Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΕ ζητεί από την Ουγγαρία να μην ανακληθεί η άδεια εκπομπής ραδιοφώνου της αντιπολίτευσης

Η ΕΕ ζητεί από την Ουγγαρία να μην ανακληθεί η άδεια εκπομπής ραδιοφώνου της αντιπολίτευσης
Η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία με αφορμή την υπόθεση του Klubradio
Σχετικά Άρθρα

Η Commission ζήτησε από την Ουγγαρία να «αναλάβει επείγουσα δράση», ώστε να επιτρέψει σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό της αντιπολίτευσης να συνεχίσει να εκπέμπει και αφού πρώτα έχασε τη δικαστική μάχη για τη διατήρηση της άδειάς του, σύμφωνα με το Reuters.
Η ΕΕ εξέφρασε την ανησυχία της για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ουγγαρία με αφορμή την υπόθεση του Klubradio, που μεταδίδει εδώ και 19 χρόνια πρόγραμμα, με το οποίο επικρίνεται η κυβερνητική πολιτική.
Ο επικεφαλής των δικτύων επικοινωνίας της Commission Roberto Viola απέστειλε επιστολή στον πρέσβη της Ουγγαρίας στην ΕΕ, Tibor Stelbaczky, στην οποία αναφέρει:
«Σας παρακαλώ να διασφαλίσετε ότι η τρέχουσα χρήση αυτού του φάσματος μπορεί να συνεχιστεί κατά την ενδιάμεση περίοδο έως ότου οι τελικές αποφάσεις σχετικά με την απόρριψη του αιτήματος ανανέωσης και για οποιαδήποτε νέα ανάθεση άδειας καταστούν νομικά δεσμευτικές», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

«Να διασφαλιστεί η συνέχεια του ραδιοφωνικού σταθμού»

«Ζητώ από τις ουγγρικές αρχές να λάβουν επείγοντα μέτρα, εν αναμονή των τρεχουσών δικαστικών διαδικασιών και οριστικών αποφάσεων σχετικά με τα δικαιώματα χρήσης του ραδιοφάσματος, για να διασφαλίσουν ότι ... οι απαιτήσεις του δικαίου της ΕΕ τηρούνται, αποφεύγοντας παράλληλα την ανεπανόρθωτη ζημία στον τρέχοντα κάτοχο της συχνότητας
Η επιστολή ανέφερε ότι το Klubradio αντιμετωπίζει «επικείμενο κίνδυνο» να αναγκαστεί να κλείσει «με βάση εξαιρετικά αμφισβητήσιμους νομικούς λόγους».
Η αρχή μέσων ενημέρωσης της Ουγγαρίας αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια του Klubradio λόγω αυτού που ονόμασε σειρά κανονιστικών παραβάσεων από τον σταθμό.
Το Klubradio έχασε και την έφεση κατά της κατάργησης της άδειας της την Τρίτη (9/2), πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να λειτουργεί μόνο διαδικτυακά από την Κυριακή (14/2).
Η επιστολή της Επιτροπής ανέφερε ότι η Ουγγαρία, ένα πρώην κομμουνιστικό μέλος της ΕΕ, πρέπει να σέβεται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα, καθώς και να τηρεί την αρχή της αναλογικότητας.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban έχει από καιρό επικριθεί εντός της ΕΕ και από διεθνείς οργανώσεις δικαιωμάτων για την άσκηση πίεσης σε ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δικαστήρια και ακαδημαϊκούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης