Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υεμένη: Οι Χούτι κέρδισαν έδαφος το 2020 - Τι αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ για την εμπόλεμη χώρα

Υεμένη: Οι Χούτι κέρδισαν έδαφος το 2020 - Τι αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ για την εμπόλεμη χώρα
Υεμένη: Οι Χούτι κέρδισαν έδαφος στη διάρκεια του προηγούμενους έτους, ενώ η κυβέρνηση εμπλέκεται σε διαφθορά και υπεξαίρεση πόρων, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ για την εμπόλεμη χώρα
Σχετικά Άρθρα

Οι σιίτες αντάρτες Χούτι έχουν κερδίσει έδαφος στην Υεμένη τον τελευταίο χρόνο, με την κυβέρνηση να επιδίδεται σε ξέπλυμα χρήματος και να εμπλέκεται σε διαφθορά, αναφέρουν στην τελευταία τους έκθεση οι ειδικοί του ΟΗΕ που έχουν αναλάβει τον έλεγχο της εφαρμογής των διεθνών κυρώσεων στην εμπόλεμη χώρα.
Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία «κυβέρνηση της Υεμένης έχασε στρατηγικά εδάφη από τους Χούτι και το Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου (STC, οι αυτονομιστές του νότου), κάτι που αντίκειται στην απόφαση 2216», για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην Υεμένη, επισημαίνεται στην έκθεση η οποία παραδόθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το ξέπλυμα χρήματος και η διαφθορά εμπόδισαν «την πρόσβαση στην προμήθεια τροφίμων για τους Υεμενίτες, κατά παράβαση του δικαίου στην τροφή», προσθέτουν.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι η κυβέρνηση της εμπόλεμης χώρας κατήρτισε ένα πρόγραμμα «για την εκμετάλλευση πόρων από μια τράπεζα που δημιούργησε η Σαουδική Αραβία».
«Περίπου 423 εκατομμύρια δολάρια δημόσιου χρήματος μεταφέρθηκαν παρανόμως σε εμπόρους», υπογραμμίζουν.
«Η απουσία συγκεκριμένης στρατηγικής μεταξύ των δυνάμεων που μάχονται ενάντια στους Χούτι, που καταδεικνύεται από τις εσωτερικές διαμάχες στο κίνημα, και οι διαφωνίες μεταξύ των περιφερειακών δυνάμεων που τις στηρίζουν, κατέληξαν να ενισχύσουν τους Χούτι», εκτιμούν οι ειδικοί του ΟΗΕ, για τους οποίους “δεν είναι ξεκάθαρο το εύρος της εξωτερικής βοήθειας που λαμβάνουν οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη».
«Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μέλη του Συνασπισμού για την αποκατάσταση της νομιμότητας στην Υεμένη (επικεφαλής του οποίου είναι η Σαουδική Αραβία), όμως η στήριξη της χώρας και στο Μεταβατικό Συμβούλιο του Νότου υπονομεύει την κυβέρνηση της Υεμένης», αποκαλύπτουν στην έκθεσή τους.
Από την πλευρά τους οι Χούτι εξακολουθούν να λαμβάνουν δημόσιο χρήμα.
«Συγκεντρώνουν φόρους και άλλα κρατικά έσοδα, μεγάλο μέρος των οποίων χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση της πολεμικής τους προσπάθειας», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Υπεξαίρεση 1,8 δις. δολαρίων

Σύμφωνα με αυτούς, για να χρηματοδοτήσουν τις επιχειρήσεις τους οι Χούτι υπεξαίρεσαν τουλάχιστον 1,8 δισεκατομμύριο δολάρια το 2019, τα οποία αρχικά προορίζονταν για τα ταμεία της κυβέρνησης της Υεμένης προκειμένου να καταβληθούν μισθοί και να παρασχεθούν βασικές υπηρεσίες στους πολίτες».
«Ολοένα και περισσότερα στοιχεία υποδεικνύουν ότι άτομα ή οντότητες στο Ιράν προσφέρουν σημαντικό όγκο όπλων και εξοπλισμού στους Χούτι», αναφέρει η έκθεση.
Οι ειδικοί διευκρινίζουν ότι εντοπίστηκαν στην Αραβική Θάλασσα πολλές οδοί ανεφοδιασμών.
«Όπλα και εξοπλισμός μεταφέρθηκαν από τα χωρικά ύδατα της Σομαλίας και του Ομάν με μικρά πλοιάρια προτού παραδοθούν στις νότιες ακτές της Υεμένης και μεταφερθούν παρανόμως στους Χούτι».
«Η ομάδα των ειδικών δεν έχει εντοπίσει αποδείξεις ότι οι αρχές του Ομάν ήταν συνεργοί σε αυτές τις δραστηριότητες», σύμφωνα με την έκθεση.

Η σύγκρουση στην Υεμένη μαίνεται εδώ και έξι χρόνια

Η σύγκρουση στην Υεμένη μαίνεται εδώ και έξι χρόνια μεταξύ των Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν, και τις δυνάμεις που είναι πιστές στην κυβέρνηση οι οποίες έχουν από το 2015 τη στήριξη ενός συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η κρίση στην Υεμένη έχει προκαλέσει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, προκαλώντας δεκάδες νεκρούς, εκατομμύρια εκτοπισμένους και φέρνοντας τον πληθυσμό της χώρας στα πρόθυρα λιμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης