Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διόρθωση στη Wall Street λόγω πληθωρισμού και επιδείνωσης στα ομόλογα στο 1,52% το 10ετές ΗΠΑ - Ράλι στη Gamestop

Διόρθωση στη Wall Street λόγω πληθωρισμού και επιδείνωσης στα ομόλογα στο 1,52% το 10ετές ΗΠΑ - Ράλι στη Gamestop
Νευρικότητα στα χρηματιστήρια παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις Powell της Fed
(Συνεχές upd) Σε sell off κατέληξε η σημερινή 25/2 συνεδρίαση στη Wall Street, εν μέσω περιβάλλοντος εκτίναξης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ, ανησυχίας για τον πληθωρισμό και πίεσης στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,75%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες -2,45%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες -3,52%.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των μετοχών.
Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε νωρίτερα σήμερα στο 1,614%, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.
Έχοντας κερδίσει 35 μονάδες βάσης εντός του μήνα, ξεπερνά πλέον τις μερισματικές αποδόσεις του S&P 500, που βρίσκονται στο 1,47%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα καθιστούν τις μετοχές λιγότερο θελκτικές, πλήττοντας ιδιαίτερα τον τεχνολογικό κλάδο.
Ορισμένοι traders δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, περί διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και περί μη σημαντικού κινδύνου για εκτίναξη του πληθωρισμού.

Ο τελευταίος εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για την επίτευξη των στόχων της Fed όσον αφορά την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η άνοδος των αποδόσεων έχει ως βάση την εντεινόμενη αισιοδοξία περί ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, με τις αποδόσεις να τρέχουν να προλάβουν το bullish κλίμα που επικρατεί στις μετοχές», τονίζει από την πλευρά του ο David Lefkowitz, στέλεχος της UBS Global Wealth Management.
Σύμφωνα με την LPL Financial οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω περιβάλλοντος αναμενόμενης ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού, τελικά και εξορθολογισμού επιτοκίων από πλευράς της Fed.
Θεωρούμε επίσης ότι, εάν οι αποδόσεις κινηθούν με μεγάλη ορμή προς τα πάνω, η Fed θα παρέμβει ώστε το επίπεδο των επιτοκίων να μην καταστεί υπερβολικά περιοριστικό και αρνητικό για τις μετοχές ή την πραγματική οικονομία.

ΗΠΑ: Οριακή αναθεώρηση στο +4,1% για το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2020

Σε οριακή αναθεώρηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του δ΄τριμήνου 2020, προχώρησε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ δ΄τριμήνου 2020 αναθεωρήθηκε στο +4,1% από +4% που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Άλμα 3,4% στις παραγγελίες διαρκών αγαθών τον Ιανουάριο του 2021

Την ίδια ώρα, άλμα 3,4% σημείωσαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις ΗΠΑ, επιστρέφοντας σε προ πανδημίας επίπεδα.
Πρόκειται για άνοδος υπερτριπλάσια των εκτιμήσεων, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 1,1%.
Είναι η ένατη διαδοχική μηνιαία άνοδος μετά την κατάρρευση του Μαρτίου/Απριλίου.
Η ετήσια άνοδος ανήλθε στο 4,5%, σε υψηλά προ πανδημίας.

ΗΠΑ: Ισχυρή πτώση στις νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας - «Έπεσαν» στις 730.000

Αισθητά μειώθηκαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ, παρά την έντονη κακοκαιρία που έπληξε το Τέξας και άλλα μέρη του Νότου, σύμφωνα με το Αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Οι πρώτες καταχωρίσεις ανήλθαν στις 730.000 για την εβδομάδα που έληξε στις 20 Φεβρουαρίου 2021, πολύ κάτω από την εκτίμηση των αναλυτών του Dow Jones για 845.000.
Ειδικότερα, τα νέα αιτήματα για παροχές ανεργίας μειώθηκαν κατά 111.000 σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας των ΗΠΑ.

25-2-2021-9-35-26-pm.png

Ράλι για την GameStop 170% σε δύο ημέρες μετά το sell off

Η εταιρία GameStop που δραστηριοποιείται στα βιντεοπαιχνίδια στις ΗΠΑ η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο τον Ιανουάριο σε ένα επικό ράλι για να διορθώσει βίαια ακολούθως… βρίσκεται εκ νέου στο επενδυτικό προσκήνιο.
Η μετοχή της GameStop κατέγραψε ράλι 104% στα 91 δολάρια στις 24 Φεβρουαρίου, σήμερε 25/2 έφτασε να καταγράφει κέρδη έως +87%, κλείνοντας τελικά με άνοδο +18,56% στα 108,73 δολάρια. 
Όσοι παρακολουθούσαν το ράλι την τελευταία ώρα των συναλλαγών στις 24 Φεβρουαρίου αναρωτήθηκαν αν ένα tweet από το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Ryan Cohen ήταν ένας από τους καταλύτες για την απροσδόκητη άνοδο.
3333333333333333.JPG



Domino’s Pizza: Χαμηλότερα των εκτιμήσεων τα αποτελέσματα στο δ’ τρίμηνο 2020

H Domino’s Pizza για το δ΄τρίμηνο του 2020 ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα που διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 151,9 εκατ. δολάρια ή 3,85 δολάρια ανά μετοχή, υψηλότερα από τα 129,3 εκατ. δολάρια ή 3,12 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 3,46 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 3,89 δολάρια.
Τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 1,357 δισ. δολάρια, υψηλότερα από τα 1,150 δισ. δολάρια και χαμηλότερα των εκτιμήσεων για 1,386 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία ενέκρινε επίσης ένα πρόγραμμα αγοράς ίδιων μετοχών 1 δισ. δολαρίων που θα αντικαταστήσει το προηγούμενο πρόγραμμα.

Καλά νέα για covid: Αποτελεσματικό κατά 94% το εμβόλιο Pfizer, αναβαθμισμένη εκδοχή ετοιμάζει η Moderna

Ιδιαίτερα θετικά και αισιόδοξα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τις φαρμακοβιομηχανίες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή καθώς εντείνεται παγκοσμίως η ανησυχία για τις μεταλλάξεις, οι οποίες θεωρούνται κατά πολύ πιο μεταδοτικές από το αρχικό στέλεχος και πιθανότατα και πιο θανατηφόρες.
Είναι χαρακτηριστικό πως στις ΗΠΑ, μετά τα 1.900 και πλέον κρούσματα με παραλλάξεις του ιού – βρετανική, νοτιοαφρικάνικη, βραζιλιάνικη -, μετά τον εντοπισμό μιας νέας μετάλλαξης στην Καλιφόρνια, οι αμερικανικές Αρχές κατέγραψαν και μια νέα παραλλαγή του ιού στη Νέα Υόρκη, η οποία φέρεται να έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη τη στιγμή που εκτιμάται πως μπορεί να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο.
Απέναντι στις μεταλλάξεις αλλά και στον περιορισμό της επιδημίας της covid, το μόνο «όπλο» είναι τα εμβόλια.
Μια ευρείας κλίμακας μελέτη που έγινε σε 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ισραήλ (όπου έχει εμβολιαστεί σχεδόν ο μισός πληθυσμός των 9 εκατομμυρίων) έδειξε πως το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech είναι κατά 94% αποτελεσματικό κατά του κορωνοϊού, ενώ δεν αποκλείεται να αποτρέπει και τον κίνδυνο μόλυνσης, κάτι που αν επιβεβαιωθεί, σημαίνει ότι τα πρόσωπα που έχουν εμβολιαστεί δεν μπορούν πλέον να μεταδώσουν τον ιό.

Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του προέδρου της Fed Jerome Powell για τα επιτόκια και τον πληθωρισμό.
Νωρίτερα ανακοινώθηκαν τα στοιχεία για το οικονομικό κλίμα στην ευρωζώνη, που ήταν καλύτερα του αναμενόμενου για τον Ιανουάριο.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ανακοίνωση εταιρικών αποτελεσμάτων, με τις Anheuser-Busch InBev, Beolia, AXA,Bayer, Standard Chartered, Aston Martin, Telefonica και Adecco Group να παίρνουν σήμερα σειρά στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.
Βελτίωση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η βελτίωση οφείλεται στη βιομηχανία, τις υπηρεσίες και των καταναλωτών, με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό να ενισχύονται.
Ειδικότερα, ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε στις 93,4 μονάδες από 91,5 μονάδες τον Ιανουάριο.
Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή ενίσχυση του δείκτης στις 92 μονάδες.
Το κλίμα στη βιομηχανία βελτιώθηκε στο -3,3 τον Φεβρουάριο από το αναθεωρημένο -6,1 του Ιανουαρίου. Το καταναλωτικό κλίμα διαμορφώθηκε στο -14,8 από -15,5.

Μειώθηκαν τα κέρδη της Axa για το 2020

Η Axa SA ανακοίνωσε ότι τα υποκείμενα κέρδη για το 2020 μειώθηκαν κυρίως εξαιτίας της επίπτωσης της πανδημίας και των μεγαλύτερων εθνικών καταστροφών.
Ο γαλλικός όμιλος ασφαλειών τόνισε ότι τα υποκείμενα κέρδη για το έτος μειώθηκαν στα 4,26 δισ. ευρώ από τα 6,45 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,16 δισ. ευρώ από τα 3,86 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία σημείωσε πως οι αξιώσεις για αποζημιώσεις και μέτρα αλληλεγγύης, είχαν επίδραση 1,5 δισ. ευρώ στα υποκείμενα κέρδη του 2020.
Τα έσοδα για το έτος μειώθηκαν στα 96,72 δισ. ευρώ από τα 103,53 δισ. ευρώ.
Ο δείκτης φερεγγυότητας της Axa διαμορφώθηκε στο 200% στο τέλος του έτους, έναντι του 198% στο τέλος του 2019.

Υποχώρησαν τα κέρδη της Munich Re στο δ΄ τρίμηνο 2020

Υποχώρησαν τα κέρδη της Munich Re στο δ΄ τρίμηνο του έτους, καθώς οι δραστηριότητες της υπέστησαν υψηλές ζημιές εξαιτίας της πανδημίας.
Η γερμανική αντασφαλιστική εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 212 εκατ. ευρώ για το τρίμηνο, χαμηλότερα από τα 217 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Για το σύνολο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 2,11 δισ. ευρώ από τα 2,71 δισ. ευρώ, ενώ τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ενισχύθηκαν στα 54,89 δισ. ευρώ έναντι των 51,46 δισ. ευρώ.
Η εταιρεία τόνισε ότι θα προτείνει μέρισμα 9,80 ευρώ ανά μετοχή για το 2020, σταθερό σε ετήσια βάση.
Δεν θα ανακοινώσει νέο πρόγραμμα αγοράς μετοχών επί του παρόντος.
Για το 2021 η Munich Re αναμένει κέρδη 2,8 δισ. ευρώ και μεικτά ασφάλιστρα ύψους 55 δισ. ευρώ το 2021, και αναμένει ότι οι επιπτώσεις του κορονοϊού θα είναι μικρότερες σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Πτώση κερδών και πωλήσεων δ΄ τριμήνου 2020 για τη Bayer

Η Bayer AG ανακοίνωσε πτώση στα κέρδη δ΄ τριμήνου και στις πωλήσεις.
Η γερμανική εταιρεία φαρμακευτικών ειδών τόνισε πως τα καθαρά κέρδη για την περίοδο μειώθηκαν κατά 78% στα 308 εκατ. ευρώ από τα 1,41 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 2,39 δισ. ευρώ από τα 2,48 δισ. ευρώ.
Οι πωλήσεις τριμήνου μειώθηκαν στα 10 δισ. ευρώ από τα 10,75 δισ. ευρώ, αλλά ήταν υψηλότερες σε σχέση με το γ΄ τρίμηνο.
Οι αναλυτές ανέμεναν πωλήσεις 10,01 δισ. ευρώ.
Η Bayer πρότεινε μέρισμα 2 ευρώ ανά μετοχή για το 2020, έναντι των 2,80 ευρώ πριν από ένα χρόνο.
Για το 2021, αναμένει πωλήσεις 42-43 δισ. ευρώ με τα EBITDA στα 11,2-11,5 δισ. δολάρια, σε προσαρμοσμένη βάση.

Ανέκαμψαν οι αγορές της Ασίας λόγω... Powell - Στο 1,7% ο Nikkei

Ανέκαμψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας μετά τη διαβεβαίωση από τον πρόεδρο της Fed Jerome Powell, ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο διάστημα.
Οι δηλώσεις Powell καθησύχασαν τις ανησυχίες των επενδυτών.
«Σύμφωνα με τον Powell, θα χρειαστούν τρία χρόνια για να επιτύχουν τον στόχο πληθωρισμού, ουσιαστικά επιβεβαιώνοντας ότι η Fed δεν θα αυξήσει τα επιτόκια μέχρι το 2023», δήλωσε ο Norihiro Fujito, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων της Mitsubishi UFJ.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +1,8% στις 4.200 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,67% στις 30.168 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,22%, στις 1.926 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +1,5% στις 30.170 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,6% στις 3.585 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +0,7% στις 51.130 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης