Τελευταία Νέα
Διεθνή

Facebook: Θα δαπανήσει 1 δισ. δολ. για ειδησεογραφικό περιεχόμενο μετά το φιάσκο της Αυστραλίας

Facebook: Θα δαπανήσει 1 δισ. δολ. για ειδησεογραφικό περιεχόμενο μετά το φιάσκο της Αυστραλίας

Πλήρης αναδίπλωση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης μετά τη διεθνή κατακραυγή - Σε ανάρτηση στο blog της εταιρείας ο υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις Nick Clegg χαρακτήρισε την υπόθεση «θεμελιώδη παρανόηση»

Σχετικά Άρθρα
Tη δέσμευση να επενδύσει 1 δισ. δολ. σε ορίζοντα τριετίας προκειμένου να εξασφαλίσει ειδησεογραφικό περιεχόμενο, ανακοίνωσε το Facebook, λίγες μόλις ημέρες αφότου η αντιπαράθεση του μεγαλύτερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης με την κυβέρνηση της Αυστραλίας σχετικά με την πληρωμή των εκδοτών για τη χρήση του περιεχομένου τους, κορυφώθηκε και προκάλλεσε την οργή εναντίον του μεσου κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του σε blog ο αντιπρόεδρος για τις διεθνείς δραστηριότητες της εταιρείας Nick Clegg, «το 2018 επενδύσαμε 600 εκατ. δολάρια για να στηρίξουμε τη βιομηχανία της ενημέρωσης και σχεδιάζουμε να επενδύσουμε τουλάχιστον 1 δισ. δολάρια επιπλέον τα επόμενα τρία χρόνια».

Το φίάσκο

Σε μια υπόθεση που χαρακτηρίστηκε το μεγαλύτερο φιάσκο στην ιστορία του, το Facebook την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου αποκατέστησε τη λειτουργία των αυστραλιανών ειδησεογραφικών σελίδων, τερματίζοντας ένα άνευ προηγουμένου «μπλοκάρισμα» μιας εβδομάδας, μετά τη συμφωνία με την κυβέρνηση σχετικά με την υπό έγκριση νομοθεσία στη χώρα για τα πνευματικά δικαιώματα που θα καταβάλουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στους εκδότες ειδησεογραφικού περιεχομένου.
Αυτός το σύντομος αποκλεισμός προκάλεσε την οργή της την παγκόσμια βιομηχανίας παραγωγής ειδησεογραφικού περιεχομένου, καθώς το παραδοσιακό μοντέλο των εκδοτικών οργανισμών έχει πληγεί από τους «γίγαντες» της τεχνολογίας.

Η απολογία

Σε ένα blog του Clegg περιγράφει λεπτομερώς την απόφαση της εταιρείας επισήμανε επισήμανε ότι το ζήτημα της απαγόρευσης των ειδήσεων σχετίζεται με μια «θεμελιώδη παρανόηση» της σχέσης μεταξύ της εταιρείας και των εκδοτών ειδήσεων.
Το Facebook είναι κάτι παραπάνω από πρόθυμο για να συνεργασθεί με τους εκδότες, τόνισε ο Clegg, προσθέτοντας ότι «αναγνωρίζουμε ότι η ποιοτική δημοσιογραφία είναι στην καρδιά της λειτουργίας των ανοιχτών κοινωνιών, ενημερώνοντας και παρακινώντας τους πολίτες».

Η συμφωνία

Τον περασμένο μήνα, η ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης ανακοίνωσε συμφωνίες με εκδότες στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των The Guardian, Telegraph Media Group, Financial Times, Daily Mail Group και Sky News.
Ως αποτέλεσμα, οι εκδότες θα δουν το περιεχόμενό τους να εμφανίζεται στο τμήμα Facebook News, που είναι μια ειδική ενότητα στην πλατφόρμα και η οποία διαθέτει εξατομικευμένες ειδήσεις από εκατοντάδες εκδότες σε κάθε χώρα.
Όπως επισήμανε ο Clegg, παρόμοιες συμφωνίες έχουν επιτευχθεί στις ΗΠΑ και πως η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εκδότες στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η κόντρα

Την προηγούμενη εβδομάδα το Facebook μπλόκαρε τις ειδησεογραφικές ιστοσελίδες από την πλατφόρμα του στην Αυστραλία, μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, με την οποία έκανε γνωστό ότι θα περάσει ένα νόμο που θα αναγκάζει το μέσο κοινωνικής δικτύωσης να πληρώνει τους εκδότες για τη χρήση του περιεχομένου τους, μια κίνηση όμως από την οποία υπαναχώρησε την περασμένη Δευτέρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης