Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Ξαφνικό άλμα στο 1,6% του πληθωρισμού, σε υψηλό 11 μηνών, τον Ιανουάριο

Γερμανία: Ξαφνικό άλμα στο 1,6% του πληθωρισμού, σε υψηλό 11 μηνών, τον Ιανουάριο
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 1,4% από τον προηγούμενο μήνα εξαιτίας της απόσυρσης φοροαπαλλαγών στις πωλήσεις και αύξηση στον κατώτατο μισθό
Σχετικά Άρθρα

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ σε υψηλό 11 μηνών τον Ιανουάριο, εξαιτίας του ότι η κυβέρνηση διέκοψε προσωρινά τη μείωση της φορολόγησης επί των πωλήσεων και εισήγαγε ένα νέο σύστημα τιμολόγησης των εκπομπών αερίων ρύπων, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,4% από τον προηγούμενο μήνα, ωθώντας τον ρυθμό αύξησης των τιμών ετήσια βάση στο 1,6% (στο υψηλότερο σημείο από 1,7% τον περασμένο Φεβρουάριο), σε τριπλάσιο ύψος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων.
Οι τιμές ενισχύθηκαν επίσης από την αύξηση στο επίπεδο του κατώτατου μισθού.

Οι αιτίες

Ο υψηλότερος φόρος επί των πωλήσεων, η αύξηση του κατώτατο μισθού και το κόστος χρήσης του άνθρακα άσκησαν ανοδικές πιέσεις στο δείκτη τιμών καταναλωτή
Ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα πέρυσι εν μέσω της κρίσης της πανδημίας και έγινε αρνητικός τον Αύγουστο ως αποτέλεσμα της μείωσης των φόρων προστιθέμενης αξίας για την τόνωση της ζήτησης.
Η Bundesbank έχει προβλέψει ότι ο πληθωρισμός θα βρεθεί «σαφώς σε θετικό έδαφος» αυτόν τον μήνα.
Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι το συνεχιζόμενο κλείσιμο των επιχειρήσεων καθιστούσε δύσκολο να προβλεφθεί σε ποιο βαθμό οι επιπτώσεις των φορολογικών μειώσεων θα αντικατοπτρίζονται στα νεότερα δεδομένα.
Higher sales tax, minimum wage and carbon costs drive German consumer prices

Η ΕΚΤ

Ενώ ο υψηλότερος πληθωρισμός στη Γερμανία μπορεί να αποτελέσει κάποια ανακούφιση στους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας οι οποίοι μέσω της χαλαρής νομισματικής πολιτικής στοχεύουν να πυροδοτήσουν αύξηση των τιμών, παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με την ανάκαμψη.
Ταυτόχρονα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστήριξαν ότι δεν θα αντιδράσουν σε προσωρινή ένταση των πληθωριστικών πιέσεων με την άνοδο των επιτοκίων καθώς αποτελεί ένδειξη της επιστροφής της ζήτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης