Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (YΠOIK ΗΠΑ): «Ναι» στην ανακατανομή των αποθεματικών του ΔΝΤ για τις φτωχές χώρες

Yellen (YΠOIK ΗΠΑ): «Ναι» στην ανακατανομή των αποθεματικών του ΔΝΤ για τις φτωχές χώρες

Τι επισημαίνει η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen στην επιστολή της προς του G20 – Θα ήταν δυνατόν να απελευθερωθούν κεφάλαια έως και 500 δισ. δολ.

Σχετικά Άρθρα

συγκατάθεσή της στο να επιχειρηθεί η ανακατανομή των Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (SDRs) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, εξέφρασε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2021 η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen ωστόσο όπως τόνισε απαιτείtαι επιπλέον αρκετές παράμετροι προκειμένου να διασφαλιστεί η διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο χρήσης και διαπραγμάτευσης των αποθεμάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τι είναι τα SDRs

Τα SDRs ή Ειδικά Τραβηκτικά Δικαιώματα είναι αποθεματικά κεφάλαια του ΔΝΤ, τα οποία έχουν δημιουργηθεί με την αναλογική συμμετοχή των χωρών μελών του Ταμείου.
Πρόκειται για ενα διεθνές αποθεματικό περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΔΝΤ το 1969, ως εναλλακτική μορφή των υφιστάμενων επίσημων συναλλαγματικών διαθεσίμων των χωρών-μελών του.
Δεν είναι νόμισμα και δεν έχουν φυσική παρουσία όπως το χρήμα, αλλά αποτελούν λογιστική καταχώριση και αντιπροσωπεύουν απαίτηση για συναλλαγματικά αποθέματα νομισμάτων των χωρών-μελών του ΔΝΤ (ευρώ, ιαπωνικά γιεν, λίρες, δολάρια κτλ) με τα οποία μπορούν να ανταλλαγούν.

Η επιστολή

Με επιστολή της στα οικονομικά επιτελεία της G20 η Janet Yellen, σημείωσε ότι η νέα κατανομή των SDRs θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα των φτωχών χωρών, οι οποίες έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία κορωνοϊού.
Από τη διαδικασία αυτή θα μπορούσαν να απελευθερωθούν κεφάλαια έως 500 δισ. δολάρια, κάτι για το οποίο ερίζουν αρκετά μέλη της G20 ανάμεσά τους και η Ιταλία που έχει φέτος την προεδρία στην ομάδα, εντούτοις έως τώρα οι ΗΠΑ δεν ήταν θετικές.

Χάσμα

Όπως αναφέρει η Yellen στην επιστολή της, η ανακατανομή των SDRs και τα μέτρα για να δοθεί ώθηση στα δάνεια με χαμηλά και μηδενικά επιτόκια από την Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα συμβάλλουν στον περιορισμό της πανδημίας και θα μετριάσουν τον καταστροφικό της αντίκτυπο, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες.
«Χωρίς περαιτέρω διεθνή δράση για τη στήριξη των χωρών χαμηλού εισοδήματος, θέτουμε την παγκόσμια οικονομία σε μια επικίνδυνη και μόνιμη απόκλιση (σ.σ. διευρυνση του χάσματος μεταξύ φτωχών και πλουσίων κρατών», υπογραμμίζει στην επιστολή της, μια ημέρα πριν από την τηλεδιάσκεψη με άλλους αξιωματούχους της G20.

Αποτελεσματικότητα

«Η κατανομή νέων SDRs θα μπορούσε να ενισχύσει τη ρευστότητα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και να διευκολύνει τις πολύ αναγκαίες προσπάθειές τους στη δημόσια υγεία και στην οικονομική ανάκαμψη», συμπληρώνει.
«Για να γίνει αυτό το εργαλείο αποτελεσματικό, η G20 πρέπει να συνεργαστεί με έναν ευρείας κλίμακας συνασπισμό χωρών και σε ένα σύνολο κοινών παραμέτρων για μεγαλύτερη διαφάνεια και υπευθυνότητα στον τρόπο ανταλλαγής και χρήσης των SDRs».
Την τελευταία φορά που το ΔΝΤ εξέδωσε νέα συναλλαγματικά αποθέματα ύψους 250 δισ. δολαρίων ήταν το 2009, όταν οι οικονομίες σε όλο τον κόσμο μάχονταν με την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.
H επιστολή της Janet Yellen στους G20
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης