Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έρευνα αποδεικνύει οτι η ουσία κολχικίνη θεραπεύει ασθενείς με covid

Έρευνα αποδεικνύει οτι η ουσία κολχικίνη θεραπεύει ασθενείς με covid
Η ουσία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με κορωνοΐό
Σχετικά Άρθρα

Αισιόδοξα είναι τα αποτελέσματα της χρήσης της ουσίας της κολχικίνης σε ασθενείς με κορωνοΐό.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης Colcorona που οργανώθηκε από το Montreal Heart Institute του Καναδά και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 22 Ιανουαρίου, η ουσία μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών και θανάτου σε ασθενείς με κορωνοΐό.

Ενθαρυντικά τα αποτελέσματα

Η μελέτη εξέτασε σχεδόν 5.000 ασθενείς αμέσως μετά τη διάγνωση νόσου Covid-19, που δεν είχαν νοσηλευθεί, ήταν στο σπίτι τους, αλλά είχαν τουλάχιστον έναν παράγοντα κινδύνου για ανάπτυξη νόσου Covid σοβαρής μορφής. Ο στόχος της μελέτης ήταν να διερευνήσει αν η έγκαιρη χορήγηση κολχικίνης θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη για νοσηλεία των ασθενών, καθώς και άλλες πιο σοβαρές επιπλοκές της νόσου Covid-19. Η μελέτη αυτή έδειξε σημαντική μείωση των νοσηλειών (κατά 25%), της ανάγκης για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής (κατά 50%), των θανάτων (κατά 44%). Για την καλύτερη αξιολόγηση αυτών των πολύ ενθαρρυντικών δεδομένων, αναμένεται η πλήρης παρουσίαση των δεδομένων της και τη δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό μετά από κρίση.

Η μελέτη έχει και ελληνικό αποτύπωμα

Η πρώτη τυχαιοποιημένη μελέτη που δημοσιεύθηκε παγκοσμίως όσον αφορά την κολχικίνη στη νόσο Covid-19 ήταν η μελέτη Grecco-19. Η μελέτη Grecco-19 σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών από την ομάδα του καθηγητή Καρδιολογίας Σπύρου Δευτεραίου, σε συνεργασία με ερευνητικές ομάδες του Μιλάνου της Ιταλίας (Humanitas Clinical and Research Hospital), της Ισπανίας (Hospital Universitario La Fe), των ΗΠΑ (Yale University, Mount Sinai University). Η μελέτη Grecco-19 διερεύνησε την επίδραση της κολχικίνης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 και έδειξε επίσης ευεργετικά αποτελέσματα. Η μελέτη Grecco-19 δημοσιεύθηκε στο Jama Network Open (Deftereos S, Giannopoulos G, Vrachatis D et al).

Σε εξέλιξη μελέτες και σε άλλες χώρες

Την μελέτη GRECCO-19 ακολούθησαν μελέτες από την Ιταλία, τις ΗΠΑ, την Βραζιλία και την Κολομβία. Τα αποτελέσματα των μελετών αυτών εξετάσθηκαν από την ομάδα του καθηγητή Δευτεραίου σε μία μετα-ανάλυση, η οποία έδειξε ευεργετική επίδραση στη θνησιμότητα των ασθενών με Covid-19 που έλαβαν κολχικίνη (Hellenic J Cardiol; Vrachatis D, Giannopoulos G, Giotaki S, ..., Deftereos S).
Η μελέτη Colcorona έρχεται να επιβεβαιώσει τα ευρήματα των μελετών αυτών. Τέλος, σημειώνεται ότι η μελέτη Recovery, η οποία διεξάγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 175 κέντρα, έχει εντάξει επίσης ενεργό άξονα που μελετά την κολχικίνη σε νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 (ήδη έχουν στρατολογηθεί περισσότεροι από 5000 ασθενείς). Η μελέτη αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης