Τελευταία Νέα
Διεθνή

Eurogoup: Από το 2022 η συζήτηση για δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα προέχει η ανάκαμψη

Eurogoup: Από το 2022 η συζήτηση για δημοσιονομική προσαρμογή, τώρα προέχει η ανάκαμψη

Μετά τα προσχέδια των προϋπολογισμών του 2022 θα συζητηθεί το ζήτημα της δημοσιονομικής προσαρμογής, επισήμανε στο Ευρωκοινοβούλιο ο επικεφαλής του Eurogroup Paschal Donohoe

Σχετικά Άρθρα

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν θα χρειαστεί να αποσύρουν απότομα τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης για τις οικονομίες τους μετά την κρίση της πανδημίας, υπογράμμισαν ανώτεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters
Οι ίδιοι υπογράμμισαν ότι οποιαδήποτε απόσυρση των δημοσιονομικών και νομισματικών μέτρων τόνωσης των οικονομιών θα πραγματοποιηθεί σταδιακά και μόνο όταν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης.
Το δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκε κατά τη διάρκεια του 2020 και είναι πιθανό να υπερβεί το 100% του ΑΕΠ φέτος, καθώς οι κυβερνήσεις προχωρούν σε εκδόσεις ομολόγων για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις να επιβιώσουν από τα εκτεταμένα υγειονομικά μέτρα που έχουν παγώσει τη οικονομική δραστηριότητα.
Tο υψηλότερο χρέος προκαλεί ανησυχία για το πώς θα καταστεί πάλι διαχειρίσιμο και θα επιστρέψει σε πτωτική πορεία, καθώς η ΕΕ ανέστειλε πέρυσι τους κανόνες της που περιορίζουν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και χρέη, που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ).
Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να συζητήσουν πότε θα επιστρέψουν τα όρια στο δημόσιο δανεισμό (60% του ΑΕΠ) στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Μέχρι το καλοκαρί

«Πιστεύω ότι είναι σημαντικό οι υπουργοί Οικονομικών να συζητήσουν και να καταλήξουν σε κοινή θέση σχετικά με την κατάλληλη δημοσιονομική πολτική μέχρι το καλοκαίρι.
Αυτό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμεύσει ως οδηγός για την προετοιμασία των προσχεδίων των προυπολογισμών για το 2022 », επισήμανε τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2021 ο πρόεδρος της ομάδας υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ, Paschal Donohoe.

Προστασία

«Για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρεξήγηση, επιτρέψτε μου να τονίσω ότι δεν αναφέρομαστε σεεπικείμενη απόσυρση των δημοσιονομικών κινήτρων», δήλωσε στην οικονομική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
«Όλοι συμφωνούμε ότι η άμεση προτεραιότητά μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες μας, ιδίως τους νεότερους και τους πλέον εκτεθειμένους στην κρίση», είπε.

Αναστολή του ΣΣΑ

Ο Joao Leao, υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, ο οποίος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ και επομένως καθορίζει την ημερήσια διάταξη για το έργο των υπουργών οικονομικών της ΕΕ μέχρι τον Ιούνιο, εμφανίστηκε εξίσου προσεκτικός στις δηλώσεις του.
«Δεν πρέπει να αποσύρουμε υπερβολικά απότομα τα μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής για την τόνωση των οικονομικών από την πανδημία.
Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η ρήτρα αναστολής του Συμφώνου Σταθερότητας θα παραμείνει σε ισχύ τουλάχιστον έως ότου επιστρέψουμε στο επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης πρις από την κρίση», είπε στην επιτροπή.

Ταμείο Ανάκαμψης

«Πρέπει να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας καθώς και την παραγωγική ικανότητα των εταιρειών».
Επισήμανε ότι οι πρώτες ενισχύσεις σε ρευστότητα από το Ταμείο Ανάκαμψης των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ θα πρέπει να διοχετευθούν στην οικονομία κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.
«Η πραγματική χρηματοδότηση πρέπει να φτάνει στην οικονομία πριν από το καλοκαίρι ή στις αρχές του καλοκαιριού», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης