Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Σχηματίζεται κυβέρνηση, ψήφος εμπιστοσύνης από το Kίνημα των 5 Αστέρων στον Draghi

Ιταλία: Σχηματίζεται κυβέρνηση, ψήφος εμπιστοσύνης από το Kίνημα των 5 Αστέρων στον Draghi
Σύμφωνα με το Bloomberg, το μεγαλύτερο κόμμα στη γείτονα, το Κίνημα των 5 Αστέρων θα παράσχει υποστήριξη στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη, Mario Draghi

Θέμα χρόνου είναι πλέον να αναλάβει ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού της νέας ιταλικής κυβέρνησης.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg, το μεγαλύτερο κόμμα στη γείτονα, το Κίνημα των 5 Αστέρων, θα παράσχει υποστήριξη στον πρώην κεντρικό τραπεζίτη.
Αυτή η εξέλιξη αποτελεί, αν μη τι άλλο, ανατροπή, καθώς τα μέλη του Κινήματος είχαν από νωρίς αποκηρύξει τη συγκεκριμένη επιλογή.
Μάλιστα, σε σχετικό δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του Διαδικτύου οι φίλοι του κόμματος με 59% τάχθηκαν κατά μιας κυβέρνησης με επικεφαλής τον κεντρικό τραπεζίτη.
Υπενθυμίζεται ότι ο Draghi, έπειτα από δύο γύρους συνομιλιών, είχε ήδη σφυρηλατήσει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία και αναμενόταν να αναφέρει στον πρόεδρο της χώρας Sergio Mattarella ότι εντέλει θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση.
Μεταξύ των πολιτικών σχηματισμών που τον υποστηρίζουν είναι το λεγόμενο Δημοκρατικό Κόμμα και η Lega του Βορρά του Matteo Salvini.
Με άλλα λόγια, ο Draghi δεν χρειαζόταν το Κίνημα των 5 Αστέρων για να σχηματίσει κυβέρνηση, ωστόσο η υποστήριξή του θα του επιτρέψει οι πολιτικές τις οποίες θα ακολουθήσει να απολαύουν ευρείας συναίνεσης από όλο το πολιτικό φάσμα της Ιταλίας και να αποτραπεί ένας νέος πιθανός διχασμός που θα θέσει εν αμφιβόλω τη σταθερότητα και τις ισορροπίες στη χώρα.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως υπέρ της συμμαχίας με τον Draghi ήταν και ο συνιδρυτής του Κινήματος των 5 Αστέρων, Beppe Grillo, που υποστήριξε ότι έχει κερδίσει τη συναίνεση του νέου πρωθυπουργού για τη δημιουργία ενός υπουργείου οικολογικής μετάβασης, το οποίο θα ασχολείται με θέματα περιβαλλοντικής και οικονομικής ανάπτυξης.


200 δισεκατομμύρια ευρώ

H νέα κυβέρνηση θα αποφασίσει πώς θα δαπανήσει περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ (240 δισεκατομμύρια δολάρια) όσο είναι το ποσό από τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει η Ιταλία ως βοήθεια στην επανέναρξη της οικονομίας από την πανδημία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ήταν ένα βήμα πριν την συγκρότηση της κυβέρνησής του και σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, ο Ιταλός τεχνοκράτης και εντολοδόχος πρωθυπουργός θα παρουσιάσει απευθείας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Sergio Mattarella την λεπτομερή λίστα των υπουργών του και δεν θα την συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Μέχρι αυτή την στιγμή στην κυβέρνηση αναμένεται να πάρουν μέρος πολιτικοί από σχεδόν όλο το πολιτικό φάσμα: η κεντροαριστερά του Zingaretti, το κόμμα Ζωντανή Ιταλία του Renzi, η Φόρτσα Ιτάλια του Berlusconi, η Λέγκα του Salvini ενώ ήταν πιθανή η στήριξη από τα Πέντε Αστέρια που επιβεβαιώθηκε σήμερα.

Διασπασμένη η Αριστερά

Η Ιταλική Αριστερά, με το 3% στην πρόθεση ψήφου, κινδυνεύει να διασπαστεί.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, Giuseppe Conte, έως τώρα δεν προτίθεται να ενταχθεί στην νέα κυβερνητική ομάδα.
Ο Draghi, όπως διαρρέει, τόνισε στους συνομιλητές του ότι οι προτεραιότητές του θα είναι η παιδεία (με τα σχολεία ανοικτά μέχρι τέλη Ιουνίου), η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ο εμβολιασμός (ο οποίος πρέπει να προχωρήσει με πιο γοργούς ρυθμούς) και η αποτελεσματική χρήση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.
Το κυβερνητικό πρόγραμμα πάντως αναμένεται να περιοριστεί σε επτά με οκτώ κύρια σημεία, για να αποφευχθούν κατά το Matteo Salvini, ότι «στο μεταναστευτικό το κόμμα του ζητά να ακολουθήσει η Ιταλία την γραμμή που έχουν υιοθετήσει Γαλλία και Γερμανία».
Μια μετριοπαθής στροφή, που όμως οι παρατηρητές διερωτώνται αν αποτελεί μόνον προσωρινή τακτική, ή εάν πρόκειται για μία σταθερή στρατηγική για αποδοτική συνεργασία με τον Draghi και μία βαθμιαία προσέγγιση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης