Τελευταία Νέα
Διεθνή

Georgieva (ΔΝΤ): Οι χώρες της G20 συμφώνησαν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του Ταμείου

Georgieva (ΔΝΤ): Οι χώρες της G20 συμφώνησαν να ενισχύσουν τη χρηματοδότηση του Ταμείου
Οι χώρες της G20 συμφώνησαν να γίνει ανακατανομή των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDRs) του ΔΝΤ ενώ η ιταλική προεδρία προωθεί την επέκταση των αποθεματικών κατά 500 δισ. δολ.
Σχετικά Άρθρα

Η ομάδα των G20, των ισχυρότερων οικονομιών στον κόσμο, ήρθε σε συμφωνία για να ενισχύσουν τα αποθεματικά του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως αποκάλυψε την Τρίτη 2 Μαρτίου 2021 η επικεφαλής του Kristalina Georgieva, κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην διαδικτυακής εκδήλωση του Ταμείου, African Fiscal Forum, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters.
Παράλληλα οι χώρες της G20 συμφώνησαν να γίνει ανακατανομή των Ειδικών Τραβηχτικών Δικαιωμάτων (SDRs) του ΔΝΤ, με τα δυο σκέλη της συμφωνίας να ανοίγουν διάπλατα το δρόμο για να ενισχυθεί ο δανεισμός προς τις φτωχότερες χώρες, οι οποίες έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού.

Ανακατανομή SDRs

«Την περασμένη Παρασκευή (26/2) μας δόθηκε το “πράσινο φως”, να εργασθούμε για την ανακατανομή των SDRs.
Κάθε χώρα θα συνεισφέρει ανάλογα με το ποσοστό που μετέχει στο Ταμείο στα 500 δισ.», δήλωσε η Βουλγάρα οικονομολόγος, δίχως όμως να αποκαλύψει σε τι νόμισμα θα είναι τα επιπλέον αποθεματικά του Ταμείου.
Την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της διαδικτυακής συνόδου της G20, οι υπουργοί Οικονομικών εξέφρασαν την ευρεία στήριξή τους προκειμένου να ενισχυθούν τα αποθεματικά του ΔΝΤ.

Διαθέσιμα

Η Ιταλία η οποία έχει την προεδρία της G20 για το 2021, προωθεί την επέκταση των αποθεματικών κατά 500 δισ. δολάρια, μια πρόταση που βρίσκει σύμφωνες αρκετές χώρες μέλη, καθώς θα παρέχει ρευστότητα στις πληγείσες από τον κορωνοϊό φτωχές χώρες, δίχως να επιβαρύνει το υφιστάμενο χρέος τους.

Φτωχές χώρες

Όπως προσέθεσε η Kristalina Georgieva, το ΔΝΤ θα εξετάσει τρόπους για να ανακατανείμει τα SDRs, τα οποία είναι συμπληρωματικά συναλλαγματικά διαθέσιμα που εκδίδονται από το Ταμείο, μια διαδικασία παράλληλη με το τύπωμα χρημάτων από την κεντρική τράπαζα.
«Εξετάζουμε επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον τον τρόπο με τον οποίο τα πλούσια μέλη μας, τα οποία δεν χρειάζονται τα SDRs όσο τα πιο φτωχά μας μέλη, μπορούν να μεταφέρουν και να δανείσουν μέρος αυτών των δικαιωμάτων μέσω του Ταμείου», συμπλήρωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης