Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μιανμάρ: Μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά της δικτατορίας - Σε κατ' οίκον περιορισμό η San Suu Kyi

Μιανμάρ: Μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της πρωτεύουσας κατά της δικτατορίας - Σε κατ' οίκον περιορισμό η San Suu Kyi
Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε όταν η Suu Kyi θα αναλάμβανε μια νέα θητεία μετά τη νίκη στις εκλογές του Νοεμβρίου από το κόμμα της
Σχετικά Άρθρα

Κλιμακώνεται η ένταση στη Μιανμάρ καθώς για δεύτερη ημέρα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο εμπορικό κέντρο της Μιανμάρ, την πόλη Γιανγκόν, αλλά και στις πόλεις Μαουλαμίνε και Μανταλέι, αντιδρώντας στο στρατιωτικό πραξικόπημα που επέβαλε ο στρατός πριν από σχεδόν μια εβδομάδα.
«Θα προχωρήσουμε μπροστά και θα συνεχίσουμε να απαιτούμε την δημοκρατία μέχρι να την αποκτήσουμε», δήλωσαν οι διαδηλωτές, στο Γαλλικό πρακτορείο AFP.
Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με εξοπλισμό αντιμετώπισης ταραχών αναπτύχθηκαν κοντά στο πανεπιστήμιο της Ρανγκούν, όπου γίνεται η διαδήλωση.

Σε κατοίκον περιορισμό η Aung San Suu Kyi

Χθες (6/2), χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ. Επρόκειτο για την πρώτη μεγάλη κινητοποίηση μετά το πραξικόπημα των στρατιωτικών, που επέβαλαν κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.
Το Σάββατο, ο στρατός διέκοψε την πρόσβαση της χώρας στο διαδίκτυο με τη Διεθνή Αμνηστία να χαρακτηρίζει το μπλόκο του διαδικτύου «φρικτό και απερίσκεπτο» και προειδοποίησε ότι θα μπορούσε να θέσει τον λαό της Μιανμάρ σε κίνδυνο παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Η εκλεγμένη ηγέτης Aung San Suu Kyi παραμένει σε κατ 'οίκον περιορισμό, όπως και ο πρόεδρος της χώρας, Uin Mint.

Ο ρόλος των κοινωνικών μέσων ενημέρωσης

Το πραξικόπημα πραγματοποιήθηκε καθώς μια νέα σύνοδος του κοινοβουλίου επρόκειτο να ξεκινήσει, μετά τη νίκη του Νοεμβρίου από το κόμμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).
Πολλοί πολίτες της χώρας παρακολούθησαν τα γεγονότα να ξετυλίγονται σε πραγματικό χρόνο στο Facebook, το οποίο είναι η κύρια πηγή πληροφοριών και ειδήσεων της Μιανμάρ. Αλλά τρεις ημέρες αργότερα, οι πάροχοι διαδικτύου διατάχθηκαν να μπλοκάρουν την πλατφόρμα για λόγους σταθερότητας.
Μετά την απαγόρευση, χιλιάδες χρήστες ήταν ενεργοί στο Twitter και το Instagram χρησιμοποιώντας hashtag για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην ανάληψη της εξουσίας από τον στρατό. Έως τις 22:00 τοπική ώρα (15:30 GMT) την Παρασκευή η πρόσβαση σε αυτές τις πλατφόρμες είχε επίσης απαγορευτεί.

Μέσα από το Facebook η μεταδοσή των διαδηλώσεων

Δεν υπήρχε επίσημος σχολιασμός από τους ηγέτες του πραξικοπήματος, αλλά το AFP ανέφερε ότι είχε δει ένα μη επαληθευμένο έγγραφο του υπουργείου που ανέφερε ότι οι δύο ιστότοποι κοινωνικών μέσων προκαλούν παρεξηγήσεις στο κοινό.
Εκπρόσωπος του Twitter σχολίασε ότι η απαγόρευση υπονόμευσε «τη δημόσια συνομιλία και τα δικαιώματα των ανθρώπων να κάνουν τις φωνές τους να ακουστούν». Το Facebook, το οποίο κατέχει το Instagram, κάλεσε τις αρχές να «αποκαταστήσουν τη συνδεσιμότητα».
Παρά τη διαταγή να κοπεί η πρόσβαση στο διαδίκτυο που έδωσαν οι στρατηγοί, η χθεσινή συγκέντρωση αναμεταδόθηκε απευθείας μέσω Facebook, όπου αφθονούσαν τα μηνύματα υποστήριξης. «Είστε οι ήρωες μας», «σεβασμός στους διαδηλωτές», διάβαζε κανείς.Η λογοκρισία συνεχίζεται, ενώ σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο σήμερα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης