Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανησυχία στις ΗΠΑ από μεταλλάξεις σε Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια – Στους 506.000 οι νεκροί

Ανησυχία στις ΗΠΑ από μεταλλάξεις σε Νέα Υόρκη, Καλιφόρνια – Στους 506.000 οι νεκροί
Στους 1,5 εκατομμύρια σε καθημερινή βάση οι εμβολιασμοί
Σχετικά Άρθρα

Έντονη ανησυχία στις ΗΠΑ επικρατεί από τον συνεχή εντοπισμό μεταλλάξεων που θεωρούνται πιο μεταδοτικές και ενώ υπάρχει έκδηλος προβληματισμός και για το εάν ευθύνονται και για πιο σοβαρή νόσηση.
Μετά τη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Καλιφόρνια (θεωρείται πιο μεταδοτική, με πολύ υψηλό ιικό φορτίο ενώ δεν αποκλείεται να διαφεύγει των εμβολίων) αλλά και τα τουλάχιστον 1.900 κρούσματα με τις μεταλλάξεις – βρετανική, νοτιοαφρικανική, βραζιλιάνικη – που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, ανησυχία προκαλεί μια νέα παράλλαξη του ιού που οι επιστήμονες εντόπισαν στη Νέα Υόρκη και στα βορειοανατολικά της χώρας.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η παράλλαξη αυτή έχει αρκετές ομοιότητες με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη, φαίνεται να διαφεύγει της αποτελεσματικότητας των εμβολίων ενώ εκτιμάται πως τείνει να γίνει το βασικό στέλεχος της επιδημίας στις περιοχές αυτές των ΗΠΑ.
Οι ειδικοί φοβούνται μια νέα έξαρση μολύνσεων την άνοιξη καθώς εκτιμούν ότι η βρετανική παράλλαξη θα έχει γίνει κυρίαρχη στις ΗΠΑ.
Απέναντι σε αυτά τα άκρως ανησυχητικά δεδομένα, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως το μοναδικό όπλο είναι οι εμβολιασμοί καθώς και η τήρηση όλων των μέτρων, όπως η χρήση μάσκας, οι αποστάσεις, η προσωπική υγιεινή.

1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί ημερησίως

Σημειώνεται πως πρέπει στιγμής έχουν γίνει περίπου 66,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, από τα συνολικά 88,7 εκατομμύρια που έχουν διανεμηθεί.
Εκτιμάται πως σε καθημερινή βάση γίνονται 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Μέχρι στιγμής, υπολογίζεται πως έχει εμβολιαστεί το 14% του πληθυσμού των ΗΠΑ με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, ενώ περισσότεροι από το 6% του πληθυσμού – σχεδόν 20,6 εκατομμύρια – έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ περιμένουν και το εμβόλιο της Johnson & Johnson, το οποίο μάλιστα εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό και κατά της νοτιοαφρικανικής παράλλαξης του ιού.
Σύμφωνα με την FDA το εμβόλιο μιας δόσης της Johnson & Johnson είναι κατά 64% αποτελεσματικό κατά της εν λόγω μετάλλαξης.

Άρση περιορισμών

Πάντως και παρά την ανησυχία που προκαλούν οι μεταλλάξεις, η Βόρεια Καρολίνα ανακοίνωσε πως από αύριο Παρασκευή 25/2 θα άρει τους περιορισμούς κατά της επιδημίας.
Συγκεκριμένα, χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους ενώ τροποποιείται η σύσταση για την παραμονή στο σπίτι, αν και θα παραμείνει σε ισχύ η οδηγία για την χρήση μάσκας.
Την ίδια στιγμή, αυξάνονται με αμείωτο ρυθμό οι νεκροί, οι οποίοι προσεγγίζουν τους 506.000 ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 28,4 εκατομμύρια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης