Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η δίκη Trump - Η Γερουσία αποφασίζει σήμερα (13/2) για το πολιτικό του μέλλον

ΗΠΑ: Στην τελική ευθεία η δίκη Trump - Η Γερουσία αποφασίζει σήμερα (13/2) για το πολιτικό του μέλλον
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα το σίγουρο είναι ότι η αυριανή μέρα θα βρει τη Γερουσία των ΗΠΑ βαθιά διχασμένη
Σχετικά Άρθρα

Στην τελική ευθεία οδηγείται σήμερα (13/2) το απόγευμα η δίκη του Donald Trump καθώς σε λίγες ώρες η Γερουσία θα αποφασίζει για το εάν θα καταδικάσει τον πρώην Αμερικανό πρόεδρο για υποκίνηση βίαιων επεισοδίων που οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.
Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα το σίγουρο είναι ότι η αυριανή μέρα θα βρει τη Γερουσία των ΗΠΑ βαθιά διχασμένη καθώς ο Trump είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος που κατηγορείται δύο φορές για σοβαρά παραπτώματα και ο πρώτος που αντιμετωπίζει δίκη μετά την αποχώρησή του από τον λευκό Οίκο. Σε περίπτωση που η απόφαση που θα προκύψει είναι καταδικαστική, η Γερουσία θα μπορούσε στη συνέχεια να ψηφίσει την άρση του δικαιώματος του να είναι και πάλι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Δύσκολη η συγκέντρωση 67 ψήφων

Ωστόσο παραμένει αβέβαιο εάν οι Δημοκρατικοί, που ξεκίνησαν τη διαδικασία, βρουν τουλάχιστον 17 Ρεπουμπλικάνους Γερουσιαστές στο σύνολο των 100 εδρών που θα ενώσουν τις ψήφους τους με τους 50 Δημοκρατικούς, για να κρίνουν ένοχο τον πρώην πρόεδρο.
Μόνο έξι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν μέχρι στιγμής υπέρ, με τους Δημοκρατικούς να προχωρήσουν στη δίκη απορρίπτοντας το επιχείρημα άλλων Ρεπουμπλικάνων Γερουσιαστών ότι το Σύνταγμα δεν επιτρέπει στο Κογκρέσο να κατηγορήσει έναν πρόεδρο που έχει ήδη αποχωρήσει από το αξίωμα.

Ο Trump αρνήθηκε να καταθέσει στη δίκη του

Οι Δημοκρατικοί κατήγοροι – βουλευτές υποστήριξαν στη δίκη ότι ο Trump έθεσε το πλαίσιο για τη βίαιη επίθεση, μέσω των επαναλαμβανόμενων, αστήρικτων ισχυρισμών του περί νοθείας στις εκλογές.
Όπως είπαν, ο ίδιος κάλεσε το πλήθος στην Ουάσιγκτον, του έδωσε εντολή να βαδίσει στο Καπιτώλιο και δεν έκανε τίποτα για να σταματήσει τα βίαια επεισόδια, που μεταδίδονταν ζωντανά από την τηλεόραση.
Οι συνήγοροί του από την άλλη θεωρούν ότι οι δηλώσεις του καλύπτονται από το Σύνταγμα, που προστατεύει την ελευθερία του λόγου.
«Δεν ξέρω, αυτή τη στιγμή, πόσοι άλλαξαν άποψη», είπε στους δημοσιογράφους την Παρασκευή ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής John Thewn.
Έως και 10 Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές ενδέχεται να ψηφίσουν υπέρ της ενοχής του Τραμπ, σύμφωνα με έναν εργαζόμενο στη Γερουσία. Και πάλι όμως δεν συγκεντρώνονται οι απαιτούμενες 67 ψήφοι. Η στάση που θα τηρήσει ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στο Σώμα, Mits McConell, ο οποίος είχε επικρίνει τον Trump, παραμένει άγνωστη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης