η πολιτειολόγος M. Stacey του πολιτειακού Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια.
Ορισμένες από τις κρίσεις αυτές, όπως η πανδημία και η ύφεση, είναι συγκυριακές και συνδέονται.
Άλλες, οι πολιτικές και οι φυλετικές διαιρέσεις, έχουν τη δική τους λογική, που είναι παλιά.
Όμως θα πρέπει να τις αντιμετωπίσει όλες αμέσως, ενώ η Γερουσία θα είναι εν μέρει απασχολημένη με τη δίκη του Trump για «υποκίνηση στάσης».

Tα πρώτα διατάγματα Biden - «Ξηλώνει» την πολιτική Trump
Democratic presidential candidate former Vice President Joe Biden and his running mate Sen. Kamala Harris, D-Calif., arrive to speak at a news conference at Alexis Dupont High School in Wilmington, Del., Wednesday, Aug. 12, 2020. (AP Photo/Carolyn Kaster)
Ο Joe Biden θα εκδώσει αμέσως μετά την είσοδό του στον Λευκοί Οίκο 17 προεδρικά διατάγματα που θα καταργούν μέτρα του Donald Trump, με σημαντικότερα την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ειδικότερα:

Για τον κορωνοϊό 

Θα προωθήσει μια πρόταση για δαπάνες ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων, με στόχο να επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία.
Θα επιβάλει τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ομοσπονδιακών αρχών, σε αεροσκάφη και λεωφορεία.
Θα προσφέρει ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και θα παρατείνει το μορατόριουμ στις εξώσεις.
Θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα βοηθά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια, θα επεκτείνει τα τεστ για τον κορωνοϊό και θα θεσπίσει πιο σαφή πρότυπα δημόσιας υγείας.
Θα δώσει οδηγίες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα δράση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις εργαζόμενες οικογένειες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος από τις συνέπειες της κρίσης.
Θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και πάλι πίσω στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Trump απέσυρε τη χώρα από τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι απέτυχε να επιβλέψει σωστά την εξέλιξη της πανδημίας της Covid-19.

Κλίμα

Θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, το παγκόσμιο σύμφωνο που συνήφθη πριν από πέντε χρόνια μεταξύ σχεδόν 200 χωρών, με στόχο να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο Trump δεσμεύθηκε το 2016 να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, υλοποιώντας τελικά αυτή την υπόσχεση τον Νοέμβριο του 2020.
Θα επιβάλει εκ νέου όρια στη μόλυνση με μεθάνιο για νέες και υφιστάμενες δραστηριότητες που είχε καταργήσει ο Trump.
Θα χρησιμοποιήσει το σύστημα προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης -που κάθε χρόνο δαπανά 500 δισ. δολάρια-, προκειμένου να υπάρξουν εγκαταστάσεις που εξαρτώνται περισσότερο από την καθαρή ενέργεια και να αγοραστούν οχήματα μηδενικών ρύπων.
Θα απαγορεύσει τις νέες άδειες για πετρέλαιο και αέριο σε κρατικές εκτάσεις και ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής.
Θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL, που θα μετέφερε πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Μετανάστευση

Θα ανακαλέσει την απαγόρευση για σχεδόν όλα τα ταξίδια από ορισμένες, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές, χώρες.
Θα αποστείλει στο Κογκρέσο ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, που θα μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ.
Θα επαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα που επιτρέπει στους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.
Θα αντιστρέψει την πολιτική του Trump που διαχώριζε γονείς από τα παιδιά τους στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού διώξεων γονέων για μικρές παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και θα θέσει ως προτεραιότητα την επανένωση όποιων παιδιών παραμένουν χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
Θα αντιστρέψει τις περισσότερες περιοριστικές πολιτικές ασύλου του Trump, όπως την επιβολή πρόσθετων περιορισμών για όποιον ταξιδεύει διαμέσου Μεξικού ή Γουατεμάλας και την απόπειρα να παρεμποδιστούν θύματα συμμοριών ή ενδοοικογενειακής βίας από το να λάβουν άσυλο.
Θα τερματίσει την κήρυξη Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης του Trump, που του επέτρεψε να μεταβιβάσει ομοσπονδιακά κεφάλαια από το υπουργείο Άμυνας για την οικοδόμηση τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό.
Θα δώσει εντολή για την άμεση αναθεώρηση του Καθεστώτος Προσωρινής Προστασίας (TPS) για ευπαθείς πληθυσμούς που δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στις χώρες τους, οι οποίες έχουν πληγεί από βίαιες συγκρούσεις ή καταστροφές.

Φυλετικές ανισότητες

Το τέταρτο μέτωπο είναι η αντιμετώπιση της φυλετικών ανισοτήτων. O Biden θα υπογράψει διάταγμα που θα δίνει εντολή στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αξιολογήσουν τις ανισότητες στα προγράμματα και τις πολιτικές τους, δήλωσε η Susan Rice, υποψήφια διευθύντρια του Συμβουλίου Εσωτερικής Πολιτικής.
Τα μέτρα αυτά θα είναι το πρώτο κύμα και θα ακολουθήσουν διατάγματα και προεδρικές πράξεις τις προσεχείς ημέρες, σύμφωνα με τα μέλη του επιτελείου του Biden.
CNNEA.png

Εκτός Εθνοφρουράς 12 μέλη,  λόγω πιθανών διασυνδέσεων με την ακροδεξιά

Δώδεκα μέλη της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά που τους είχαν ανατεθεί ενόψει της ορκωμοσίας του εκλεγμένου προέδρου Τζο Μπάιντεν, μετά τον έλεγχο που συμπεριελάμβανε πιθανές διασυνδέσεις με ακροδεξιά εξτρεμιστικά κινήματα, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι του Πενταγώνου.
Εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε πως ο έλεγχος ήταν ευρύτερος και δεν αφορούσε αποκλειστικά διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές ομάδες.
Ένα μέλος της Εθνοφρουράς απομακρύνθηκε από τα καθήκοντά του μετά από ανησυχητικά γραπτά μηνύματα και ένα άλλο μέλος είχε αναφερθεί σε μια τηλεφωνική γραμμή για πληροφορίες, δήλωσε σε δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάνιελ Χόκανσον, ο οποίος ηγείται του Γραφείου της Εθνοφρουράς.
Την Κυριακή, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ δήλωσε ότι το FBI βοηθά τον στρατό στον έλεγχο περισσότερων από 25.000 μελών της Εθνοφρουράς που έχουν αναπτυχθεί στην Ουάσινγκτον για να βοηθήσουν στην προστασία του Καπιτωλίου.
Ο έλεγχος αυτός έχει ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα. Το FBI εξετάζει επίσης αν κάποιος από τους ταραξίες που εισέβαλαν στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου υπηρετεί σε υπηρεσία ασφαλείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης