Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κούβα: Ιστορικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία - 2000 εταρείες περνούν σε ιδιώτες

Κούβα: Ιστορικές μεταρρυθμίσεις στην οικονομία - 2000 εταρείες περνούν σε ιδιώτες
Μόλις 124 βιομηχανίες θα παραμείνουν κρατικά μονοπώλια
Σχετικά Άρθρα

Ιστορικές μεταρρυθμίσεις προωθεί η κυβέρνηση της Κούβας που ανακοίνωσε, ότι θα επιτρέψει σε ιδιωτικές επιχειρήσεις να λειτουργούν στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας.
Η υπουργός Εργασίας Marta Elena Feito είπε ότι ο κατάλογος των εγκεκριμένων βιομηχανιών επεκτάθηκε από 127 σε πάνω από 2.000.
Λίγες μόνο βιομηχανίες θα παραμείνουν κρατικά μονοπώλια, συγκεκριμένα 124 βιομηχανίες χωρίς να αναφέρει ποιες είναι αυτές.
Η οικονομία της κομμουνιστικής χώρας έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και τις αμερικανικές κυρώσεις που επέβαλε η κυβέρνηση Trump σημειώνει το BBC.

Συρρίκνωση της οικονομίας λόγω covid

Πέρυσι, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 11% . Πρόκειται για την χειρότερη πτώση της σε σχεδόν τρεις δεκαετίες , και οι Κουβανοί αντιμετωπίζουν ελλείψεις βασικών αγαθών.
Ειδικοί στην περίπλοκη οικονομία της Κούβας υποστηρίζουν ότι το βήμα αυτό ουσιαστικά ανοίγει σχεδόν όλη την οικονομική δραστηριότητα του νησιού σε κάποια μορφή ιδιωτικής επιχείρησης, όπως είπε ο Will Grant του BBC από την Αβάνα.
Αυτό θα είναι μία σημαντική αλλαγή για τις οικογένειες και τα άτομα που φιλοδοξούν να προχωρήσουν πέρα από τις πολύ μικρές επιχειρήσεις σε μεσαίες επιχειρήσεις, πρόσθεσε.

Άνοιγμα σε επιχειρήσεις του τουρισμού

Εκτός από εκατοντάδες χιλιάδες μικρές φάρμες, ο μη κρατικός τομέας της Κούβας αποτελείται κυρίως από μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις που διευθύνονται από τεχνίτες, οδηγούς ταξί και εμπόρους. Σχεδόν 600.000 άτομα, περίπου το 13% του εργατικού δυναμικού, προσχώρησαν στον ιδιωτικό τομέα όταν προέκυψε η ευκαιρία.
Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός ιδιωτικών επιχειρήσεων εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία του νησιού, η οποία έχει πληγεί σοβαρά από την πανδημία και τις κυρώσεις.
Δεδομένου ότι οι μεταρρυθμίσεις τείνουν να κινούνται αργά στην Κούβα, ενδέχεται να πάρει χρόνο προτού γίνει αισθητή στην καθημερινότητα αυτή, συνέχισε ο ανταποκριτής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης