Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης – Στο 0,65% ανήλθε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς

Σε ανοδική τροχιά οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης – Στο 0,65% ανήλθε η απόδοση του ιταλικού 10ετούς

Σε υψηλό τριών εβδομάδων βρέθηκε το γερμανικό δεκαετές ομόλογο, στο -0,48% - Με το βλέμμα σε ΗΠΑ και Ιταλία οι επενδυτές

Σχετικά Άρθρα

Oι αποδόσεις των ομολόγων του ευρώ επέστρεψαν σε ανοδική πορεία, καθώς αυξάνεται η προσφορά μαζί με τις νέες εκδόσεις χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters τη Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021.
Βασικά κίνητρα των επενδυτών για την ανάληψη ρίσκου μέσω της αγοράς μετοχών και την απομάκρυνση από ασφαλές περιβάλλον του κρατικού χρέους είναι διαδικασία της έγκρισης του νέου πακέτου μέτρων τόνωσης της οικονομίας στις ΗΠΑ που προτέινει η κυβέρνηση Biden.
Την ίδια ώρα και τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης για το τέταρτο τρίμηνο που δημοσιοποιήθηκαν την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου από τη Eurostat ήταν καλύτερα του αναμενομένου, παρότι έδειξαν συρρίκνωση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ κατά 0,7% ενώ οι προβλέψεις σε ετήσια βάση κάνουν λόγο για ύφεση 6,8% σε ετήσια βάση.
Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια τριών εβδομάδων, το -0,48%.
Οι αποδόσεις των γερμανικών επηρεάστηκαν και από τις ανοδικές πιέσεις των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, όπου το κόστος δανεισμού στη 10ετία αυξήθηκε στο 1,106%.

Ιταλία

Στην Ιταλία, παρότι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης έφθασαν σε νέο αδιέξοδο το βράδυ της Δευτέρας 1 Φεβρουαρίου, η αγορά προεξοφλεί ότι η πολιτική κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα παραμένοντας ιδιαίτερα αισιόδοξη ως προς το σχηματισμό κυβέρνησης.
Για το λόγο αυτό και η προσοχή των επενδυτών εστιάστηκε περισσότερο στα οικονομικά στοιχεία για την ιταλική οικονομία που έδειξαν συρρίκνωση 2% στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, μικρότερη από ό,τι προβλεπόταν.
Την ίδια στιγμή, τα πρόδρομα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γαλλία έδειξαν άνοδο 0,8% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, μεγαλύτερη του αναμενομένου.

Αποδόσεις

Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,65% με το spread ωστόσο να παραμένει στάσιμο στις 113 μονάδες βάσης.
Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε και πάλι στο 0,66% με το spread στις 121 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,04%.
Ο όγκος των συναλλαγών ήταν ωστόσο αυξημένος στα 201 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων όμως τα 133 εκατ. ευρώ έγιναν στον τίτλο με λήξη το 2022.

Εκδόσεις χρέους

Σημαντική κινητικότητα καταγράφηκε και στις ομολογιακές εκδόσεις, με τη Γερμανία να αντλεί 4,732 δισ. ευρώ από έκδοση διετούς με λήξη το Μάρτιο του 2023, ενώ σε κοινοπρακτικές εκδόσεις προχώρησαν επίσης Βέλγιο και Ιρλανδία με νέο 50ετές και 30ετές αντίστοιχα.
Σύμφωνα με αναλυτές της ING, οι εν λόγω εκδόσεις δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι πλέον ώριμες στην Ευρωζώνη για την έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης