Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Επιβράδυνση στο -0,2 δισ. ευρώ του ρυθμού των εταιρικών πιστώσεων τον Ιανουάριο

ΕΚΤ: Επιβράδυνση στο -0,2 δισ. ευρώ του ρυθμού των εταιρικών πιστώσεων τον Ιανουάριο

Οι τράπεζες εξαιτίας της σημαντικής αύξησης του εταιρικού χρέους μέσω των έκτακτων πιστωτικών γραμμών προχωρούν στην υιοθέτηση πιο αυστηρών πιστωτικών προτύπων

Σχετικά Άρθρα

Eπιβραδύνθηκε o δανεισμός προς τις επιχειρήσεις της Ευρωζώνης τον προηγούμενο μήνα, καθώς η ροή των νέων πιστώσεων διακόπηκε καθώς η οικονομία της Ευρωζώνης επέστρεψε σε ύφεση και οι τράπεζες περιόρισαν την πιστωτική επέκταση στις επιχειρήσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τα οποία δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2022

Χρηματοδότηση

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο δανεισμός σε μη χρηματοοικονομικούς οργανισμούς στα 19 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 7% τον Ιανουάριο από το 7,1% πριν από ένα μήνα (Δεκέμβριο), σε ένα σχετικά υψηλό επίπεδο, όχι μακριά από το υψηλό 10ετίας του 7,4% όπου είχε σκαρφαλώσει τον Μάιο 2021.
Αλλά ο ρυθμός της ροής των πιστώσεων σε μηνιαία βάση στις επιχειρήσεις, διαμορφώθηκε στα -0,2 δισ. ευρώ, καθώς μικρές αυξήσεις που καταγράφηκαν σε μεγάλες χώρες, όπως Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία, αντισταθμίστηκαν από τις πτώσεις αλλού, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας και της Ολλανδίας.

Γραμμές πίστωσης

Εξαιτίας των lockdowns που αποφασίστηκαν. οι επιχειρήσεις έσπευσαν το 2020 να αξιοποιήσουν για τη χρηματοδότησή τους τις έκτακτες πιστωτικές γραμμές, με τη στήριξη των εγγυήσεων εκ μέρους των κυβερνήσεων και της χρηματοδότησης της κεντρικής τράπεζας, διαθέσιμη στις τράπεζες με επιτόκιο έως και -1%.
Να σημειώσουμε εδώ ότι πρόκειται για το περίφημο σύνθημα της ΕΚΤ για τη διατήρηση των βέλτιστων συνθηκών χρηματοδότησης εντός της ευρωζώνης.

Εταιρικό χρέος

Ωστόσο, καθώς αρκετές επιχειρήσεις έχουν υπερβεί ένα συγκεκριμένο επίπεδο δανεισμού το οποίο έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετήσουν, έρευνες που έχουν διεξαχθεί για λογαριασμό της Κομισιόν και άλλων οικονομικών φορέων προκαλούν ανησυχίες στο τραπεζικό σύστημα για την εκδήλωση ενός κύματος αφερεγγυότητας εκ μέρους των επιχειρήσεων οπότε υιοθετούν αυστηρότερα πιστωτικά πρότυπα προκειμένου να προστατευόσουν τους ισολογισμούς τους.

Νοικοκυριά

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνεται στα στοιχεία της ΕΚΤ, ο δανεισμός των νοικοκυριών επιβραδύνθηκε στο 3% από το 3,1%, σχεδόν αμετάβλητος από τον Απρίλιο.
Η μηνιαία ροή νέων πιστώσεων ωστόσο, επιβραδύνθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Απριλίου.
Ο ετήσιος ρυθμός προσφοράς χρήματος (δείκτης Μ3) ενισχύθηκε στο 12,5% από το 12,4%, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές προσδοκίες της αγοράς.
Εξέλιξη του δανεισμού στον ιδιωτικό τομέα (% ετήσιας μεταβολής)
loans.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης