Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Να μειώσει κατά 50% τις αξιώσεις έναντι της Monte dei Paschi επιχειρεί το δημόσιο

Ιταλία: Να μειώσει κατά 50% τις αξιώσεις έναντι της Monte dei Paschi επιχειρεί το δημόσιο

Το υπουργείο Οικονομικών της χώρας επείγεται να δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση της τράπεζας

Σχετικά Άρθρα
Να μειώσει κατά το ήμισυ τις νομικές αξιώσεις ύψους 10 δισ. ευρώ (12 δισεκατομμύρια δολάρια) που αντιμετωπίζει η Monte dei Paschi επιχειρεί το υπουργείο Οικονομικών της Ιταλίας, απορρίπτοντας ορισμένες και διευθέτοντας άλλες, συμπεριλαμβανομένων των 3,8 δισεκατομμυρίων ευρώ των αξιώσεων από τον πρώην μεγαλοεπενδυτή ανέφεραν πηγές κοντά στο θέμα, όπως επισημαίνει δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2021.

Κακοδιαχείριση

Το σύνολο των νομικών αξιώσεων έναντι της Monte dei Paschi’s (MPS), οι οποίες προκλήθηκαν ύστερα από δεκαετίες κακοδιαχείρισης, παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Ρώμης να ιδιωτικοποιήσει τη ζημιογόνα τράπεζα που διέσωσε το 2017.

UniCredit

Το ιταλικό δημόσιο δεν έχει πολλά χρονικά περιθώρια να βρει αγοραστή για τη MPS.
Η αλλαγή στο τιμόνι της UniCredit έχει σταματήσει τις προσπάθειες για πιθανή συνεργασία με τη δεύτερη τη τάξει τράπεζα της Ιταλίας.
Το Υπουργείο Οικονομικών μελετά εδώ και μήνες τρόπους για να αντιμετωπίσει τις νομικές αξιώσεις έναντι της MPS και να επιλύσει μια εκκρεμότητα που συμβολίζει τη μακροχρόνια τραπεζική κρίση της Ιταλίας.
Για να μπορέσει να μειώσει το μερίδιο 64% που διατηρεί στη MPS, το ιταλικό δημόσιο πρέπει να αντιμετωπίσει τις υπόλοιπες αξιώσεις έναντι της ύψους 5 δισ. ευρώ.

Το σχέδιο


Η Ρώμη εστιάζει τώρα σε τρόπους να παρακάμψει το γεγονός ότι η τράπεζα θα θεωρηθεί υπεύθυνη απο κοινού με όποιον ανέλαβε αυτές τις υποχρεώσεις σύμφωνα με έναν κανόνα από κοινού ευθύνης που υπάρχει στο ιταλικό δίκαιο, ανέφεραν οι τρεις πηγές.
Το σχέδιο που εξετάζεται επί του παρόντος συνεπάγεται ένα σύστημα εγγυήσεων που βασίζεται σε συμφωνίες ασφάλισης και αντασφάλισης με φορείς όπως ο κρατικός εξαγωγικός όμιλος SACE και άλλους ιδιώτες, ανέφεραν.
Η MPS θα αναθέσει σε εξωτερικούς συνεργάτες τη διαχείριση των αξιώσεων έναντί της, σε μια άλλη κρατική εταιρεία, τη Fintecna.

Κεφάλαια και μετοχές

Εάν αυτό το σχέδιο δεν λειτουργήσει, η κυβέρνηση θα επανέλθει σε ένα προηγούμενο σχέδιο όπου ο ίδιος οι νομικές αξιώσεις θα αντιμετωπιζόταν από μια άλλη νομική μορφή, ανέφερε μια πηγή.
Πριν από αυτό, η Ρώμη συνεργάζεται με τη MPS για να διευθετήσει τις απαιτήσεις από τον πρώην κορυφαίο μέτοχό της, το τοπικό ίδρυμα Fondazione Monte dei Paschi di Siena, ανέφεραν οι πηγές.
Το Fondazione MPS έχει δει και το μερίδιο ελέγχου της στην τράπεζα μειώθηκε σχεδόν στο μηδέν μετά την υποστήριξη κεφαλαιακών συμμετοχών στξμ MPS τα τελευταία χρόνια.

Διευθέτηση

Δύο από τις πηγές ανέφεραν ότι το ίδρυμα έχει μέχρι στιγμής απορρίψει προσφορές από την MPS για αποδοχή περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ σε μετρητά, έναντι των απαιτήσεων.
Η MPS δήλωσε ότι πιστεύει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτές τις αξιώσεις, επειδή βασίζονται σε αποφάσεις που ελήφθησαν όταν το ίδρυμα κατείχε το 49% του κεφαλαίου της τράπεζας και είχε διορίσει τους μισούς διευθυντές της.
Οι δύο πηγές ανέφεραν ότι το σχέδιο είναι τώρα να προσφέρουν και μετοχές και όχι μόνο μετρητά.
Η MPS κατέχει ίδιες μετοχές που αντιστοιχούν στο 3% του κεφαλαίου της με τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία 35 εκατομμυρίων ευρώ.

Κεφαλαιακά ενίσχυση

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της MPS παραβιάζουν τις ελάχιστες απαιτήσεις της ΕΚΤ αυτό το τρίμηνο.
Η MPS δήλωσε την Πέμπτη ότι θα εξετάσει μια κεφαλαική ενίσχυση 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ εάν δεν επιτευχθεί η συγχώνευσή της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης