Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίσημη πρώτη του Draghi στη Σύνοδο Κορυφής (25/2) - Προσδοκίες να αλλάξει την Ιταλία, όπως άλλαξε τον... Τσίπρα

Επίσημη πρώτη του Draghi στη Σύνοδο Κορυφής (25/2) - Προσδοκίες να αλλάξει την Ιταλία, όπως άλλαξε τον... Τσίπρα
Ο Draghi θα μπορούσε να παρακινήσει τους ηγέτες να δράσουν, σύμφωνα με το Bloomberg
Σχετικά Άρθρα
Καθώς οι γερμανικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2021 πρόκειται να ρίξει το παραπέτασμα για την Angela Merkel και o Emmanuel Macron προετοιμάζεται για τις σκληρές εκλογές στη Γαλλία, ο Mario Draghi της Ιταλίας μπαίνει στο προσκήνιο.
Και ένα πράγμα είναι που οι Ευρωπαίοι ηγέτες γνωρίζουν πάντα για τον Mario Draghi: Ότι δεν θα χάσει ποτέ την ψυχραιμία του.
Αυτό αναφέρει το Bloomberg, υπενθυμίζοντας μάλιστα και το ρόλο του Ιταλού πρωθυπουργού πλέον, στην ελληνική κρίση.

Ο ρόλος Draghi στην ελληνική κρίση

Όταν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker συγκέντρωσε τους ανώτερους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον 13ο όροφο του κτιρίου Berlaymont στις Βρυξέλλες για να ξεδιπλώσει τις λεπτομέρειες της τρίτης ελληνικής διάσωσης τον Ιούνιο του 2015, ορισμένοι περίμεναν τα προβλήματα από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη.
Όμως, καθώς ο Juncker δούλευε γραμμικά τις προτεινόμενες φορολογικές αλλαγές με μια μικρή ομάδα, συμπεριλαμβανομένου του Αλέξη Τσίπρα, του Έλληνα πρωθυπουργού, ο Βαρουφάκης βρισκόταν σε συζητήσεις με τον Draghi στο άλλο άκρο της αίθουσας, σύμφωνα με δύο άτομα που ήταν παρόντες.
Οι δυο τους συζήτησαν τους αποπληθωριστές του ΑΕΠ και τα διλήμματα μακροοικονομικής πολιτικής από τη δεκαετία του 1930 σαν ένα ζευγάρι ακαδημαϊκών.
Τρεις μέρες αργότερα, ο Draghi πάγωσε τη ρευστότητα έκτακτης ανάγκης στην Ελλάδα και ο Τσίπρας τελικά υπέγραψε μια έκδοση της συμφωνίας που συμφωνήθηκε εκείνο το βράδυ.
Σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό το επεισόδιο χρησιμεύει ως υπενθύμιση των ιδιοτήτων που ο 73χρονος βετεράνος φέρνει στο τραπέζι.
Είναι ήρεμος, αδίστακτος και εντελώς πρωταγωνιστής.
Και σήμερα, 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Draghi θα συμμετάσχει στην πρώτη του πολυαναμενόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ως πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Ο πολιτικός Draghi

Ο Draghi δεν είναι ο τυπικός σας κεντρικός τραπεζίτης, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της ΕΕ που βρισκόταν κοντά του κατά τη διάρκεια της 8ετούς θητείας του στο τιμόνι της ΕΚΤ και δεν είναι συνηθισμένος τεχνοκράτης.
Είναι πολιτικός και καταλαβαίνει πώς να ασκήσει εξουσία, είπε ο αξιωματούχος.
Η επιστροφή του στο συμβούλιο των ηγετών σηματοδοτεί την άφιξη ενός βαρέων βαρών πολιτικού, ο οποίος γίνεται σεβαστός στις πολιτικές και γεωγραφικές διαφορές της ΕΕ.
«Η εξουσία του Draghi, η εμπιστοσύνη του στους Ευρωπαίους και τους παγκόσμιους ηγέτες, και η λεπτομερής γνώση του σχετικά με τις διαδικασίες και τα θεσμικά όργανα θα είναι σίγουρα επακόλουθη», λέει ο Filippo Sensi, ένας Ιταλός βουλευτής που εργάστηκε ως εκπρόσωπος σε δύο από τους προκατόχους του Draghi.

Η επιρροή Draghi

Ο Draghi θα μπορούσε να παρακινήσει τους ηγέτες να δράσουν, περιγράφοντας ακόμη και τα σοβαρότερα σενάρια με έναν συνοπτικό, απότομο και πραγματικό τρόπο, αναφέρουν όσοι τον ξέρουν.
Η πρωθυπουργία του έρχεται με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel να προετοιμάζεται να παραιτηθεί, τον Γάλλο πρόεδρο Emmanuel Macron να αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές το επόμενο έτος και την ΕΕ συνολικά κλονισμένη από το τραύμα της πανδημίας Covid-19.
Ανώτεροι αξιωματούχοι έχουν μεγάλες ελπίδες για τον Draghi και πιστεύουν ότι είναι μοναδικά σε θέση να οδηγήσει στην αλλαγή την Ιταλία και τις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, ένας βετεράνος της συνόδου κορυφής είπε ότι ανησυχεί ότι οι προσδοκίες δεν λαμβάνουν υπόψη το πώς η περίπλοκη εγχώρια κατάσταση θα μπορούσε να υπονομεύσει τη θέση και την εξουσία του και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος απογοήτευσης.
Το καθήκον του καθορισμού της Ιταλίας έχει αποδειχθεί πάρα πολύ δύσκολο για μια σειρά πρωθυπουργών τις τελευταίες δύο δεκαετίες και ο Draghi έχει δύο χρόνια το πολύ πριν από τις εκλογές.
«Για την Ιταλία και για το σύνολο του συστήματος, αυτή είναι μια στιγμή που είναι πολύ λεπτή για το μέλλον της ΕΕ», δήλωσε ο Sensi.

Οι δυσκολίες στην Ιταλία

Ο Draghi αναλαμβάνει τα καθήκοντά του με ευρεία κοινοβουλευτική εντολή.
Επίσης, πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι περίπου το 65% των ψηφοφόρων είναι αισιόδοξοι για τις προοπτικές του.
Ωστόσο, η οικονομία της Ιταλίας είχε σταματήσει για χρόνια πριν η πανδημία στοιχίσει περισσότερες από 95.000 ζωές και οδήγησε το δημόσιο χρέος να πλησιάζει το 160% του ΑΕΠ.
draghi_25-2-21.JPG
Η πρόκληση του Draghi είναι να χρησιμοποιήσει τη δύναμη του πακέτου ανάκαμψης των 750 δισ. ευρώ της ΕΕ για να ενισχύσει τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη μειώνοντας τη γραφειοκρατία, βοηθώντας τους νέους να βρουν καλές δουλειές και διορθώνοντας το δικαστικό σύστημα που φοβίζει τους πιθανούς επενδυτές.
Όπως και οι άλλοι 26 ηγέτες της ΕΕ, άμεση προτεραιότητα του Draghi θα είναι η ανάκαμψη από την πανδημία και ο εμβολιασμός των ανθρώπων γρήγορα.
Πέρα από αυτό, έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει ένα στρατηγικό σχέδιο - και κληρονομιά - που ο ίδιος χαρτογράφησε κατά τη διάρκεια του χρόνου του με την ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη και έκτοτε.
Ο Draghi έλεγε στους ηγέτες ότι η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση θα περιλαμβάνει τρία σκέλη.
Η ΕΚΤ χρειάστηκε να αγοράσει χρόνο, όπως έκανε αγοράζοντας το δημόσιο χρέος.
Στη συνέχεια, το μπλοκ και τα θεσμικά του όργανα έπρεπε να δημιουργήσουν τη δημοσιονομική ικανότητα - και το ταμείο ανάκαμψης είναι ένα βασικό βήμα σε αυτήν την πορεία.
Τέλος, τα κράτη μέλη πρέπει να χρησιμοποιήσουν αυτόν τον χρόνο και αυτά τα εργαλεία για να λάβουν σοβαρά μέτρα για την αναβάθμιση των οικονομιών τους.
Η προοπτική της μελλοντικής ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μπορεί να εξαρτάται από το εάν θα πετύχει αυτό το μείγμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης