Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με covid και το 2021, τέλος από την άνοιξη 2022 - 11/3 η απόφαση ΕΜΑ για J&J

Με covid και το 2021, τέλος από την άνοιξη 2022 - 11/3 η απόφαση ΕΜΑ για J&J
Από σήμερα 2/3 το εμβόλιο J&J στις ΗΠΑ - Έως τα τέλη Ιουνίου η Κίνα θέλει να έχει εμβολιάσει 548 εκατ. πολίτες - Φόβοι για 4o κύμα στις ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Απίθανο θεωρεί το σενάριο να έχουμε ξεμπερδέψει με την επιδημία της covid εντός του 2021 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, τη στιγμή πάντως που Αμερικάνοι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν πως τα δύσκολα είναι έως το φετινό καλοκαίρι, καθώς αν και η πανδημία δεν θα έχει εξαλειφθεί τελείως, θα είναι πολύ πιο ήπια το προσεχές φθινόπωρο και χειμώνα, καθώς από την άνοιξη του 2022 η ζωή στον πλανήτη θα έχει επιστρέψει σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κανονικότητα της.
Έως τότε όμως, κράτη και κυβερνήσεις θα πρέπει να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους έτσι ώστε αφενός να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερες ανθρώπινες απώλειες και αφετέρου να βάλουν τις βάσεις για να στηρίξουν και να επανεκκινήσουν τις οικονομίες τους.
Στις ΗΠΑ όπου τις τελευταίες εβδομάδες καταγράφεται μεγάλη μείωση σε κρούσματα και θανάτους, οι Αμερικάνοι επιστήμονες προειδοποιούν πως δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς οι μεταλλάξεις καραδοκούν και η θετική εικόνα μπορεί να ανατραπεί πολύ σύντομα και να αντικατασταθεί από ένα τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Σε κάθε περίπτωση το κύριο βάρος πέφτει στους εμβολιασμούς, καθώς από σήμερα Τρίτη 2 Μαρτίου προστίθεται στη μάχη κατά του κορωνοϊού και το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Καμπανάκι πάντως χτυπά και ο ΠΟΥ, ο οποίος ανέφερε ότι για πρώτη φορά εδώ και επτά εβδομάδες καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων σε Ευρώπη, Αμερική, νοτιοανατολική Ασία και ανατολική Μεσόγειο, τη στιγμή που στην Ευρώπη, η οποία υπολείπεται στους εμβολιασμούς, η Γαλλία ανακοίνωσε πως θα χορηγεί το εμβόλιο της AstraZeneca και σε άτομα άνω των 65 ετών καθώς κλινικές μελέτες έδειξαν πως είναι αποτελεσματικό και σε αυτές τις ηλικίες.
Από την πλευρά της η Κίνα ανακοίνωσε πως έχει θέσει ως στόχο να εμβολιάσει πάνω από το 40% των 1,4 δις του πληθυσμού της (περίπου 548 εκατομμύρια ανθρώπους) έως τα τέλη Ιουνίου, αν και μέχρι στιγμής έχει εμβολιάσει περίπου 51 εκατομμύρια Κινέζους που αποτελούν το 3,56% του πληθυσμού.

Η εξάπλωση της πανδημίας με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 114.697.519 και οι νεκροί 2.544.655
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 28.704.758 κρούσματα και 515.985 νεκρούς
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 255.720 και τρίτη σε κρούσματα με 10.587.001
• Τρίτο σε νεκρούς το Μεξικό με 186.152 και τέταρτη η Ινδία με 157.248
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Ρωσία με 4.2089.850
• Πέμπτη η Μεγάλη Βρετανία με 4.194.289, έκτη η Γαλλία με 3.820.369
• Έβδομη η Ισπανία με 3.204.531 και όγδοη η Ιταλία με 2.938.371
• Ένατη η Τουρκία με 2.711.479 και δέκατη η Γερμανία με 2.455.569
ljfewoio.JPG
ΗΠΑ: Μην χαλαρώνετε προειδοποιούν οι επιστήμονες – Καραδοκούν οι μεταλλάξεις covid

Σαφείς προειδοποιήσεις στους Αμερικάνους πολίτες να μην χαλαρώσουν και να μην επαναπαυτούν στη μείωση που καταγράφεται τις τελευταίες εβδομάδες όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων απευθύνουν οι Αμερικάνοι επιστήμονες, επισημαίνοντας πως οι μεταλλάξεις καραδοκούν και ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η καλή εικόνα που υπάρχει αυτή τη στιγμή να ανατραπεί σύντομα.
Ήδη προειδοποιούν πως την τελευταία εβδομάδα καταγράφεται αύξηση κατά τουλάχιστον 2% σε κρούσματα και θανάτους σε σχέση με την προηγούμενη, με τους θανάτους να αγγίζουν κατά μέσο όρο τους 2.000 την ημέρα και τις μολύνσεις τις 70.000 ημερησίως.
Η επικεφαλής των Αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), Rochelle Walensky εξέφρασε την ανησυχία της για το ότι ολοένα και περισσότερες Πολιτείες χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα, ενώ κάλεσε παράλληλα τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα αυτοπροστασίας, όπως να κάνουν χρήση της μάσκας και να τηρούν τις αποστάσεις.
«Σε κάθε περίπτωση οι εμβολιασμοί είναι αυτοί που θα μας βγάλουν έξω από αυτήν την πανδημία.
Για να φτάσουμε εκεί, πρέπει να εμβολιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους» είπε η Walensky, η οποία υποστήριξε πως έχουμε τη δυνατότητα να αποτρέψουμε ένα πιθανό τέταρτο κύμα της επιδημίας.
Εν τω μεταξύ, από σήμερα Τρίτη 2/3 αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson.
Εκτιμάται ότι αυτήν την εβδομάδα θα χορηγηθούν περίπου 4 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, το οποίο χορηγείται σε μια δόση.
Η Johnson & Johnson έχει δεσμευθεί να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων έως τα τέλη Ιουνίου στις ΗΠΑ.
Οι ΗΠΑ, με παραγγελίες 600 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων συνολικά από την Pfizer και τη Moderna θα έχουν ήδη μέχρι τα τέλη Ιουλίου επαρκές αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουν σχεδόν ολόκληρο τον πληθυσμό, ενώ στην επιτάχυνση της διαδικασίας αυτής θα συμβάλλει και το εμβόλιο της J&J, που έχει ήδη ξεκινήσει να χορηγείται στη Νότια Αφρική.
Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ μετρούν πάνω από 514,5 χιλιάδες νεκρούς και σχεδόν 28,7 εκατομμύρια κρούσματα.

Εντός της εβδομάδας στη Γερουσία το πακέτο των 1,9 τρις δολαρίων

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει στη Γερουσία η συζήτηση για το πακέτο βοήθειας των 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της κυβέρνησης Biden κατά της covid.
Αυτό υποστήριξε ο ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία Chuck Schumer ύστερα από την υπαναχώρηση των Δημοκρατικών από την προσπάθεια που έγινε για την αύξηση του κατώτερου μισθού στα 15 δολάρια την ώρα, στο πλαίσιο του ίδιου πακέτου.
Δημοκρατικοί, αλλά και μερικοί Ρεπουμπλικάνοι έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την ιδέα της αύξησης του ομοσπονδιακού κατώτερου μισθού, ο οποίος, βρίσκεται σήμερα στα 7,25 δολάρια την ώρα.
Η κοινή υποστήριξη εκδηλώνεται για πρώτη φορά από το 2009, παρά το γεγονός ότι υπάρχει διαφωνία για το επίπεδο της μισθολογικής αύξησης.
Οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές Mitt Romney και Tom Cotton την προηγούμενη εβδομάδα πρότειναν μία αύξηση στα 10 δολάρια την ώρα, υποστηρίζοντας ότι οι εργοδότες θα πρέπει να επιβεβαιώσουν ότι ο μισθός καταβάλλεται σε εργαζόμενους που βρίσκονται νόμιμα στις ΗΠΑ.
4589028-5982-59823-5239-5823-058920523.JPG
Σύσταση Fauci: Να διατηρηθεί η χορήγηση σε δύο δόσεις των εμβολίων Pfizer και Moderna

Υπέρ του να διατηρηθεί η χορήγηση και των δύο δόσεων των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και Moderna τάσσεται ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, ο οποίος υποστηρίζει πως η καθυστέρηση στην χορήγηση της β’ δόσης δημιουργεί κινδύνους, καθώς σημαίνει πως αργεί η ανοσοποίηση.
«Οι ΗΠΑ πρέπει να επιμείνουν στην πρακτική της χορήγησης των εμβολίων των Pfizer/BioNTech και της Moderna για τον νέο κορωνοϊό σε δύο δόσεις» ανέφερε σε δηλώσεις του στην Washington Post ο Fauci.
Όπως είπε, αν οι αρχές άλλαζαν προσέγγιση και υιοθετούσαν την πρακτική της μίας δόσης, αυτό θα σήμαινε πως οι λήπτες θα ήταν λιγότερο προστατευμένοι, τα παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού θα ήταν ευκολότερο να εξαπλωθούν, ενώ θα εντεινόταν ο σκεπτικισμός και η άρνηση πολλών Αμερικανών να εμβολιαστούν, καθώς ήδη πολλοί διστάζουν.
Δεν γνωρίζουμε πόσο ανθεκτική είναι η μία δόση
«Υπάρχουν κίνδυνοι κι από τη μια κι από την άλλη.
Λέμε στον κόσμο ότι (το να λαμβάνονται δύο δόσεις) είναι αυτό που πρέπει να κάνετε (...) και μετά τι θα του πούμε, «ουπς, αλλάξαμε γνώμη;».
Νομίζω ότι θα ήταν πρόκληση από πλευράς επικοινωνίας, το λιγότερο» είπε ο Fauci, αναφέροντας πως αν και συζήτησε με αξιωματούχους των υπηρεσιών υγείας της Βρετανίας, που επέλεξαν να καθυστερήσει η χορήγηση των δεύτερων δόσεων ώστε να λάβουν την πρώτη περισσότεροι γρηγορότερα, τόνισε ότι αυτό δεν θα είχε νόημα στις ΗΠΑ.
«Από επιστημονική σκοπιά, δεν είναι λογικό να καθυστερεί η δεύτερη δόση αυτών των εμβολίων» τόνισε ο Fauci, επικαλούμενος έρευνες κατά τις οποίες οι δύο δόσεις δημιουργούν επαρκή ανοσολογική απόκριση ώστε να αντιμετωπίζονται παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού που είναι πιο μεταδοτικά και θανατηφόρα, ενώ η μία δόση μόνο μπορεί να θέτει Αμερικανούς σε κίνδυνο μόλυνσης από τη νοτιοαφρικάνικη παραλλαγή του SARS-CoV-2.
«Δεν γνωρίζουμε πόσο ανθεκτική είναι η προστασία με μόνο τη μία δόση» υποστήριξε ο Fauci.
549829402854-429584-25023523523.JPG
Στις 11/3 αποφασίζει η ΕΜΑ για το εμβόλιο Johnson & Johnson

Στις 11 Μαρτίου αναμένεται να γνωμοδοτήσει ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά του κορωνοϊού.
Η αμερικανική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε εντός τους Φεβρουαρίου ότι υπέβαλε αίτηση για την υπό όρους αδειοδότηση του εμβολίου της στον EMA.
Την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή ανακοίνωσε ότι είναι πιθανό να γνωμοδοτήσει στα μέσα Μαρτίου σχετικά με την έγκριση ή μη του εμβολίου, η αξιολόγηση του οποίου γίνεται με ταχείες διαδικασίες.
Αν εγκριθεί, το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα είναι το τέταρτο που θα αδειοδοτηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τα εμβόλια των Pfizer Inc/BioNTech SE, της Moderna Inc και των AstraZeneca Plc-Oxford.

Απετράπη το κλείσιμο συνόρων Γαλλίας - Γερμανίας

Απετράπη το σενάριο να υπάρξουν ταξιδιωτικοί περιορισμοί στα γαλλογερμανικά σύνορα καθώς Γαλλία και Γερμανία κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα που θα ισχύουν από σήμερα 2/3 για όσους προέρχονται από τη γαλλική περιοχή Μοζέλ, η οποία χαρακτηρίζεται ως περιοχή ανησυχίας λόγω της εξάπλωσης κρουσμάτων με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Βάσει της συμφωνίας, όσοι θέλουν να ταξιδέψουν, θα πρέπει να έχουν ένα αρνητικό τεστ των τελευταίων 48 ωρών.
Σημειώνεται πως η Γερμανία έχει ήδη θέσει σε ισχύ συνοριακούς ελέγχους με την Τσεχία και την Αυστρία.

Προς παράταση τα lockdown

Η Γαλλία έχει αντισταθεί στην επιβολή ενός νέου εθνικού lockdown για τον περιορισμό των περισσότερο μεταδοτικών παραλλαγμένων στελεχών, αλλά έχει ξεκινήσει να αυστηροποιεί τους περιορισμούς τοπικά σε μέρη όπως η Δουνκέρκη στα βόρεια και η Νίκαια στα νότια.
Πρόσφατα ο πρωθυπουργός Jean Castex προειδοποίησε ακόμα και με περιφερειακά lockdown, όπως lockdown στο Παρίσι και σε άλλες 19 επαρχίες τα Σαββατοκύριακα, από τις αρχές Μαρτίου αν δεν υποχωρήσει η πανδημία.
Στη Γερμανία, το lockdown παρατάθηκε έως τις 7 Μαρτίου με την καγκελάριο Merkel να υποστηρίζει πως δεν θα κρατήσει ούτε μια ημέρα παραπάνω από ότι χρειάζεται.
Πάντως, από αυτήν την εβδομάδα, μια σειρά από κράτη αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα παρατείνουν ή όχι τα lockdown που έχουν επιβάλλει.
Για παράδειγμα η Αυστρία αναμένεται αύριο 1 Μαρτίου να αξιολογήσει την κατάσταση της πανδημίας στη χώρα και να αποφασίσει τι θα πράξει, ενώ κάτι αντίστοιχο θα γίνει σε Πορτογαλία, Βέλγιο και Ολλανδία.

Μ. Βρετανία: Αρχίζουν οι εμβολιασμοί άνω των 40 ετών

Εντός του μήνα αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 για τους ανθρώπους ηλικίας άνω των 40 ετών στη Μεγάλη Βρετανία όπου μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί περισσότεροι από 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
H Βρετανία, ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που ξεκίνησε τους εμβολιασμούς ενώ έως αύριο έχει το ταχύτερο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid-19 στην Ευρώπη αυξάνοντας την πιθανότητα άρσης των ισχυόντων περιοριστικών μέτρων, που είναι ακόμη σε ισχύ, από αύριο και μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, στις 21 Ιουνίου αναμένεται να έχει επιστρέψει σε πλήρη κανονικότητα η βρετανική οικονομία, ενώ τα πρώτα καταστήματα θα ανοίξουν τον Απρίλιο.
Βάσει του προγράμματος που έχει ανακοινώσει η βρετανική κυβέρνηση:
α)Η χαλάρωση του τρίτου lockdown θα αρχίσει στις 8 Μαρτίου, με το άνοιγμα των σχολείων.
β)Στις 12 Απριλίου θα ανοίξουν ξανά μεγάλοι τομείς της οικονομίας (κομμωτήρια και σαλόνια νυχιών, ζωολογικοί κήποι, γυμναστήρια, πισίνες κ.λπ.).
γ)Από τις 17 Μαΐου θα ανοίξουν η εστίαση και η φιλοξενία.
δ) Η 21η Ιουνίου θα είναι η ημερομηνία επιστροφής στην ομαλότητα.
Όμως θα πρέπει να συνεχιστεί με επιτυχία το εμβολιαστικό πρόγραμμα, τα εμβόλια να αποδειχθούν αποτελεσματικά, να μην έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, οι νέες παραλλάξεις να μην επηρεάζουν την κατάσταση.
254823059283-523523525252523.JPG
Ινδία: Πάνω από 15 εκατ. οι εμβολιασμοί – Εμβολιάζονται οι άνω των 60 ετών

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια Ινδοί έχουν εμβολιαστεί μέχρι στιγμής κατά του κορωνοϊού, τη στιγμή που σε εξέλιξη είναι από χθες 1η Μαρτίου η δεύτερη φάση των εμβολιασμών για τους άνω των 60 ετών και για τους 45 ετών με συννοσηρότητες.
Την ίδια στιγμή, η επιδημία φαίνεται να είναι υπό έλεγχο καθώς το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 12.286 κρούσματα και 91 θάνατοι.
Συνολικά η Ινδία μετρά 157.248 νεκρούς επί συνόλου 11.124.527 μολύνσεων.
Σημειώνεται πως η Ινδία κατατάσσεται δεύτερη παγκοσμίως ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων και τέταρτη όσον αφορά τον αριθμό των θυμάτων.

Θερίζει η covid τη Λατινική Αμερική – Εμβόλια μέσω COVAX στην Κολομβία

Με αμείωτη ένταση εξακολουθεί να θερίζει το β’ κύμα της επιδημίας του κορωνοϊού τη Λατινική Αμερική, όπου έχουν αρχίσει ήδη να πραγματοποιούνται μαζικές παραδόσεις εμβολίων.
Στη Βραζιλία, η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη καθώς το τελευταίο 24ωρο εντοπίστηκαν 778 θάνατοι και 35.742 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Βραζιλία μετρά 255.720 θανάτους επί συνόλου σχεδόν 10,6 εκατομμυρίων μολύνσεων και αποτελεί τη δεύτερη πιο πληγείσα χώρα σε θανάτους παγκοσμίως και την τρίτη σε αριθμό μολύνσεων.
Πάντως, τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων και των νεκρών.
Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, οι θάνατοι παρέμειναν κάτω από το όριο των 1.000 και οι μολύνσεις περί το επίπεδο των 35 χιλιάδων, έπειτα από πέντε συναπτές ημέρες που ξεπέρναγαν τους 1.300 και τις 60.000 αντίστοιχα.

Στο κόκκινο και το Μεξικό

Αλλά και στο Μεξικό το β΄κύμα του κορωνοϊού μοιάζει ανεξέλεγκτο.
Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν 437 θάνατοι και 2.343 νέες επιβεβαιωμένες μολύνσεις.
Το Μεξικό, το οποίο είναι τρίτο παγκοσμίως σε θανάτους, μετρά186.152 νεκρούς επί συνόλου 2.089.281 μολύνσεων.

Αργεντινή: Νέες παραδόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V

Την ίδια στιγμή η Αργεντινή συνεχίζει να παραλαμβάνει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Χθες 1 Μαρτίου η Αργεντινή παρέλαβε άλλες 732.500 δόσεις του Sputnik V, έχοντας παραλάβει συνολικά 2,47 εκατ. δόσεις.
Οι αρχές της Αργεντινής έχουν εξάλλου παραλάβει 1 εκατ. δόσεις του προϊόντος της κινεζικής φαρμακευτικής βιομηχανίας Sinopharm καθώς και 580.000 δόσεις του Covishield (στην ουσία του εμβολίου που ανέπτυξαν η AstraZeneca και το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης), που παράγεται στην Ινδία.
Σημειώνεται πως η Αργεντινή μετρά πάνω από 52.000 θανάτους επί συνόλου 2,1 εκατ. κρουσμάτων του SARS-CoV-2.

Εμβόλια στην Κολομβία μέσω COVAX

Εν τω μεταξύ η Κολομβία έλαβε χθες 1/3 την πρώτη παρτίδα εμβολίων που διανέμει στην Αμερική ο μηχανισμός COVAX, που δημιουργήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για να βοηθήσει τις χώρες που δυσκολεύονται στην άνιση κούρσα για την ανοσοποίηση.
Η παρτίδα αποτελείται από 117.000 δόσεις του εμβολίου της αμερικανογερμανικής κοινοπραξίας Pfizer/BioNtech.
«Η σημερινή ημέρα είναι σταθμός.
Ο COVAX κάνει την πρώτη του παράδοση εμβολίων (...) στην Αμερική και η πρώτη χώρα που τα λαμβάνει είναι η Κολομβία» ανέφερε ο πρόεδρος της Κολομβίας, Ivan Duke.
Πριν από την Κολομβία, η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού στην Αφρική, καθώς και η Νότια Κορέα στην Ασία έλαβαν εμβόλια μέσω αυτού του μηχανισμού, που έχει σκοπό να διανείμει φέτος επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να ανοσοποιηθεί το 20% του πληθυσμού σε σχεδόν 200 χώρες και περιοχές.
Το Περού, το Ελ Σαλβαδόρ και η Βολιβία θα είναι οι επόμενες δικαιούχοι, διευκρίνισε ο ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως στόχος της Κολομβίας είναι να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον τα 35 εκατομμύρια από τα περίπου 50 εκατ. των κατοίκων της μέχρι το τέλος του χρόνου.
Μέχρι σήμερα περίπου 130.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, έχουν λάβει την πρώτη δόση των εμβολίων τους.

Έως 2,2 φορές πιο μεταδοτική η βραζιλιάνικη παραλλαγή

Έως και 2,2 φορές πιο μεταδοτική σε σχέση με τη βρετανική και τη νοτιοαφρικανική παραλλαγή του κορωνοϊού είναι η βραζιλιάνικη παραλλαγή Ρ.1 του κορωνοϊού, η οποία επιπλέον φαίνεται ικανή να διαφεύγει σε ένα βαθμό από τη φυσική ανοσία, καθώς μολύνει ξανά ακόμη και ανθρώπους που είχαν περάσει Covid-19 στο παρελθόν.
Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας επιστημόνων από τη Βραζιλία και τις ΗΠΑ, οι οποίοι θεωρούν επείγουσα την ανάγκη να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων έναντι αυτής της παραλλαγής.
Η παραλλαγή Ρ.1 εντοπίστηκε αρχικά το Νοέμβριο στη Βραζιλία και έκτοτε σταδιακά έχει εξαπλωθεί σε περίπου 25 χώρες.
Εκτιμάται ότι η εν λόγω παραλλαγή «είναι ικανή να διαφεύγει από το 26% ως 61% της προστατευτικής ανοσίας μετά από προηγούμενη λοίμωξη με άλλη παραλλαγή Covid-19».
Με άλλα λόγια, ένα απρόσμενα μεγάλο ποσοστό όσων είχαν μολυνθεί παλιότερα (από τους 100 οι 25 έως 60), μπορεί να ξαναμολύνονται από τη νέα παραλλαγή.
Αυτό ίσως αποτελεί ένδειξη πως και τα υπάρχοντα εμβόλια (στη Βραζιλία γίνεται χρήση κυρίως κινεζικών εμβολίων) έχουν μικρότερη αποτελεσματικότητα εναντίον της, κάτι που πρέπει να διερευνηθεί κατά πόσο ισχύει.

ΠΟΥ: Με κορωνοϊό ως το τέλος του 2021

Δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύουμε ότι θα απαλλαγούμε από την πανδημία της Covid-19 μέχρι το τέλος του έτους, τόνισε χθες 1/3 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο Michael Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ, δήλωσε ωστόσο ότι εξακολουθεί να είναι εφικτό να μειωθούν οι αριθμοί νοσηλευομένων και θανάτων.
Ωστόσο, όπως είπε, η πανδημία παραμένει επιθετική, ειδικά μετά τη νέα αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων αυτήν την εβδομάδα μετά από επτά συνεχόμενες εβδομάδες μείωσης
«Θα ήταν πολύ πρόωρο και, νομίζω, μη ρεαλιστικό να σκεφτόμαστε ότι θα τελειώσουμε με αυτόν τον ιό μέχρι το τέλος του έτους.
Αλλά νομίζω ότι σε αυτό που μπορούμε να δώσουμε ένα τέλος, εάν είμαστε έξυπνοι, είναι στις εισαγωγές στα νοσοκομεία, στους θανάτους και στις τραγωδίες που σχετίζονται με αυτήν την πανδημία» είπε ο Ryan.

Πότε θα ξεμπερδέψουμε με την επιδημία

Στο ερώτημα αυτό καλείται να απαντήσει το αμερικανικό περιοδικό Atlantic, το οποίο αφού επικαλείται τις θέσεις μιας σειράς ειδικών, υποστηρίζει πως για τις ΗΠΑ – αλλά και για πολλές άλλες χώρες - η οριστική επιστροφή στην κανονικότητα, θα πρέπει να αναμένεται την άνοιξη του 2022.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ζωή φέτος την άνοιξη δεν θα διαφέρει σε σχέση με πέρυσι, αν και το καλοκαίρι μπορεί να αποδειχθεί ότι θα είναι πολύ κοντά σε αυτό που θεωρείται κανονικότητα.
Βάσει των εκτιμήσεων, για το επόμενο φθινόπωρο και χειμώνα υπάρχουν δύο εκδοχές:
Είτε μία συνεχιζόμενη επιφυλακτική βελτίωση της κατάστασης είτε ένα μέτριο πισωγύρισμα, που όμως θα ακολουθηθεί την επόμενη άνοιξη από μία σχεδόν βέβαιη, πλέον, επιστροφή σε μία κανονική προπανδημική ζωή.
Η καθημερινή ζωή τους λίγους επόμενους μήνες μέχρι το φετινό καλοκαίρι - σε μεγάλο βαθμό - θα συνεχίσει να απέχει αρκετά από την κανονικότητα.
Θεωρείται απίθανο ότι έως το τέλος της άνοιξης θα έχουν εμβολιαστεί τόσοι πολλοί άνθρωποι ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα.
Μάλιστα, ορισμένοι ειδικοί δεν αποκλείουν ότι μέσα στην άνοιξη η κατάσταση μπορεί πρόσκαιρα να επιδεινωθεί ξανά, κυρίως εξαιτίας της εξάπλωσης πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοϊού.

Τι να περιμένουμε τους επόμενους μήνες

Τα καλά νέα είναι ότι, ακόμη και με αυτές τις μεταλλάξεις, τα υπάρχοντα εμβόλια μειώνουν τον κίνδυνο να αρρωστήσει κανείς σοβαρά από Covid-19.
Ωστόσο, αναφέρεται πως ό,τι κι αν έχει μεσολαβήσει την άνοιξη, το καλοκαίρι πιθανώς θα μοιάζει με αυτό του 2019, με τη ζωή να βρίσκεται κοντά στην κκανονικότητα, ήδη, από το Μάιο, αν και δεν αποκλείεται να παραμείνει η χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους για αρκετό καιρό ακόμα.
Μολονότι άλλοι ειδικοί είναι λιγότερο αισιόδοξοι για το Μάιο, σχεδόν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των Αμερικανών επιστημόνων ότι κάποια στιγμή, ανάμεσα στον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο, ο συνδυασμός των προχωρημένων εμβολιασμών και του πιο ζεστού καιρού πιθανότατα θα κάνει πολλές δραστηριότητες πολύ ασφαλέστερες, όπως τις συναντήσεις οικογενειών και φίλων ακόμη και σε κλειστούς χώρους, την επιστροφή στους χώρους εργασίας, τη μεγαλύτερη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς, την εστίαση, τα ταξίδια, τα σχολεία κ.ά.
Σταδιακά, αναμένεται ότι οι άνθρωποι θα διευρύνουν τον κύκλο των κοινωνικών επαφών και δραστηριοτήτων τους.

Ηπιότερη η επιδημία το φθινόπωρο και τον χειμώνα του 2021

Τους πιο κρύους μήνες του επομένου φθινοπώρου και του χειμώνα ο κορωνοϊός μπορεί να γίνει ξανά πιο αισθητός, αλλά δύσκολα θα είναι τόσο επικίνδυνος όσο φέτος τον χειμώνα. Μερικοί επιστήμονες αισιοδοξούν ότι του χρόνου τον χειμώνα θα επιτρέπονται πια ακόμη και οι συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.
Μεμονωμένες εξάρσεις της Covid-19 θα υπάρχουν, αλλά χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς θα είναι δραστικά μειωμένη η πιθανότητα να καταλήξει κάποιος στο νοσοκομείο ή να μεταδώσει τον ιό.
Ο σημαντικότερος παράγοντας αβεβαιότητας είναι μία μετάλλαξη που θα ξεφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια, τα οποία θα πρέπει να ανανεωθούν ανάλογα (κάτι που θα απαιτήσει λίγους μήνες), ενώ «άγνωστος Χ» είναι και σε ποιο βαθμό θα αυξηθούν τα κρούσματα μεταξύ όσων δεν θα έχουν εμβολιαστεί.
Μία απότομη αύξηση στα κρούσματα μπορεί να καταστήσει αναπόφευκτους -προκειμένου να μη χαθεί ο έλεγχος από το σύστημα υγείας- νέους προσωρινούς περιορισμούς (τηλεργασία, μάσκες παντού κ.ά.), αλλά πιθανώς χωρίς αυστηρό «lockdown».
Μετά και τον επόμενο χειμώνα θα έρθει για τα καλά η άνοιξη, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Ο κορωνοϊός δεν θα έχει εξαλειφθεί (αυτό μπορεί να μη συμβεί ποτέ), αλλά όπως η γρίπη θα αποτελεί ένα εποχικό χειμωνιάτικο φαινόμενο, αντιμετωπίσιμο με τα εμβόλια.
Μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν να πεθαίνουν από την Covid-19, αλλά δεν θα υπάρξει ξανά νέα επιδημική έξαρση και απειλή ανεξέλεγκτων καταστάσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης