Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πακιστάν - ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις πριν την προθεσμία της αποχώρησης ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Πακιστάν - ΗΠΑ: Διαβουλεύσεις πριν την προθεσμία της αποχώρησης ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν
Διαβουλεύσεις αναβολής αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν

Υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του Πακιστάν συζήτησαν στο Ισλαμαμπάντ για τη δυνατότητα αναβολής αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν, που εξετάζεται από την διοίκηση του J. Biden.
Οι διαβουλεύσεις πραγματοποιούνται τη στιγμή που η νέα αμερικανική διοίκηση του Biden αναμένεται να ανακοινώσει εντός των προσεχών ημέρων την απόφασή της για την προβλεπόμενη στρατιωτική αποχώρηση από τη χώρα στις αρχές Μαΐου, βάσει της ιστορικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο του 2020 στη Ντόχα από τις ΗΠΑ και τους Ταλιμπάν.
Η αμερικανική δύναμη μειώθηκε σε 2.500 στρατιώτες στις αρχές του 2021, αλλά η κυβέρνηση του Biden δήλωσε τη βούλησή της να επανεξετάσει τη συμφωνία με τους Ταλιμπάν, κυρίως για να "αξιολογήσει" την τήρηση από τους αντάρτες των δεσμεύσεών τους.
Oι όροι δεν πληρούνται για μια αποχώρηση, η οποία μπορεί να επιτρέψει την επανεμφάνιση τζιχαντιστικών ομάδων στο Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων, με κίνδυνο την κατάρρευση της αφγανικής κυβέρνησης.
Το Πακιστάν, που ενθάρρυνε τους Ταλιμπάν να διαπραγματευτούν με την αφγανική κυβέρνηση, θα δεχόταν ευχαρίστως μια αναβολή της αποχώρησης των ξένων δυνάμεων από το γειτονικό Αφγανιστάν, σύμφωνα με πακιστανικές στρατιωτικές πηγές.
Ωστόσο αυτή η αναβολή θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους Ταλιμπάν για να αποφευχθεί μια αναβίωση της σύγκρουσης, δήλωσαν οι Πακιστανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, τονίζοντας ότι οι αμερικανικές δυνάμεις πέρασαν έναν χρόνο χωρίς να χάσουν έναν στρατιώτη στη μάχη στο Αφγανιστάν για πρώτη φορά στα 20 χρόνια.
Ο αμερικανικός στρατός δεν πήρε θέση δημόσια για το θέμα αυτό, εναπόκειται στον Λευκό Οίκο να αποφασίσει, αλλά, κατ' ιδίαν, οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους μήπως δουν τις τζιχαντιστικές οργανώσεις να ανακτούν τον έλεγχο του Αφγανιστάν μόλις θα γυρίσουν την πλάτη τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης