Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με καταθέσεις άνω των 10 δισ... η ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις ΗΠΑ έλαβε ενίσχυση 3 δισ. λόγω Covid

Με καταθέσεις άνω των 10 δισ... η ρωμαιοκαθολική εκκλησία στις ΗΠΑ έλαβε ενίσχυση 3 δισ. λόγω Covid
Οι αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση
Όταν η κρίση του κορωνοϊού ανάγκασε τις εκκλησίες να κλείσουν τις πόρτες τους και να σταματήσουν τις λειτουργίες της Κυριακής, η Ρωμαιοκαθολική Επισκοπή του Σαρλότ στράφηκε στο ειδικό πρόγραμμα ανακούφισης μικρών επιχειρήσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για περισσότερα από 8 εκατ. δολάρια.
Η βοήθεια όμως που έλαβε δεν σταμάτησε εκεί, καθώς πιστοί στήριξαν, παρόλο που η επισκοπή είχε περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά και βραχυπρόθεσμες επενδύσεις, σύμφωνα με οικονομικά αρχεία.
Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, το Associated Press έκανε έρευνα και διαπίστωσε ότι δεκάδες καθολικές επισκοπές στις ΗΠΑ έλαβαν βοήθεια μέσω του Paycheck Protection Program, ενώ διέθετε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια σε μετρητά, βραχυπρόθεσμες επενδύσεις ή άλλα διαθέσιμα κεφάλαια.
Και παρά την ευρεία οικονομική ύφεση, αυτά τα περιουσιακά στοιχεία έχουν αυξηθεί λόγω της ανόδου της αγοράς.

Ενίσχυση και από τους πιστούς

Ακόμη και με αυτό το δίχτυ χρηματοοικονομικής ασφάλειας, οι 112 επισκοπές που δημοσιοποίησαν τις οικονομικές τους καταστάσεις, μαζί με τις εκκλησίες και τα σχολεία που εποπτεύουν, συγκέντρωσαν τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια σε ενισχύσεις που υποστηρίζονται από τους φορολογούμενους.
Η πλειονότητα αυτών των επισκοπών ανέφερε ότι είχε αρκετά χρήματα για να καλύψει τουλάχιστον έξι μήνες λειτουργικών εξόδων, ακόμη και χωρίς νέο εισόδημα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Associated Press, συνολικά, οι περίπου 200 επισκοπές των ΗΠΑ, όπου κυβερνούν επίσκοποι και καρδινάλιοι, και άλλα καθολικά ιδρύματα έλαβαν τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια μέσω ομοσπονδιακής στήριξης.
Αυτό καθιστά τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία ίσως τον μεγαλύτερο δικαιούχο του προγράμματος, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων του AP, τα οποία στο δημοσίευμά του τα παραθέτει λεπτομερώς.

Οι πιέσεις προς την αμερικανική κυβέρνηση

Οι αξιωματούχοι της Καθολικής Εκκλησίας άσκησαν σημαντικές πιέσεις στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, αναφέροντας ότι οι υπάλληλοί τους άξιζαν τη βοήθεια, όπως οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις της Main Street και ότι χωρίς αυτή θα έπρεπε να περικόψουν τις θέσεις εργασίας και να περιορίσουν τη φιλανθρωπική τους αποστολή.
Όπως επισήμαναν οι κανόνες του προγράμματος δεν τους απαίτησαν να εξαντλήσουν τα αποθέματά τους σε μετρητά και άλλα χρήματα προτού υποβάλουν αίτηση.
Ειδικότερα, οι καθολικοί ηγέτες σε επισκοπές, όπως στο Σάρλοτ, στο Σικάγο, στο Λούισβιλ και στο Ράλεϊ, δήλωσαν ότι οι ενορίες και τα σχολεία τους, όπως πολλές άλλες επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, υπέφεραν οικονομικά όταν έκλεισαν για να επιβραδύνουν την εξάπλωση του θανατηφόρου κορωνοϊού.
Χρησιμοποιώντας μια ειδική εξαίρεση, οι καθολικές οντότητες συγκέντρωσαν τουλάχιστον 3 δισ. δολάρια - περίπου το ίδιο με το συνολικό σύνολο των παραληπτών από τις άλλες θρησκείες (Βαπτιστές, Λουθηρανοί, Μεθοδιστές και Εβραίοι), σύμφωνα με το AP.
Οι καθολικοί αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του θρησκευτικού πληθυσμού των ΗΠΑ, ενώ τα μέλη των προτεσταντικών και εβραϊκών κοινοτήτων είναι σχεδόν το ήμισυ, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης