Τελευταία Νέα
Διεθνή

Blinken (ΗΠΑ): Ανησυχία για την κατάσταση στο Tigray και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης

Blinken (ΗΠΑ):  Ανησυχία για την κατάσταση στο Tigray και την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις ωμότητες που αναφέρονται και την συνολική επιδείνωση της κατάστασης στο Tigray», τόνισε ο A. Blinken

Kαταδίκασε έντονα τη βία στο Tigray της βόρειας Αιθιοπίας ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, A. Blinken, μετά από έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας στην οποία καταγγέλλει τη σφαγή εκατοντάδων αμάχων από τον στρατό της Ερυθραίας στην περιοχή αυτή.
«Οι ΗΠΑ ανησυχούν βαθύτατα από τις ωμότητες που αναφέρονται και την συνολική επιδείνωση της κατάστασης στο Tigray», τονίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «επίσης μας ανησυχεί βαθύτατα η επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης».
«Ζητούμε από τους διεθνείς εταίρους μας, ιδιαίτερα από την Αφρικανική Ένωση και τους περιφερειακούς εταίρους, να εργαστούν μαζί μας για να επιλυθεί η κρίση στο Tigray, μεταξύ άλλων μέσω δράσης στον ΟΗΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο αρμόδιο όργανο», σημείωσε ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, ζητώντας την «άμεση απόσυρση» των δυνάμεων της Ερυθραίας.

Η κατάσταση στο Tigray

Σύμφωνα με τη διεθνή μη κυβερνητική οργάνωση, η οποία στηρίζει τις πληροφορίες της σε μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν, στρατιώτες της Ερυθραίας σκότωσαν στο Tigray «εκατοντάδες αμάχους» τον Νοέμβριο του 2020, μια σφαγή που θα μπορούσε να συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.
Ωστόσο, η κυβέρνηση της Ερυθραίας αμφισβήτησε επισήμως τις κατηγορίες αυτές.
Σημειώνεται ότι το Tigray έχει βυθιστεί στη βία, μετά την έναρξη στις 4 Νοεμβρίου από την κυβέρνηση της Αιθιοπίας μιας στρατιωτικής επιχείρησης κατά των δυνάμεων του Απελευθερωτικού Μετώπου του Λαού του Tigray (TPLF), του κόμματος που κυβερνούσε την περιοχή και κατηγορήθηκε από την Addis Abeba ότι επιτέθηκε σε βάσεις του ομοσπονδιακού στρατού.
Στις 28 Νοεμβρίου ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας Abiy Ahmed ανακοίνωσε τη νίκη των κυβερνητικών δυνάμεων, όμως εξακολουθούν οι μάχες.
Από εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, τοπικούς αξιωματούχους και κατοίκους της περιοχής αναφέρθηκε η παρουσία στρατιωτών από την Ερυθραία για να υποστηρίξουν τις αιθιοπικές δυνάμεις, όμως η Asmara και η Addis Abeba διαψεύδουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης