Τελευταία Νέα
Διεθνή

BoE: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική - Ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων

BoE: Αμετάβλητη η νομισματική πολιτική - Ανοικτό το ενδεχόμενο αρνητικών επιτοκίων
Οι οικονομικές προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αβέβαιες

Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματικής της πολιτική η Τράπεζα της Αγγλίας, μετά την πρώτη της συνεδρίαση για το 2021, με το βασικό επιτόκιο δανεισμού να διατηρείται στο 0,1% και το μέγεθος του συνολικού προγράμματος αγοράς assets να διατηρείται στα 895 δισεκατομμύρια λίρες (1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια).
Η Τράπεζα της Αγγλίας ρώτησε τις βρετανικές τράπεζες τον περασμένο Οκτώβριο σχετικά με την ετοιμότητά τους για αρνητικά επιτόκια, αφού αποκάλυψε τον Σεπτέμβριο ότι διερευνά τη δυνατότητα εφαρμογής επιτοκίων κάτω από το μηδέν, εάν κριθεί απαραίτητο.
Η BoE ξεκαθάρισε ωστόσο ότι αυτό το μήνυμα δεν πρέπει να μεταφραστεί ως «σήμα» για άμεση υιοθέτηση αρνητικών επιτοκίων.
Επίσης η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει η επεξεργασίας ενός κλιμακωτού συστήματος επιτοκίων (tiered rate system), το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εφόσον μειώσει τα επιτόκια κάτω από το μηδέν.
Στις νέες της προβλέψεις, η BoE δήλωσε πως αναμένει την βρετανική οικονομία να αναπτυχθεί περί το 5% αυτό το έτος— ποσοστό χαμηλότερο από το 7,25% που ανέμενε τον Νοέμβριο.
Οι οικονομικές προοπτικές για το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν αβέβαιες, με τα εθνικά lockdown να είναι σε ισχύ τουλάχιστον μέχρι τις αρχές του Μαρτίου, καθώς η χώρα προσπαθεί να εξαλείψει την επανεμφάνιση του ιού, ενώ η διάθεση των εμβολίων συνεχίζεται με ταχύ ρυθμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης