Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά του Macron η... μισή Γαλλία - Στα όρια οι δημοσκοπήσεις με την Le Pen

Κατά του Macron η... μισή Γαλλία - Στα όρια οι δημοσκοπήσεις με την Le Pen
Σε μια υποθετική αναμέτρηση μεταξύ των δύο στον δεύτερο και τελευταίο γύρο, ο Macron θα νικούσε τη Le Pen με μόνο 4 ποσοστιαίες μονάδες
Στα όρια του στατιστικού λάθους βρίσκεται το δημοσκοπικό προβάδισμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Harris Interactive.
Και ο λόγος είναι η δυσαρέσκεια των Γάλλων για τους χειρισμού του Elysée στην κρίση που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Την περασμένη Παρασκευή ο Γάλλος πρόεδρος ήταν έτοιμος να λάβει μια απόφαση που μπορεί να αποδειχθεί μοιραία για το πολιτικό του μέλλον σχετικά με το αν θα επιβάλει το τρίτο εθνικό lockdown.
Τελευταία στιγμή όμως, έχοντας επίγνωση των μεγάλων διαμαρτυριών κατά του lockdown στην Ολλανδία, επέλεξε απλώς να αυστηροποιήσει τους ελέγχους στα σύνορα, να κλείσει μεγάλα εμπορικά κέντρα και να ενισχύσει τους ελέγχους των υπαρχουσών απαγορεύσεων.

Το χαμένο δημοσκοπικό έδαφος

Η δημοσκόπηση της Harris Interactive που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι ο Macron έχει χάσει έδαφος από τη Marine Le Pen του ακροδεξιού εθνικού Rassemblement National, την κύρια αντίπαλό του, η οποία έχει πρόθεση ψήφου στο 23-24% έναντι 26-27% στις προθέσεις ψήφου του Macron.
Το ενδιαφέρον εύρημα, όμως, έδειξε ότι σε μια υποθετική αναμέτρηση μεταξύ των δύο στον δεύτερο και τελευταίο γύρο, ο Macron θα νικούσε τη Le Pen με μόνο 4 ποσοστιαίες μονάδες, με 52% έναντι 48%, σε σύγκριση με τη νίκη του 66% στις εκλογές του 2017.
Άλλες δημοσκοπήσεις, ωστόσο, είναι λιγότερο δραματικές, με αυτή του Ipsos να δίνει στον Macron ένα προβάδισμα 12 μονάδων στον δεύτερο γύρο.

Σχεδόν η μισή Γαλλία ήταν θυμωμένη με την κυβέρνηση του Macron

«Υπάρχει ακόμη μια στρατηγική [French Covid];» αναρωτήθηκε η Virginie Martin, πολιτική αναλύτρια στο Kedge Business School, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία κατατάχθηκε 73η από τις 98 χώρες στον δείκτη Covid Performance του Lowy Institute.
Η Martin είπε ότι σχεδόν η μισή Γαλλία ήταν θυμωμένη με την κυβέρνηση του Macron και την κατάσταση, αλλά πρόσθεσε ότι αυτή η πόλωση της κοινωνίας δεν είχε μεταφραστεί σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του προέδρου, επειδή οι άνθρωποι ήταν θυμωμένοι για διαφορετικά και μερικές φορές αντιφατικά πράγματα.
Πολλοί δεν θέλουν καθόλου εμβόλια, ενώ άλλοι παραπονούνται ότι η Γαλλία εμβολιάζει πολύ αργά.
Μερικοί απορρίπτουν τα lockdown και τις μάσκες ως παραβιάσεις της ελευθερίας τους, ενώ άλλοι θέλουν η κυβέρνηση να είναι αυστηρότερη.
Και ορισμένοι πιστεύουν ότι ολόκληρη η πανδημία είναι συνωμοσία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης