Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Με αυστηρή κριτική η πρώτη του επικοινωνία με την Κίνα

Blinken (ΥΠΕΞ ΗΠΑ): Με αυστηρή κριτική η πρώτη του επικοινωνία με την Κίνα
Κριτική σε κεντρικές πολιτικές του κινεζικού καθεστώτος άσκησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken

Σε μοτίβο πιέσεων κινήθηκε η πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Antony Blinken με τον ανώτατο Κινέζο διπλωμάτη Yang Jiechi.
Ο Blinken ξεκαθάρισε, πως οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές αξίες στη Σινγιάνγκ, το Θιβέτ και το Χονγκ Κονγκ ενώ πίεσε την Κίνα να καταδικάσει το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ.
Μάλιστα επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της, προκειμένου να καταστήσει την Κίνα υπόλογη για την απειλή της σταθερότητας της περιοχής Ινδικού – Ειρηνικού συμπεριλαμβανομένου των στενών της Ταϊβάν, αναφέρει το Reuters.
Από την πλευρά του ο Κινέζος διπλωμάτης κάλεσε τις ΗΠΑ να «διορθώσουν» τα πρόσφατα λάθη τους και τόνισε πως και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται η μία την άλλη, τα πολιτικά συστήματα και τις αναπτυξιακές οδούς τους.

Συγκρατημένα αισιόδοξη η Κίνα

Οι σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου έφτασε στο ναδίρ κατά τη διάρκεια προεδρίας του Donald Trump και οι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν εκφράσει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βελτιωθεί υπό τη διοίκηση του Joe Biden.
Ο Yang έχει εκφράσει την ελπίδα ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε μια εποικοδομητική πορεία, αλλά κάλεσε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν να παρεμβαίνουν» σε θέματα κινεζικής κυριαρχίας, όπως τη Σινγιάνγκ, το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin δήλωσε ότι «τα κοινά συμφέροντα των δύο χωρών ξεπερνούν τις διαφορές τους» και παρότρυνε τις ΗΠΑ να «συναντήσουν την Κίνα στα μισά του δρόμου» για να βελτιώσουν τις σχέσεις τους.

Σκληρή γλώσσα αλλά και συνεργασία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden έχει χαρακτηρίσει το Πεκίνο ως τον πιο σοβαρό ανταγωνιστή των ΗΠΑ και κατέστησε σαφές, πως η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει, αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «επίθεση της Κίνας στα ανθρώπινα δικαιώματα, την πνευματική ιδιοκτησία και την παγκόσμια διακυβέρνηση».
Αλλά είμαστε έτοιμοι και να συνεργαστούμε με το Πεκίνο, όταν αυτό είναι προς το συμφέρον της Αμερικής, πρόσθεσε με νόημα ο Αμερικανός πρόεδρος.
Η εφημερίδα People’s Daily, που απηχεί τις θέσεις του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος αναμένει από την κυβέρνηση Biden να συνεχίσει τη «σκληρή γλώσσα» αλλά βελτίωση της διμερούς συνεργασίας σε ορισμένους τομείς.
«Θα είναι προφανώς διαφορετικά από την μεταγενέστερη περίοδο της διοίκησης της κυβέρνησης Trump η οποία είχε υποδαυλίσει τον ανταγωνισμό μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης