Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Απώλεια φορολογικών εσόδων 50 έως 190 δισ. ευρώ λόγω ελλιπούς συνεργασίας των φορολογικών αρχών

ΕΕ: Απώλεια φορολογικών εσόδων 50 έως 190 δισ. ευρώ λόγω ελλιπούς συνεργασίας των φορολογικών αρχών

Τι επισημαίνει έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου κατόπιν ερευνών σε Κύπρο, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία και Ισπανία

Σχετικά Άρθρα
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ έχουν απώλειες πλέον των 50 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως λόγω της ελλιπούς ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ των φορολογικών αρχών, επισήμανε το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ECA), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.
Η ευρωπαϊκή αρχή εξέπεμψε την ανώτερω προειδοποίηση σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε Τρίτη 26 Ιανουαρίου μετά από έρευνες που πραγματοποίησε στην Κύπρο, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία και την Ισπανία.

Το κόστος

Η φτωχή και μη εκτεταμένη ανταλλαγή δεδομένων έχει αποτέλεσμα ότι η ΕΕ χάνει έσοδα από 50 δισ. ευρώ έως 70 δισ. ευρώ λόγω φοροαποφυγή;, ανέφεραν οι ελεγκτές του ευρωπαικού ελεγκτικού οργάνου.
Αυτό το ποσό ανέρχεται σε 190 δισεκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, εάν συμπεριληφθούν «ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις» για εταιρείες - που συχνά επικρίνονται ως συναλλαγές κάτω από το τραπέζι - και αναποτελεσματικά σύστημα εισπράξεων φορολογικών υποχρεώσεων.

Σύστημα

«Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί κατά τα τελευταία χρόνια έχουν δώσει στις φορολογικές διοικήσεις ασύγκριτη πρόσβαση σε φορολογικά δεδομένα», ανέφερε σε δήλωση ο Ildikó Gáll-Pelcz, μέλος του ECA.
«Ωστόσο, οι πληροφορίες που ανταλλάσσονται πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ώστε το σύστημα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές του», σημειώνει.
Τα προβλήματα εντοπίζονται στην οδηγία της ΕΕ για τη διοικητική φορολογική συνεργασία (DAC), την οποία επικαιροποιήθηκε επτά φορές από τις Βρυξέλλες.

Πλατφόρμες

Η τελευταία ανανέωση του συστήματος παροχής αμοιβαίας πληροφόρησης έγινε τον Δεκέμβριο, όταν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ συμφώνησαν ότι οι πλατφόρμες ψηφιακού εμπορίου όπως οι Airbnb, Uber και eBay πρέπει να παρέχουν δεδομένα των συναλλαγών τους στις φορολογικές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει φέτος για να συμπεριλάβει την αγορά και την πώληση ψηφιακών χρηματοοικονομικών στοιχείων στα δεδομένα που θα ανταλλάσουν οι φορολογικές αρχές.

Κομισιόν

Η Κομισιόν δήλωσε σχετικά ότι «συμφωνεί γενικά» ότι «πρέπει να γίνουν περαιτέρω προσπάθειες στην κατεύθυνση της καλύτερης συνεργασίας των φορολογικών αρχών».
Παρόλο που «δεσμεύεται να δράσει» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των δεδομένων, η Επιτροπή τόνισε ότι «δεν έχει άμεση πρόσβαση στα δεδομένα που ανταλλάσσονται».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης