Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε σκληρά lockdown βυθίζεται η Ευρώπη λόγω των μεταλλαγμένων κρουσμάτων covid - Στο «κόκκινο» ΗΠΑ και Λατινική Αμερική

Σε σκληρά lockdown βυθίζεται η Ευρώπη λόγω των μεταλλαγμένων κρουσμάτων covid - Στο «κόκκινο» ΗΠΑ και Λατινική Αμερική
Ο ΠΟΥ υποστηρίζει οτι είναι πολύ νωρίς για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα σκληρά lockdown βυθίζεται η Ευρώπη καθώς η μετάλλαξη του κορωνοΐού που εμφανίζεται και πέραν της Βρετανίας, προκαλεί ανησυχία.
Η Νορβηγία για πρώτη φορά επιβάλλει σκληρό lockdown στην πρωτεύουσα Όσλο και σε άλλους 9 δήμους, ενώ Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία παρατείνουν τα περιοριστικά μέτρα ως και τη 1η Φεβρουαρίου.
Στο έλεος της πανδημίας παραμένει η Λατινική Αμερική και η Ινδία ενώ και η Κίνα καταγράφει αύξηση νέων κρουσμάτων.

ΠΟΥ: Δεν είναι σίγουρο οτι ο covid ξεκίνησε από την Κίνα

Κι όλα αυτά εν μέσω δηλώσεων του παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ότι «είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εξαχθεί οποιοδήποτε συμπέρασμα για το αν η COVID-19 προήλθε από την Κίνα».
«Όλες οι υποθέσεις βρίσκονται στο τραπέζι. Είναι σαφώς υπερβολικά νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκε ο ιός αυτός, αν ήταν στην Κίνα ή εκτός Κίνας", δήλωσε ο διευθυντής που είναι αρμόδιος για θέματα έκτακτης υγειονομικής ανάγκης του ΠΟΥ Michael Ryan σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Γενεύη.
Ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ έφτασε στις 14 Ιανουαρίου στην Ουχάν για να ερευνήσει για την πηγή προέλευσης του νέου κορωνοϊού, τα πρώτα κρούσματα του οποίου εντοπίστηκαν στα τέλη του 2019 σε αυτήν την πόλη στην κεντρική Κίνα.
Η Κίνα έχει πολλές φορές αφήσει να εννοηθεί ότι ο νέος κορωνοϊός εμφανίστηκε εκτός των συνόρων της.
Ο ιός αυτός έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα τον θάνατο περισσότερων από δύο εκατομμυρίων ανθρώπων στον κόσμο και έχει προσβάλλει δεκάδες εκατομμύρια, ενώ έχει βαρύτατες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

Βουλγαρία: Εμφάνιση μεταλλαγμένων κρουσμάτων

Κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού, το οποίο θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, επιβεβαιώθηκαν στη Βουλγαρία.
Το γεγονός ότι οκτώ άνθρωποι έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 διαπιστώθηκε νωρίτερα χθες, εξήγησε ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Λοιμωδών και Παρασιτικών Νόσων, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη βουλγαρική δημόσια τηλεόραση.
Κάποιοι από τους ανθρώπους αυτούς αφίχθησαν μόλις από τη Βρετανία και έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα της COVID-19. Τέθηκαν σε καραντίνα και εισήχθησαν σε νοσοκομείο, διευκρίνισε ο ανώτατος αξωματουχος λέγοντας ότι «πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία η διασπορά του πιο μολυσματικού παραλλαγμένου στελέχους».
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη Βουλγαρία έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 8.741 νεκρούς επί συνόλου 213.864 ανθρώπων που μολύνθηκαν.
Στη χώρα της Βαλκανικής βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, με 25.251 ανθρώπους να έχουν λάβει τα εμβόλιά τους μέχρι εδώ.

Νορβηγία: Σκληρό lockdown στο Όσλο

Σε σκληρό lockdown μπαίνει το Όσλο, και εννέα γειτονικοί δήμοι της πρωτεύουσας της Νορβηγίας μετά το ξέσπασμα ενός πιο μεταδοτικού μεταλλαγμένου στελέχους του νέου κορωνοϊού.
Η Νορβηγία και οι υπόλοιπες Σκανδιναβικές χώρες δεν είχαν επιβάλλει σκληρά απαγορευτικά μέτρα στα προηγούμενα κύματα του κορωνοΐού όμως τώρα το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού φαίνεται να είναι απειλητικό στο βορρά.
Η νορβηγική κυβέρνηση έκλεισε εμπορικά κέντρα και άλλα καταστήματα με είδη που δεν κρίνονται απαραίτητα για πρώτη φορά από τότε που ξέσπασε η πανδημία της COVID-19, και όπως ανακοίνωσε δεν θα ξανανοίξουν ως τουλάχιστον την 1η Φεβρουαρίου.

Κλειστά μαγαζιά και σχολεία

Το υπουργείο Υγείας της Νορβηγίας ανακοίνωσε πως ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα τροφίμων, τα φαρμακεία και τα πρατήρια καυσίμων. Επίσης θα σταματήσουν οι οργανωμένες αθλητικές δραστηριότητες, ενώ τα εστιατόρια θα πρέπει να κλείσουν και τα σχολεία να βασίζονται περισσότερο στην εξ αποστάσεως διδασκαλία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας. Παράλληλα από τα νοικοκυριά ζητείται να μην δέχονται επισκέπτες στο σπίτι τους. «Μαζί καταφέραμε να αναχαιτίσουμε τον ιό αρκετές φορές και είμαι πεπεισμένος ότι μπορούμε να το κάνουμε ξανά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο υπουργός Υγείας.

Γερμανία: Παραμένει σε περιοριστικά μέτρα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16.417 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.122.679, δείχνουν σήμερα Σάββατο τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.
Το ίδιο διάστημα, 879 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει τους 51.521 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, κατά την ίδια πηγή.

Κίνα: Καταγράφει νέα αύξηση κρουσμάτων

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε σήμερα (23/1) ότι εντοπίστηκαν άλλα 107 επιβεβαιωμένα κρούσματα, αριθμός ελαφρά αυξημένος σε σύγκριση με την προηγουμένη καταγραφή (103), εκ των οποίων 90 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα.
Για ενδέκατη συναπτή ημέρα οι μολύνσεις από τον νέο κορωνοϊό ξεπέρασαν στην Κίνα τις 100.
Ο αριθμός των επιλεγόμενων ασυμπτωματικών φορέων που εντοπίστηκαν — τους οποίους το υπουργείο Υγείας δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα — μειώθηκε σε 99, από 119 την προηγουμένη.
Στα νοσοκομεία της Κίνας νοσηλεύονται 1.750 ασθενείς με την COVID-19 (+76 σε σχέση με την προηγουμένη), εκ των οποίων 85 βρίσκονται σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση (+5).
Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός τον Δεκέμβριο του 2019 ανέρχεται σε 4.635 νεκρούς επί συνόλου 88.911 μολύνσεων.

Χονγκ Κονγκ: Νέα Lockdown

Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ έθεσε σήμερα (23/1) σε lockdown μια από τις πιο φτωχές και πυκνοκατοικημένες συνοικίες της χερσονήσου Κοουλούν, λέγοντας ότι οι 10.000 κάτοικοί της πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους έως ότου όλοι εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό και καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό τα αποτελέσματα.
Η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν 70 κτίρια στην περιοχή Τζόρνταν στην οποία επιβάλλονται οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και ότι στόχος της είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της υποβολής των κατοίκων της σε διαγνωστικά τεστ εντός περίπου 48 ωρών, ώστε ο κόσμος να μπορεί να επιστρέψει στις δουλειές του τη Δευτέρα.
Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ έχουν λάβει δραστικά μέτρα για να καταπολεμήσουν την επιδημία της COVID-19, αλλά σήμερα είναι η πρώτη φορά που επιβάλλουν lockdown σε περιοχή της πόλης αυτής καθώς καταγράφηκαν 162 επιβεβαιωμένα κρούσματα αυτόν τον μήνα και τα ποσοστά του ιού που εντοπίστηκαν σε δείγματα λυμάτων από τα κτίρια της περιοχής ήταν υψηλότερα από αυτά σε άλλες περιοχές.

Βραζιλια: Καλπάζει αναξέλεγκτος ο ιός

Το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες (22/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 56.552 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ ακόμη 1.096 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής ανέρχεται ως εδώ σε 215.243 νεκρούς επί συνόλου 8.753.920 μολύνσεων, κατά τα επίσημα δεδομένα.
Μέσα στην τελευταία εβδομάδα, καταγράφηκαν 379.061 κρούσματα του νέου κορωνοϊού, ρεκόρ σε εβδομαδιαία βάση, αριθμός υψηλότερος από αυτόν της προηγούμενης εβδομάδας κατά σχεδόν 20.000 περιπτώσεις. Υπέκυψαν 6.665 ασθενείς, 300 λιγότεροι από ό,τι την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων κατέγραφε τον βαρύτερο απολογισμό σε εβδομαδιαία βάση από τα μέσα Ιουλίου.
Η Βραζιλία, όπου το πρώτο κρούσμα του νέου κορωνοϊού ανακοινώθηκε την 26η Φεβρουαρίου 2020, κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των θυμάτων της πανδημίας και τρίτη ως προς τον αριθμό των μολύνσεων.
Στην πολιτεία Σαν Πάουλου, ένας άνθρωπος πεθαίνει κάθε έξι λεπτά εξαιτίας της COVID-19, τονίζουν οι τοπικές αρχές. Ο κυβερνήτης Ζουάου Ντόρια ανακοίνωσε πως τα μπαρ, τα εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις η λειτουργία των οποίων δεν κρίνεται απαραίτητη θα κλείνουν τις καθημερινές στις 20:00, ενώ δεν θα λειτουργούν τα Σαββατοκύριακα.

Αργεντινή: Αγγίζουν τα 2 εκατ τα κρούσματα

Το υπουργείο Υγείας της Αργεντινής ανακοίνωσε χθες Παρασκευή (22/1) ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 10.753 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό να φθάνει τους 1.853.830.
Το ίδιο διάστημα, άλλοι 220 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως αυτό το στάδιο τους 46.575 νεκρούς από την 3η Μαρτίου 2020, όταν εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα.
Οι περισσότερες μολύνσεις εντοπίστηκαν στην επαρχία του Μπουένος Άιρες (4.177), με την ίδια την πρωτεύουσα της λατινοαμερικάνικης χώρας να καταγράφει 1.160.

Μεξικό: Σε απόγνωση οι πολίτες

Το υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες άλλοι 1.440 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, ενώ επιβεβαιώθηκαν 21.007 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στη χώρα έχει φθάσει τους 147.614 νεκρούς επί συνόλου 1.732.290 μολύνσεων.
Το Μεξικό καταγράφει τον τέταρτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων στον κόσμο, με βάση τα επίσημα δεδομένα. Μόνο οι ΗΠΑ, η Βραζιλία και η Ινδία — κράτη με πολύ μεγαλύτερους πληθυσμούς από τον μεξικανικό (128 εκατ.) — έχουν ανακοινώσει υψηλότερους αριθμούς θανάτων ως εδώ.
Κορυφαία στελέχη του υπουργείου Υγείας αναγνωρίζουν ότι οι αριθμοί των θανάτων και των κρουσμάτων στην πραγματικότητα μάλλον είναι πολύ υψηλότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται επίσημα, καθώς δεν γίνονται αρκετά τεστ.
Όπως και άλλα κράτη, το Μεξικό άρχισε τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αλλά η ανοσοποίηση θα χρειαστεί μήνες για να είναι επαρκώς εκτενής, ενώ στο μεταξύ ο αριθμός των μολύνσεων αυξάνεται, συχνά κατά δεκάδες χιλιάδες την ημέρα.

Ουρουγουάη: Ξεκινά εμβολιασμούς

Ο πρόεδρος της Ουρουγουάης, ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του έκλεισε συμφωνίες με την αμερικανική φαρμακευτική βιομηχανία Pfizer και με την κινεζική φαρμακευτική εταιρεία Sinovac για την προμήθεια εμβολίων για τον νέο κορωνοϊό.
Σημείωσε ακόμη ότι το Μοντεβιδέο διαπραγματεύεται και με άλλες φαρμακευτικές βιομηχανίες, για την αγορά περισσότερων εμβολίων.
Ο ουρουγουανός πρόεδρος δεν υπεισήλθε πάντως σε λεπτομέρειες για τον αριθμό των δόσεων που θα είναι διαθέσιμες στη χώρα του, ούτε για το χρονοδιάγραμμα της παράδοσης και της διανομής τους, περιοριζόμενος να διαβεβαιώσει πως θα δοθούν στη δημοσιότητα σύντομα, μέσα σε "ώρες".
Η Ουρουγουάη είναι μια από τις λατινοαμερικάνικες χώρες που έχουν καθυστερήσει πολύ όσον αφορά την έναρξη εκστρατείας ανοσοποίησης για τον νέο κορωνοϊό παρότι από τον Δεκέμβριο η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση.
Χθες Παρασκευή (22/1) ανακοινώθηκε από το υπουργείο Υγείας ότι επιβεβαιώθηκαν 1.186 κρούσματα του SARS-CoV-2 και σημειώθηκαν 17 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες. Πρόκειται αντίστοιχα για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων που έχει καταγραφεί αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία στη χώρα και για τον χειρότερο ημερήσιο απολογισμό που έχει καταγραφεί μέχρι εδώ.
Ο απολογισμός της πανδημίας στην Ουρουγουάη ως εδώ ανέρχεται σε 364 νεκρούς επί συνόλου 36.170 κρουσμάτων, με βάση τα επίσημα δεδομένα.

Ινδία: Πάνω από 153 χιλιάδες οι νεκροί

Το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 14.256 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορωνοϊό στη χώρα να φθάνει τους 10.639.684.
Παράλληλα, άλλοι 152 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει τους 153.184 νεκρούς ως εδώ.
Τα ενεργά κρούσματα μειώθηκαν στα 185.662, κατά το υπουργείο. Έπεσαν κάτω από το όριο των 200.000 την Τετάρτη, έπειτα από σχεδόν επτά μήνες.Η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού στην Ινδία άρχισε το περασμένο Σάββατο. Πάνω από 1,3 εκατ. πολίτες έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής σε όλη τη χώρα.
Με βάση τα επίσημα στοιχεία, καταγράφεται σταδιακή, πάντως σταθερή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης από τα τέλη του 2020 στην Ινδία, που καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, μετά τις ΗΠΑ, και τον τρίτο υψηλότερο αριθμό θανάτων, μετά τις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης