Διεθνή

Το πρώτο δίλημμα για τον Biden: Το Ισραήλ θέλει ενίσχυση συμμαχίας - Οι Παλαιστίνιοι θέλουν κράτος

Το πρώτο δίλημμα για τον Biden: Το Ισραήλ θέλει ενίσχυση συμμαχίας - Οι Παλαιστίνιοι θέλουν κράτος
Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να ενισχύσω τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ κάλεσε ο Νetanyahu τον Biden
Σχετικά Άρθρα

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu κάλεσε σήμερα 20 Iανουαρίου τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden να «ενισχύσει τη συμμαχία» μεταξύ των δύο χωρών, απέναντι κυρίως στην «απειλή» του Ιράν, ενώ οι Παλαιστίνιοι τον κάλεσαν να εργαστεί για τη δημιουργία μιας «ανεξάρτητης» Παλαιστίνης.
"Ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί σας για να ενισχύσω τη συμμαχία μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ, να συνεχίσουμε να επεκτείνουμε την ειρήνη μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου και να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις, κυρίως την απειλή που θέτει το Ιράν" ορκισμένος εχθρός του Ισραήλ, δήλωσε ο Netanyahu σε ένα βιντεοσκοπημένο μήνυμα για να συγχαρεί τον Biden.

Από «καλύτερος φίλος»... θερμή φιλία!

Ο Benjamin Netanyahu ήθελε να επαναλάβει ότι ο Donald Trump ήταν ο "καλύτερος φίλος" που είχε ποτέ το εβραϊκό κράτος στον Λευκό Οίκο, ωστόσο σήμερα επικαλέστηκε "μια θερμή φιλία που κρατάει εδώ και δεκαετίες" με τον Δημοκρατικό Joe Biden.
Υπό την προεδρία Trump, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποχώρησαν μονομερώς από τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που επιτεύχθηκε το 2015 μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων και του Ιράν και επέβαλαν νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης.
Το Ισραήλ επικρότησε αυτά τα μέτρα και προέτρεψε την Ευρώπη να ακολουθήσει το παράδειγμα της Ουάσινγκτον.
Ωστόσο, ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ 'Anthony Blinken επιβεβαίωσε την Τρίτη ότι η κυβέρνηση του Joe Biden είναι έτοιμη να επιστρέψει στη συμφωνία υπό την προϋπόθεση ότι η Τεχεράνη θα συμμορφωθεί και πάλι στις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής.
Άλλο θέμα προτεραιότητας για το Ισραήλ: η συνέχιση της εξομάλυνσης των σχέσεων με νέες αραβικές χώρες.
Από τον Αύγουστο και υπό την ώθηση της διοίκησης Trump, το Ισραήλ ανακοίνωσε συμφωνίες εξομάλυνσης των σχέσεών του με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν και το Μαρόκο.

Βαθιά ανακούφιση

Οι Παλαιστίνιοι, από τους ισλαμιστές της Χαμάς που διοικούν τη Λωρίδα της Γάζας έως τη Φάταχ του προέδρου Mahmud Abbas, που έχει την έδρα της στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, δεν σταματούν να καταγγέλλουν αυτές τις συμφωνίες εκτιμώντας ότι η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και του αραβικού κόσμου μπορεί να εξεταστεί μόνο μετά, και όχι πριν, μια επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.
Με αυτή την έννοια, το σχέδιο Trump για την επίλυση αυτής της σύγκρουσης, το οποίο ανακοινώθηκε πριν από ένα χρόνο, προέβλεπε μεταξύ άλλων την προσάρτηση τμημάτων της Δυτικής Όχθης στο Ισραήλ, τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους σε περιορισμένο έδαφος, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την αμφισβητούμενη πόλη της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους.
"Ελπίζουμε ότι η παρουσία του Biden (στην Ουάσινγκτον) θα είναι μια ευκαιρία για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και για την επίλυση της σύγκρουσης με τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους και τον τερματισμό των δεινών του παλαιστινιακού λαού", δήλωσε ο Jibril Rajoub, υψηλόβαθμο στέλεχος της Φάταχ.
"(...) Η αναχώρηση (του Donald Trump) εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Αμερικής και διατηρεί τη διεθνή τάξη και τη δημοκρατία στον κόσμο", πρόσθεσε.
"Όλος ο κόσμος και οι Παλαιστίνιοι αναστέναξαν με ανακούφιση μετά την αποχώρηση του Trump και τη συμφωνία του αιώνα", όπως ονομάζεται το σχέδιό του για τη διευθέτηση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, πρόσθεσε ο Azam al-Ahmad, στέλεχος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO)
Στη Γάζα, η Χαμάς κάλεσε τον Joe Biden να "θέσει τέλος στις προσπάθειες εκκαθάρισης του παλαιστινιακού ζητήματος" αρχίζοντας από το καθεστώς της Ιερουσαλήμ, δήλωσε ο εκπρόσωπός της, Φάουζι Μπάρχουμ.
Παρότι ο Joe Biden υποστηρίζει τη "λύση δύο κρατών", ένα βιώσιμο παλαιστινιακό κράτος δίπλα στο Ισραήλ, δεν σκοπεύει ωστόσο να αναιρέσει την αναγνώριση από την Ουάσινγκτον, υπό τον Donald Trump, της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του εβραϊκού κράτος, είπε ο 'Anthony Blinken.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης