Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τεταμένες οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία - Borrell: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης - Lavrov: Μη αξιόπιστος εταίρος η ΕΕ

Τεταμένες οι σχέσεις της ΕΕ με τη Ρωσία - Borrell: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης - Lavrov: Μη αξιόπιστος εταίρος η ΕΕ
Βαρύ το κλίμα στη συνάντηση των Borrell και Lavrov
Ιδιαίτερα τεταμένο είνα το κλίμα στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη Ρωσία, κάτι που «επιβεβαιώθηκε» και στη συνάντηση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, Sergei Lavrov, με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Josep Borrell.
Από τη μία πλευρά, ο Borrell δήλωσε ότι οι σχέσεις των δύο πλευρών βρίσκονται στο χαμηλότερο σημείο τους, λόγω της δηλητηρίασης και της φυλάκισης του Alexey Navalny, ενώ ο Lavrov χαρακτήρισε μη αξιόπιστο εταίρο την ΕΕ.

Borrell: Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης

Ο Borrell ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Navalny και τόνισε «είναι βέβαιο ότι οι σχέσεις μας είναι πολύ τεταμένες και η υπόθεση Navalny μας οδηγεί σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία τους», ενώ συμπλήρωσε «τα τελευταία χρόνια, η σχέση μας σφραγίστηκε από ουσιαστικές διαφορές και έλλειψη εμπιστοσύνης».
Ωστόσο, επεσήμανε σημείωσε πως «υπάρχουν θέματα στα οποία μπορούμε και οφείλουμε να εργαστούμε μαζί» και ανέφερε «τον πολιτισμό, την έρευνα, την Covid-19, το κλίμα».
Όμως υπογράμμισε επίσης πως «τα ζητήματα του κράτους δικαίου, των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της κοινωνίας των πολιτών και των πολιτικών ελευθεριών παραμένουν κεντρικά για το κοινό μέλλον μας».
Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ δήλωσε ωστόσο πως δεν υπάρχει επίσημη πρόταση για νέες κυρώσεις από την ΕΕ σε βάρος της Ρωσίας μετά τη φυλάκιση του Navalny, όμως οι υπουργοί Εξωτερικών και οι ηγέτες της ΕΕ θα συνεχίσουν να συζητούν τις σχέσεις με τη Ρωσία.
«Μια πλήρης και διαφανής έρευνα θα βοηθούσε να αποσαφηνιστεί τι συνέβη στην περίπτωση της δηλητηρίασης του Navalny.
Όσο για τις κυρώσεις, δεν υπάρχει προς το παρόν πρόταση από κάποιο κράτος μέλος.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα έχουν τον Μάρτιο μια σημαντική συζήτηση για τις σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Ρωσία και η επίσκεψή μου εδώ αποτελεί τμήμα των προετοιμασιών γι' αυτή τη συζήτηση», δήλωσε ο Borrell.

Lavrov: Οι κυρώσεις είναι εσωτερικό ζήτημα της ΕΕ

Από την πλευρά του, ο Lavrοv χαρακτήρισε την ΕΕ αναξιόπιστο εταίρο, ενώ δήλωσε ζήτημα των ενδεχόμενων κυρώσεων είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η Ρωσία έχει επισημάνει πως οι Βρυξέλλες συμπεριφέρονται όλο και περισσότερο σαν τις Ηνωμένες Πολιτείες και επιβάλλουν μονομερείς περιορισμούς σε χώρες.
«Για τη Ρωσία, η ΕΕ είναι ένας αναξιόπιστος εταίρος», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Reuters.
Ο Ρώσος υπουργός προειδοποίησε πως οποιαδπηποτε περαιτέρω επιδείνωση στις σχέσεις ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μόσχα θα μπορούσε να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.
Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως μιλώντας στους δημοσιογράφους πως η Ρωσία και η ΕΕ διαφωνούν σε πολλά ζητήματα, αλλά οι δύο πλευρές εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για να εγκαθιδρύουν ευρύτερο διάλογο σε τομείς στους οποίους συμφωνούν.

Η παραγωγή του εμβολίου

Όσον αφορά το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19, ο Borrell το χαρακτήρισε «καλή είδηση για την ανθρωπότητα» και ο Ρώσος ομόλογός του υπογράμμισε πως η χώρα του θέλει να συνεργασθεί σ' αυτόν τον τομέα με τους δυτικούς αντιπάλους της.
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας εξέφρασε την «ελπίδα ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα μπορέσει να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα αυτού του εμβολίου ώστε να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί στα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο Lavrov υπογράμμισε πως έχει «επαφές» με την Ουάσινγκτον «για να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα να δράσουμε μαζί», ενώ στην ΕΕ «χώρες ενδιαφέρονται να παραγάγουν το εμβόλιο στο έδαφός τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης