Τελευταία Νέα
Διεθνή

Kashkari (Fed Minneapolis): Η νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί έως ότου επιτύχουμε τους στόχους σε απασχόληση - πληθωρισμό

Kashkari (Fed Minneapolis): Η νομισματική πολιτική θα συνεχιστεί έως ότου επιτύχουμε τους στόχους σε απασχόληση - πληθωρισμό
To συντονισμό Κογκρέσου και Fed με στόχο την επιστροφή της οικονομίας στα προ της πανδημίας επίπεδα ζήτησε ο επικεφαλής της Fed του Dallas Robert Kaplan
Σχετικά Άρθρα

Η Κεντρική Τράπεζα (Fed) και το Κογκρέσο ανέλαβαν περισσότερο ενεργή δράση όσον αφορά την κρίση της πανδημίας COVID-19 από ό,τι στην τελευταία χρηματοπιστωτική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Minneapolis, Neel Kashkari, και πρέπει να κάνουν ακόμα περισσότερα προκειμένου να επιστρέψει η οικονομία στο βηματισμό που είχε πριν από την εκδήλωση της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021

Πολεμικές δαπάνες

«Αυτήν τη στιγμή δεν με απασχολεί η έκταση των μέτρων δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής – θα μπορούσαμε να τα παραλληλίσουμε με δαπάνες εν καιρώ πολέμου», δήλωσε ο Kashkari, σε απάντηση σε ερώτηση σχετικά με τους κινδύνους της διόγκωσης του κρατικού δανεισμού.
«Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που πρέπει», υπογράμμισε

Κριτήρια 

Η Fed δήλωσε ότι θα διατηρήσει τα επιτόκια στο τρέχον σχεδόν μηδενικό επίπεδο έως ότου η οικονομία φτάσει σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης και ο πληθωρισμός δεν φτάνει μόνο το 2% αλλά φαίνεται ότι θα το ξεπεράσει για κάποιο χρονικό διάστημα.
Υποσχέθηκε επίσης να διατηρήσει το ρυθμό αγοράς των 120 δισ. δολ. σε ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου και σε ενυπόθηκα χρεόγραφα έως ότου επιτευχθεί «ουσιαστική περαιτέρω πρόοδος» προς τους δύο αυτούς στόχους.

Οχι φρένο

«Το κλειδί τώρα είναι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα να μην πατήσει φρένο στη νομισματική πολιτική έως ότου πραγματικά έχουμε επιτύχει το μέγιστο ποσοστό απασχόλησης όπως το ονομάζουμε», δήλωσε ο Kashkari.
«Και νομίζω ότι θα είναι σημαντικό για το Κογκρέσο να διατηρήσει την ισχυρή στήριξη σε όσους είναι εκτός αγοράς εργασίας, υποστηρίζοντας τις μικρές επιχειρήσεις μέχρι να πάρουμε πραγματικά την πανδημία πίσω μας και να αποκαταστήσουμε την οικονομία."

Επιθετική δράση

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Fed του Dallas Robert Kaplan δήλωσε η οικονομία των ΗΠΑ χρειάζεται ακόμη τόνωση τόσο από την κεντρική τράπεζα όσο και από το Κογκρέσο για να επιστρέψει σε μια πιο υγιή βάση το συντομότερο δυνατό.
«Βρισκόμαστε ακόμα στη δίνη της πανδημίας - και δεν είμαστε ακόμα έξω από το δάσος», δήλωσε ο Kaplan.
"Πρέπει να είμαστε επιθετικοί στις δράσεις μας όσον αφορά τη δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, και ελπίζω ότι κάνοντας αυτό θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τις συνέπειες της πανδημίας και, στη συνέχεια, να φτάσουμε σε ένα πιο κανονικό περιβάλλον τους επόμενους μήνες και χρόνια», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης