Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμβούλιο της Ευρώπης: Απαγορεύεται οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα για τους εργαζομένους

Συμβούλιο της Ευρώπης: Απαγορεύεται οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν βιομετρικά δεδομένα για τους εργαζομένους

Απαγορεύεται η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου στο χώρο της εργασίας χωρίς τη ρητή συγκατάθεση των εκάστοτε προσώπων

Σχετικά Άρθρα

Φραγμό στη χρήση των βιομετρικών δεδομένων στο χώρο εργασίας θέτει με σχέδιο απόφασής του το Συμβούλιο της Ευρώπης όπως αποκάλυψαν οι Financial Times σε δημοσίευμά τους την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021.
Συγκεκριμένα η χρήση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για την πρόσληψη και απόλυση εργαζομένων με βάση την εκδήλωση της διάθεσής τους, την προσωπικότητα ή το επίπεδο ένταξής τους στο χώρο εργασίας θα πρέπει να απαγορευθεί, σύμφωνα με προτάσεις που θα παρουσιαστούν από το Συμβούλιο της Ευρώπης των 47 κρατών την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2021.

Συγκατάθεση 

Οι ιδιωτικές εταιρείες θα πρέπει, επίσης, να εξασφαλίσουν την ίδια τη συγκατάθεση των ατόμων για χρήση των δεδομένων αναγνώρισης προσώπου, σύμφωνα με τα σχέδια που περιήλθαν στην κατοχή των FT.
H επιτροπή εμπειρογνωμόνων η οποία αποτελείται από εκπροσώπους των κρατών μελών του Συμβουλίου δεν έχει τη δυνατότητα κατάθεσης δεσμευτικών προτάσεων, εντούτοις συγκεκριμενοποιείται το νομικό καθεστώς που ισχύει στην Ευρώπη και αφορά την αναγνώριση προσώπου.

Ανθρώπινα δικαιώματα

«Πριν από 40 χρόνια, το Συμβούλιο της Ευρώπης εισήγαγε τα πρώτα δεσμευτικά διεθνή νομικά πρότυπα για την προστασία των δεδομένων», όπως ανέφερε η γενική γραμματέας του Συμβουλίου Μarija Pejčinović Burić,.
«Σήμερα έχουμε καθήκον να διασφαλίσουμε ότι η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου σέβεται τα δικαιώματα που δικαιούμαστε όλοι από το νόμο.»
Η χρήση της αναγνώρισης προσώπου για το διορισμό προσωπικού ή την πρόσβαση σε ασφάλιση, εκπαίδευση ή αστυνόμευση οδηγεί εν δυνάμει σε διακρίσεις που αντίκεινται στην αναγνώριση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και γι’ αυτό θα πρέπει να απαγορευτεί, σύμφωνα με τις παραπάνω προτάσεις.

Διακρίσεις

Η χρήση της εν λόγω τεχνολογίας για την επεξεργασία στοιχείων που αφορούν τη φυλή, το φύλο, τη θρησκεία, την ηλικία, την υγεία ή το κοινωνικό υπόβαθρο των ατόμων θα ήταν επίσης παράνομη, εκτός εάν υπάρχουν νομικές εγγυήσεις για την αποφυγή διακρίσεων.
Η χρήση τεχνολογιών αναγνώρισης προσώπου από ιδιώτες θα απαιτούσε τη ρητή και ελεύθερη συγκατάθεση των ατόμων των οποίων τα βιομετρικά δεδομένα υποβάλλονται σε επεξεργασία σε συνδυασμό με την απαραίτητη ενημέρωση.

Απαογόρευση

Αρχικώς οι αξιωματούχοι της ΕΕ είχαν αρχικά υιοθετήσει την πρόταση για γενικευμένη απαγόρευση της χρήσης της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου για 5 χρόνια σε δημόσιους χώρους, αλλά εν τέλει άφησαν την αρμοδιότητας τα κράτη μέλη να επιβάλουν την απαγόρευση ύστερα από έντονες αντιδράσεις ορισμένων κρατών.
Ωστόσο, οι προτάσεις θα χρειαστεί να περάσουν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο τελικά θα εγκρίνει τους νέους κανονισμούς.
Ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου εξακολουθούν να πιέζουν για πλήρη απαγόρευση της τεχνολογίας αναγνώρισης προσώπου..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης