Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Aύριο Τρίτη 26/1, παραιτείται ο πρωθυπουργός Conte, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

tags :
Ιταλία: Aύριο Τρίτη 26/1, παραιτείται ο πρωθυπουργός Conte, για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας
O Giuseppe Conte προσβλέπει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας
Σχετικά Άρθρα

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Giuseppe Conte αναμένεται να κάνει γνωστή την απόφασή του να παραιτηθεί, αύριο Τρίτη 26 Ιανουαρίου, νωρίς το πρωί, κατά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίσουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.
Στην συνέχεια, ο Conte, όπως διαρρέει, θα μεταβεί στο προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, για να ανακοινώσει επίσημα την απόφασή του στον πρόεδρο της δημοκρατίας, Sergio Matarella.
Αρχικά, τα ιταλικά τηλεοπτικά κανάλια και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων είχαν μεταδώσει οτι ο Conte θα αποφάσιζε να υποβάλει παραίτηση απόψε.
Στόχος του Ιταλού πρωθυπουργού είναι να λάβει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Matarella, με πιθανή στήριξη και μέρους του κόμματος Ζωντανή Ιταλία, του Matteo Renzi, όπως και ορισμένων βουλευτών και γερουσιαστών που ανήκουν στο κόμμα Φόρτσα Ιτάλια, του Silvio Berusconi.

Προς μια κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας

Σύμφωνα με την Corriere della Sera, το νέο κυβερνητικό σχήμα θα ονομαστεί «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας» αλλά δεν θα τίποτα άλλο παρά «η κυβέρνηση νο3 του Conte», η οποία θα βασίζεται σε μια νέα πλειοψηφία από κεντροδεξιές και μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις, στις οποίες δεν αποκλείεται το παρών να δώσει ακόμα και το κόμμα του Matteo Renzi.
Αυτό είναι τουλάχιστον το μοντέλο που «δουλεύει» εδώ και ημέρες ο Giuseppe Conte, ο οποίος δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει αν σκοπεύει ακόμα και σήμερα Δευτέρα 25/1 να υποβάλλει την παραίτηση του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella, μην θέλοντας έτσι να διακινδυνεύσει την ψηφοφορία στη Γερουσία για ένα νομοσχέδιο σχετικά με τη μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη.

Οι κινήσεις Conte

Μετά την παραίτηση του ο Conte αναμένεται να απευθυνθεί σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας προκειμένου να σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας».
Σε αυτήν την κυβέρνηση είναι δεδομένο ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει η Lega του Salvini και οι Fratelli d’Italia.
Ωστόσο, ο Conte ευελπιστεί ότι θα λάβει στήριξη από τους κεντρώους και ενδεχομένως να ανταποκριθεί και ένα μέρος της Forza Italia του Berlusconi.
Μοναδικός «σύμμαχος» του στην προσπάθεια να πείσει τις μετριοπαθείς πολιτικές δυνάμεις που κινούνται από την κεντροδεξιά μέχρι την κεντροαριστερά να συναινέσουν στο εγχείρημα του είναι η απειλή των πρόωρων εκλογών, τις οποίες αυτή τη στιγμή καμιά πολιτική δύναμη – πλην του Salvini – δεν επιθυμεί.
Άλλωστε, οι εκλογές θα οδηγούσαν σε καθυστέρηση τις κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και την έγκαιρη πρόσβαση στο πακέτο της ΕΕ, εντείνοντας την αβεβαιότητα των επενδυτών.

Προβάδισμα για Lega

Στις δημοσκοπήσεις η Lega του Matteo Salvini και η σύμμαχός του Georgia Meloni (Fratteli di Italia) διατηρούν προβάδισμα.
Στην τελευταία δημοσκόπηση της BiDi Media η Lega καταγράφει ποσοστό 23,5% και ακολουθεί το Δημοκρατικό Κόμμα με 21,8%.
Το ακροδεξιό κόμμα της Meloni συγκεντρώνει ποσοστό 16,4%.
italy.png


www.bankingews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης