Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στην Ασία μετά το sell off στη Wall λόγω ομολόγων - «Βουτιά» -4% για τον Nikkei 225

Τριγμοί στην Ασία μετά το sell off στη Wall λόγω ομολόγων - «Βουτιά» -4% για τον Nikkei 225
Ο Nikkei 225 υπέστη τις βαρύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών και πλέον
Σχετικά Άρθρα

Τριγμούς προκαλεί στην Ασία το sell off στους δείκτες της Wall Street, με την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων να κλονίζει τις αγορές.
Ο Nikkei 225 υπέστη τις βαρύτερες απώλειες των τελευταίων τεσσάρων ετών και πλέον, καθώς η άνοδος των επιτοκίων των μακροπρόθεσμων ομολόγων των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας έπληξε τίτλους οι οποίοι θεωρούνται εναλλακτικές τοποθετήσεις σε αξιόγραφα με χαμηλές αποδόσεις.
Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 3,99% στις 28.966 μονάδες.
Έπεσε κάτω από το επίπεδο των 29.000 μονάδων για πρώτη φορά από την 5η Φεβρουαρίου, ενώ υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες από τον Ιούνιο του 2021.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με πτώση 3,21% στις 1.864,49 μονάδες.
Ο Asia Dow υποχωρούσε 3,6% στις 4.041 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχωρούσε 3,5% στις 29.021 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite καταγράφει απώλειες 2,1% στις 3.509 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε απώλειες 3,3% στις 49.340 μονάδες.
Πτώση καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου.
Η τιμή του αργού πετρελαίου διαπραγματεύεται στα 62,7 δολ. το βαρέλι με πτώση 1,3% , ενώ η τιμή του Brent καταγράφει απώλειες 1,2% στα 65,3 δολ. το βαρέλι.

Sell off στη Wall Street

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε τη χειρότερη συνεδρίαση σε σχεδόν τέσσερις μήνες. Ο δείκτης Nasdaq υποχώρησε 3,5%, καθώς η απότομη άνοδος των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, αποτελεί μία προειδοποίηση για τα ριψοκίνδυνα περιουσιακά στοιχεία που επωφελήθηκαν από τις εξαιρετικά διευκολυντικές νομισματικές πολιτικές.
Εν μία νυκτί, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε για λίγο το επίπεδο  του 1,6% για να διαπραγματευτεί στο υψηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από ένα χρόνο.Σήμερα η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 1,47%.
O δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,75%, ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με απώλειες -2,45%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε απώλειες -3,52%.
Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των μετοχών.
Έχοντας κερδίσει 35 μονάδες βάσης εντός του μήνα, ξεπερνά πλέον τις μερισματικές αποδόσεις του S&P 500, που βρίσκονται στο 1,47%.
Οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα καθιστούν τις μετοχές λιγότερο θελκτικές, πλήττοντας ιδιαίτερα τον τεχνολογικό κλάδο.
Ορισμένοι traders δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, περί διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και περί μη σημαντικού κινδύνου για εκτίναξη του πληθωρισμού.
Ο τελευταίος εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για την επίτευξη των στόχων της Fed όσον αφορά την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.
«Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η άνοδος των αποδόσεων έχει ως βάση την εντεινόμενη αισιοδοξία περί ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, με τις αποδόσεις να τρέχουν να προλάβουν το bullish κλίμα που επικρατεί στις μετοχές», τονίζει από την πλευρά του ο David Lefkowitz, στέλεχος της UBS Global Wealth Management.
Σύμφωνα με την LPL Financial οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω περιβάλλοντος αναμενόμενης ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού, τελικά και εξορθολογισμού επιτοκίων από πλευράς της Fed.
Θεωρούμε επίσης ότι, εάν οι αποδόσεις κινηθούν με μεγάλη ορμή προς τα πάνω, η Fed θα παρέμβει ώστε το επίπεδο των επιτοκίων να μην καταστεί υπερβολικά περιοριστικό και αρνητικό για τις μετοχές ή την πραγματική οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης