Διεθνή

ΗΠΑ: Στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση το πακέτο μέτρων τόνωσης 1,9 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Στη  Βουλή των Αντιπροσώπων προς έγκριση το πακέτο μέτρων τόνωσης 1,9 δισ. δολ.

Τα σχέδια των Δημοκρατικών για το ύψος των δαπανών και οι αντιρρήσεις των Ρεπουμπλικανών - Η διαπραγμάτευση για το ύψος του πακέτου 

Σχετικά Άρθρα

Στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής των Αντιπροσώπων η οποία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς εισήχθη προς συζήτηση το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021
Στο δημοσίευμα σχολιάζεται ότι είναι απίθανο να εγκριθεί η πρόταση του Biden για αύξηση του βασικού ωρομισθίου στα 15 δολ. σε ομοσπονδιακό επίπεδο.

Εμβόλια

Αναμενόταν μια ζωηρή και μακρά πολιτική συζήτηση καθώς οι περισσότεροι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται σιις δαπάνες για την προμήθεια εμβολίων και άλλου ιατρικού υλικού για την καταπολέμηση μιας πανδημίας που σκότωσε περισσότερους από 500.000 Αμερικανούς και οδήγησε εκατομμύρια εκτός εργασίας.
Στο πακέτο περιλαμβάνεται επίσης ένας νέος γύρος έκτακτων ενισχύσεων σε νοικοκυριά, μικρές επιχειρήσεις, στις πολιτείες και περιφέρειες.

Υποφέρουν...

Ο Jim McGovern, πρόεδρος της Επιτροπής Κανονισμού του Σώματος, δήλωσε ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις οι περισσότεροι Αμερικανοί υποστηρίζουν τα μέτρα τόνωσης.
«Το μόνο μέρος αυτό αποτελεί κομματικό ζήτημα είναι εδώ στην Ουάσιγκτον», δήλωσε ο McGovern, καθώς η επιτροπή εξέτασε τι θα τεθεί προς συζήτηση στην ολομέλεια στου Σώματος η οποία θα συγκληθεί την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021.
«Πρόκειται για κάτι περισσότερο από απλούς αριθμούς σε μια σελίδα.
Είμαστε εδώ επειδή οι άνθρωποι και οι κοινότητες υποφέρουν», σημείωσε.

Αντιρρήσεις

Ο εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Tom Cole υπογράμμισε ότι περίπου 1 τρισ. δολάρια από τα 4 τρισ. δολάρια που δόθηκαν στη βοήθεια πέρυσι (το πρώτο έτος της πανδημίας) παραμένει αδιάθετο και το νομοσχέδιο «φουσκώθηκε» με διάφορα σχέδια των Δημοκρατικών για ενισχύσεις που δεν έχουν σχέση με τον κορωνοϊό..
«Δεν θα έπρεπε τουλάχιστον να ξοδέψουμε τα χρήματα που έχουν ήδη διατεθεί και να δούμε αν χρειάζεται πραγματικά νέα χρηματοδότηση;», σημείωσε

Οι ισορρρπίες

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν τη Βουλή των Αντιπροσώπων με 221 έναντι 211 και η πρόεδρος Nancy Pelosi επείγεται να εγκριθεί το νομοσχέδιο προτού σταλεί στη Γερουσία όπου η πλειοψηφία των Δημοκρατικών στηρίζεται στην ψήφο της Kamala Harris καθώς τα μέλη είναι διχασμένα 50 – 50.

Αύξηση μισθών

Στα μέτρα περιλαμβάνεται και η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου σε ομοσπονδιακό επίπεδο, η οποία θα ήταν η πρώτη από το 2009 η οποία θα ανέλθει σταδιακά έως και 15 δολ. την ώρα το 2025 από το τρέχον ύψος των 7,25 δολαρίων.
Όμως, την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου, όταν η Γερουσία αποφάσισε ότι δεν θα μπορούσε να επιτραπεί η εισαγωγή του μέτρου με βάση τους «κανόνες συνδιαλλαγής» (reconciliation rules) για τον προυπολογισμό.
Οι ειδικοί αυτοί κανόνες επιτρέπουν να προχωρήσει η νομοθεσία στη Γερουσία με μια απλή πλειοψηφία των 100 γερουσιαστών, αντί των 60 που απαιτούνται για την πλειονότητα των νομοθετημάτων.

Ναυάγιο

Ο Biden επιθυμεί αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου στα 15 δολ. δήλωσε κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2021.
Οι μισθολογικές αυξήσεις «είναι σωστό μέτρο», δήλωσε ο διευθυντής του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου του Λευκού Οίκου, Brian Deese, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο MSNBC.
Το μέτρο έχει αντιμετωπίσει σημαντική αντίθεση στη Γερουσία από τους περισσότερους Ρεπουμπλικάνους και τουλάχιστον δύο Δημοκρατικούς, γεγονός που αρκεί για να μην εγκριθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης