Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: «Βουτιά» 4,5% στις λιανικές πωλήσεις των Ιανουάριο

Γερμανία: «Βουτιά» 4,5% στις λιανικές πωλήσεις των Ιανουάριο
Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν 8,7%
Μεγαλύτερη των εκτιμήσεων ήταν η πτώση στις λιανικές πωλήσεις της Γερμανίας τον Ιανουάριο, εν μέσω των συνεχιζόμενων lockdown που έχουν πλήξει την εμπορική δραστηριότητα.
Οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 4,5% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση μόλις 0,3%.
Τον Δεκέμβριο οι λιανικές πωλήσεις είχαν υποχωρήσει τον Δεκέμβριο κατά 9,1%.
Σε ετήσια βάση οι λιανικές πωλήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης υποχώρησαν 8,7%.
«Αυτή η μείωση μπορεί να εξηγηθεί από το συνεχιζόμενο lockdown, το οποίο έχει οδηγήσει στο κλείσιμο πολλών καταστημάτων λιανικής από τις 16 Δεκεμβρίου 2020», σημειώνει η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία Destatis.
Το τέλος της προσωρινής μείωσης του φόρου επί των πωλήσεων μπορεί επίσης να συνέβαλε στην πτώση, καθώς πολλοί καταναλωτές πραγματοποίησαν μεγάλες αγορές πριν από το τέλος του 2020 για να εξοικονομήσουν χρήματα.

Οι κερδισμένοι του lockdown

Οι λιανικές πωλήσεις της μόδας σημείωσαν άνοδο 76,6% σε ετήσια βάση, ενώ οι πωλήσεις ειδών παντοπωλείου αυξήθηκαν κατά 4,3% σε ετήσια βάση, καθώς τα σούπερ μάρκετ παρέμειναν ανοιχτά.
Οι online πωλητές συνέχισαν να επωφελούνται από την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 31,7%.
Η καγκελάριος Angela Merkel και οι πρωθυπουργοί των κρατιδίων, έκλεισαν τα περισσότερα καταστήματα και υπηρεσίες στα μέσα Δεκεμβρίου, μετά από το μερικό lockdown για μπαρ, εστιατόρια και χώρους ψυχαγωγίας που απέτυχαν να μειώσουν τα κρούσματα.
Οι πρωθυπουργοί και η Merkel αναμένεται να συναντηθούν ξανά την Τετάρτη 3/3 για να συζητήσουν τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που ισχύουν έως τις 7 Μαρτίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης