Τελευταία Νέα
Διεθνή

Macron (Γαλλία) και Merkel (Γερμανία) στηρίζουν τη στρατηγική της Κομισιόν για τις προμήθειες εμβολίων

Macron (Γαλλία) και Merkel (Γερμανία) στηρίζουν τη στρατηγική της Κομισιόν για τις προμήθειες εμβολίων

Η αποκάλυψη του Reuters για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων αξιωματούχων που γνώριζαν από το Δεκέμβριο τις καθυστερήσεις εκ μέρους των φαρμακοβιομηχανιών

Σχετικά Άρθρα
Ο Emmanuel Macron και η Angela Merkel εξέφρασαν τη στήριξή τους στην κεντρική στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά τον εφοδιασμό εμβολίων κατά της Covid-19, παρά τις επικρίσεις που δέχονται οι Βρυξέλλες για τις καθυστερήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2021.
«Στηρίζω πλήρως την ευρωπαϊκή προσέγγιση που έχουμε (...)
Τι θα λέγαμε αν η Γαλλία και η Γερμανία ανταγωνίζονταν σήμερα για εμβόλια;» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος, στη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Macron τόνισε ότι η απόφαση για κοινή παραγγελία εμβολίων ήταν και παραμένει «η σωστή».

H αποκάλυψη του Reuters

Την ίδια ώρα σε δημοσίευμα του Reuters αποκαλύπτεται το «ναυάγιο» στο πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων της ΕΕ καθώς όπως επισημαίνεται η τακτική της Κομισιόν για απόδοση ευθυνών στις φαρμακευτικές δεν λειτούργησε ενώ οι λεπτομέρειες των εμπιστευτικών συμφωνιών διαρρέουν, δημιουργώντας αμφιβολίες για την ικανότητα της ΕΕ να επιβάλλει τις συμβάσεις που είχε συμφωνήσει εξ ονόματος των μελών της.
Το Reuters, έχοντας πρόσβαση στις λεπτομέρειες των εσωτερικών συνομιλιών της ΕΕ τον τελευταίο μήνα, αποκαλύπτει μάλιστα τον τρόπο με τον οποίο τα ανώτατα στελέχη της ΕΕ χειρίστηκαν το πρόγραμμα εμβολιασμού.

Γνώριζαν

Ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ γνώριζαν ήδη από τον Δεκέμβριο τις καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων, αλλά η Επιτροπή ανακοίνωσε φιλόδοξους στόχους.
Αρχικά, η ΕΕ δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τις δόσεις εμβολίων των εταιρειών που εξήχθησαν από το μπλοκ, συνειδητοποιώντας το μόνο αφού καθυστέρησαν οι προμήθειές της.
Την ίδια ώρα, δεν μπορούσε να εντοπίσει τα εκατομμύρια δόσεων που είχαν ήδη εξαχθεί.
Και καθώς απέτυχαν οι προσπάθειές της να κερδίσει έδαφος με νομικά μέσα, η Επιτροπή αντιμετώπισε τις επιθέσεις από τις ίδιες τις κυβερνήσεις της ΕΕ, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Η έκρηξη Scholz

Χαρακτηριστικό της αντιπαράθεσης που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της ΕΕ με αφορμή τη διαχείριση των εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού είναι το περιστατικό με τον Γερμανό αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Olaf Scholz ο οποίος σε λεκτική επίθεση του κατά της προέδρου της Κομισιόν der Leyen είπε:
«Η στρατηγική της για τα εμβόλια είναι «πραγματικά σκ...ά», σε μια θυελλώδη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το πρόγραμμα εμβολιασμών.
Σε άλλο σημείο ανέφερε ότι το Βερολίνο «δεν μπορεί να αφήσει αυτά τα σκ...ά να επαναληφθούν», κατηγορώντας τις Βρυξέλλες για τον χειρισμό του προγράμματος εμβολιασμού.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Merkel υπερασπίστηκε την der Leyen, ωστόσο βρίσκεται στο στόχαστρο, επειδή επέτρεψε στις Βρυξέλλες να αναλάβουν το ζήτημα των εμβολίων, την ώρα που η ΕΕ βρίσκεται πίσω στην παραλαβή των δόσεων, σύμφωνα την Daily Mail.
Το ξέσπασμα Scholz εξηγείται από το γεγονός ότι η χώρα του βρίσκεται αρκετά πίσω στους εμβολιασμούς και υφίσταται έντονη κριτική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης