Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μιανμάρ: Νέες διαδηλώσεις κατά της χούντας μετά τις δύο δολοφονίες διαδηλωτών

Μιανμάρ: Νέες διαδηλώσεις κατά της χούντας μετά τις δύο δολοφονίες διαδηλωτών
Tο Facebook διέγραψε την κεντρική σελίδα του στρατού για υποκίνηση βίας
Σχετικά Άρθρα

Μετά την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία που άνοιξε πυρ και σκότωσε δύο ανθρώπους τραυματίζοντας άλλους 30, χιλιάδες πολίτες κατέβηκαν και σήμερα (21/2) στους δρόμους διαδηλώνοντας εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της Μιανμάρ.
Οι διαμαρτυρίες εξαπλώνονται σε πόλεις από το Βορρά προς το Νότο, ενώ η αστυνομία συνέλαβε έναν διάσημο ηθοποιό που μετείχε στις διαδηλώσεις.
Την ίδια ώρα το Facebook διέγραψε την κεντρική σελίδα του στρατού με την αιτιολογία ότι απαγορεύονται οι αναρτήσεις για υποκίνηση βίας.
Ο στρατός δεν μπόρεσε να σταματήσει τις διαδηλώσεις και την εκστρατεία πολιτικής ανυπακοής, καθώς των απεργιών ενάντια στο πραξικόπημα και την κράτηση της εκλεγμένης προέδρου Aung San Suu Kyi και άλλων, παρά την υπόσχεση για νέες εκλογές και προειδοποιήσεις κατά της διαφωνίας.

mianmar-diadiloseis_2.jpg

Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα

Στην κύρια πόλη Γιανγκόν, χιλιάδες συγκεντρώθηκαν σε δύο τοποθεσίες για να φωνάζουν συνθήματα, ενώ δεκάδες χιλιάδες μαζεύτηκαν ειρηνικά στη δεύτερη πόλη του Μανταλάι, όπου πραγματοποιήθηκαν οι δολοφονίες του Σαββάτου, ανέφεραν μάρτυρες.
Στη Μυιτκίνα στο βορρά, που έχουν σημειωθεί σοβαρές αντιπαραθέσεις τις τελευταίες ημέρες, οι άνθρωποι έβαλαν λουλούδια για τους νεκρούς διαδηλωτές.
Μεγάλα πλήθη διαδήλωσαν στις κεντρικές πόλεις Μονουά και Παγκάν, στο Ντάβεϊ και στο Μγέικ στα νότια και στο Μιαγουάντι στα ανατολικά, έδειξαν φωτογραφίες.«Στόχευαν στους επικεφαλής των άοπλων πολιτών. Στοχεύουν στο μέλλον μας », είπε ένας νεαρός διαδηλωτής στο Μανταλέι.

Το καθεστώς χαρακτηρίζει νόμιμες τις ενέργειες του στρατού

mianmar_diadiloseos_1.jpg

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Zau Min Tun, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος του νέου στρατιωτικού συμβουλίου, είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη ότι οι ενέργειες του στρατού ήταν εντός του συντάγματος και υποστηρίζονταν από τους περισσότερους ανθρώπους και κατηγόρησε τους διαδηλωτές για υποκίνηση βίας.Οι διαδηλώσεις για περισσότερες από δύο εβδομάδες ήταν σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, σε αντίθεση με προηγούμενα επεισόδια αντιπολίτευσης κατά τη διάρκεια σχεδόν μισού αιώνα άμεσης στρατιωτικής κυριαρχίας έως το 2011.
Η κλιμάκωση της βίας σημειώθηκε δύο ημέρες μετά τον θάνατο μιας 20χρονης διαδηλώτριας, η οποία τραυματίστηκε από σφαίρες την 9η Φεβρουαρίου.Η στρατιωτική χούντα δεν σταματά να εντείνει την πίεση στο κίνημα υπέρ της δημοκρατίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης