Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ακόμα πιο κοντά στην απόδειξη εξωγήινης ζωής - «Αποτυπώματα» λιωμένου πάγου στον Άρη

Ακόμα πιο κοντά στην απόδειξη εξωγήινης ζωής - «Αποτυπώματα» λιωμένου πάγου στον Άρη
Σκονισμένο πάγο που έλιωσε και μετατράπηκε σε ρέματα και χαντάκια στον πλανήτη Άρη «δείχνουν» νέες εικόνες που ανέλυσαν ερευνητές του Πανεπιστήμιου της Αριζόνα

Την ώρα που το διαστημικό όχημα της NASA, Perseverance ετοιμάζεται να ερευνήσει για πιθανά σημάδια αρχαίας ζωής στον πλανήτη Άρη, μια νέα έρευνα έρχεται να αφήσει υπόνοιες για την ύπαρξη ζωής στον «Κόκκινο Πλανήτη» ακόμα και σήμερα.
Ερευνητές που ασχολούνται με τα πλανητικά συστήματα στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα ανέλυσαν εικόνες από την επιφάνεια του Άρη που ελήφθησαν από το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter.
Μέσα σε αυτές τις εικόνες, οι συγγραφείς της έρευνας, Aditya Khuller και Philip Christensen, βρήκαν στοιχεία για την ύπαρξη σκονισμένου πάγου σε χαμηλότερο γεωγραφικό πλάτος, από τον οποίο στη συνέχεια σχηματίστηκαν χαράδρες και ρέματα.
Αυτό το στοιχείο είναι σημαντικό, σύμφωνα με όσα είπε ο Khuller, καθώς ο πάγος στον Άρη λιώνει όταν είναι σκονισμένος και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, όπου υπάρχει μεγαλύτερη θερμότητα, μπορεί να υπάρχει νερό σε υγρή μορφή «μέσα στον πάγο».
Κι ενώ το παραπάνω στοιχείο, δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι υπάρχει ζωή, ωστόσο «αυτό θα ήταν το καλύτερο μέρος για να βρούμε κάποια μορφή ζωής - έστω και μικροβιακής - στον Άρη σήμερα», εξήγησαν οι συγγραφείς.
Από εκεί και πέρα, η τήξη αυτού του σκονισμένου πάγου θα μπορούσε να οδηγήσει στο σχηματισμό ρεμάτων, όπως φαίνεται στις δορυφορικές εικόνες.
«Γνωρίζουμε ότι ο Άρης έχει πάγο από νερό, έστω και λίγο», ανέφερε ο Khuller, μεταπτυχιακός φοιτητής στη Σχολή Εξερεύνησης της Γης και του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
«Αλλά είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε σε μέρη όπου μπορεί πραγματικά να λιώνει».
Ο Christensen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, παρατήρησε για πρώτη φορά λείες αποθέσεις, όμοιες με τα - γεμάτα βρωμιές - χιόνια τα οποία είχαν παρατηρηθεί στις πλαγιές ρεμάτων του Άρη, σε εικόνες πριν από δύο δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης