Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διστακτική η ΕΚΤ για το «πράσινο» QE – Παραπέμπει στις καλένδες τη δραστική περιβαλλοντική στρατηγική

Διστακτική η ΕΚΤ για το «πράσινο» QE – Παραπέμπει στις καλένδες τη δραστική περιβαλλοντική στρατηγική
Περιορισμένος ενθουσιασμός στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ για πιο τολμηρές αποφάσεις σχετικά με τα περιβαλλοντικά ζητήματα
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) είναι πιθανό να υιοθετήσει μια λιγότερο επιθετική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από ό, τι θέλουν πολλοί περιβαλλοντικοί ακτιβιστές.
Θα βασίζεται κυρίως σε ένα βελτιωμένο χρηματοοικονομικό μοντέλο, παρά σε αγορές πράσινων περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με κορυφαίους αξιωματούχους για τη χάραξη πολιτικής, τους οποίους επικαλούνται σε δημοσίευμά τους ο Financial Times.
Όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε για την κλιματική αλλαγή στο πλαίσιο της επανεξέτασης της στρατηγικής της την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξε ευρεία συναίνεση σχετικά με την ανάγκη δράσης.
Ωστόσο, υπήρξε περιορισμένος ενθουσιασμός για τις πιο φιλόδοξες ιδέες και μια εκτεταμένη απροθυμία για να αναλάβει η κεντρική τράπεζα το προβάδισμα στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Στις κυβερνήσεις ο πρώτος λόγος

Επί της ουσίας αφήνει στις κυβερνήσεις τον πρώτο λόγο.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, δεσμεύτηκε να καταστήσει την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής σημαντικό τμήμα της αναθεώρησης της στρατηγικής της κεντρικής τράπεζας και ορισμένα μέλη του συμβουλίου ζήτησαν να κάνει πλήρη χρήση των εργαλείων νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση του ζητήματος.
Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές έχουν παροτρύνει την ΕΚΤ να ξεκινήσει τη λεγόμενη οικολογική ποσοτική χαλάρωση «πράσινο QE» μετατοπίζοντας το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, ώστε να αποβάλει εκείνα που εκδίδονται από όσους εκπέμπουν περισσότερους ρύπους.
Επίσης έχουν ζητήσει τη χρηματοδότηση έργων φιλικών προς το περιβάλλον.

Περιορισμένος ενθουσιασμός για τα «πράσινα ομόλογα»

Ωστόσο, όταν το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζήτησε την ιδέα πώλησης ομολόγων εταιρειών με υψηλές εκπομπές άνθρακα και την αγορά μόνο πράσινων τίτλων, κανένα από αυτά δεν συγκέντρωσε μεγάλη υποστήριξη, γράφουν οι Financial Times.
«Όσον αφορά στο εάν μπορούμε να κάνουμε κάτι σχετικά με την προσμέτρηση των κινδύνων στον ισολογισμό μας και την ιδέα του πράσινου QE, είμαστε πολύ μακριά από εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη βρετανική εφημερίδα.
«Θα πρέπει να προσδιορίσουμε επαρκώς τι είναι ‘’πράσινο’’ και τι είναι ‘’καφέ’’ και αν πιέσουμε για αυτό, θα έχει μεγάλο αντίκτυπο από μόνο του», πρόσθεσε.
Ένα μέλος του συμβουλίου που υποστηρίζει την ιδέα της ΕΚΤ να παρέχει φθηνότερα δάνεια σε τράπεζες που δανείζουν περισσότερο για φιλικούς προς το περιβάλλον σκοπούς, όπως στεγαστικά δάνεια για ενεργειακά αποδοτική στέγαση, αποτέλεσε τη μειοψηφία.

Η συμφωνία του 2016

Αντ 'αυτού, υπήρχε μεγαλύτερη συμφωνία σχετικά με την ανάγκη, η ΕΚΤ να αντιληφθεί καλύτερα τον κίνδυνο της κλιματικής αλλαγής στα δικά της μοντέλα, ώστε να εκτιμήσει ποιες εταιρείες θα πληγούν περισσότερο από έναν φόρο άνθρακα ή να καταγράψει την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων λόγω της χαμηλότερης χρήσης ορυκτών καυσίμων.
Αυτό θα επέτρεπε στην κεντρική τράπεζα να λάβει υπόψη τον κίνδυνο και να δεσμευτεί να ευθυγραμμίσει τις συμμετοχές των εταιρικών ομολόγων της με τον στόχο τη συμφωνία του Παρισιού του 2016 προκειμένου να διατηρήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.
Ο Francois Villeroy de Galhau, διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας, ζήτησε «απαλλαγή από τον άνθρακα» του χαρτοφυλακίου εταιρικών ομολόγων και δανείων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού των αγορών κινητών αξιών από «εκδότες των οποίων η κλιματική απόδοση δεν είναι συμβατή με τη Συμφωνία του Παρισιού ».
Ωστόσο, αρκετά μέλη του συμβουλίου εξέφρασαν την ανησυχία σχετικά με την προσπάθεια αντιμετώπισης του μακροπρόθεσμου προβλήματος της κλιματικής αλλαγής με τα βραχυπρόθεσμα εργαλεία αγοράς περιουσιακών στοιχείων και φθηνά δάνεια προς τράπεζες που ενδέχεται να μην υπάρχουν σε λίγα χρόνια.
Δεν ελήφθησαν αποφάσεις στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας και τα μέλη του συμβουλίου δήλωσαν ότι θα υπάρξουν τουλάχιστον δύο ακόμη συσκέψεις προκειμένου να συζητηθεί η κλιματική αλλαγή πριν από τα αποτελέσματα της αναθεώρησης της στρατηγικής της ΕΚΤ που αναμένεται να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης