Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αντιδράσεις προκαλεί η «ανταρσία» Kurz για διαφοροποίηση στην προμήθεια και παραγωγή εμβολίων από την ΕΕ

Αντιδράσεις προκαλεί η «ανταρσία» Kurz για διαφοροποίηση στην προμήθεια και παραγωγή εμβολίων από την ΕΕ
Ποικίλες αντιδράσεις στη θέση του καγκελάριου Sebastian Kurz να μην υπάρχει πλέον αποκλειστική εξάρτηση από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς
Σχετικά Άρθρα

Ποικίλες αντιδράσεις προκαλεί η θέση που διατύπωσε σήμερα 2/3, -- αλλά εκπροσωπεί ήδη εδώ και καιρό -- ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας Sebastian Kurz, δηλαδή, να μην υπάρχει πλέον στο μέλλον αποκλειστική εξάρτηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς.
"Οι ανάγκες σε εμβόλια μόνον για την Αυστρία εκτιμώνται σε περίπου 30 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου, και επομένως, πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω μεταλλάξεις και δεν θα πρέπει πλέον να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από την ΕΕ για την παραγωγή εμβολίων δεύτερης γενιάς", αναφέρει σε τοποθέτηση του ο καγκελάριος.
Ο Sebastian Kurz πρόκειται να επισκεφθεί μεθαύριο, Πέμπτη 4 Μαρτίου, το Ισραήλ, μαζί με την πρωθυπουργό της Δανίας Mette Frederiksen, με στόχο μία στενότερη συνεργασία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, μέσω και της συμπαραγωγής δεύτερης γενιάς εμβολίων κατά των μεταλλάξεων, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ίδιος.

Συνεργασία με το Ισραήλ

"Στο Ισραήλ θα συμφωνήσουμε με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu μία κατά το δυνατόν στενή συνεργασία στην έρευνα και παραγωγή εμβολίων και φαρμάκων, ο στόχος πρέπει να είναι η προετοιμασία για τη φάση μετά το καλοκαίρι", είχε δηλώσει ήδη το Σαββατοκύριακο ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος το οποίο ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού με τους Πράσινους.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρέπει να προσαρμόσουμε όσο το δυνατόν ταχύτερα τα υπάρχοντα εμβόλια και τις θεραπείες ή να παράγουμε νέα όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αυτό να γίνει όσο το δυνατόν πιο αυτόνομα", τόνισε ο καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι στην Αυστρία οργανώνονται εδώ και μήνες οι δυνατότητες στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της παραγωγής.
Ο καγκελάριος είχε απόψε συνάντηση στη Βιέννη με εκπροσώπους μεγάλων φαρμακευτικών εταιρειών που διαθέτουν μονάδες παραγωγής στην Αυστρία, όπως οι Pfizer, Novartis, Polymun και Böhringer Ingelheim.
Όπως αναφερόταν από την Ομοσπονδιακή Καγκελαρία, ο στόχος της συζήτησης είναι να συνδυάσει τις δυνατότητες της Αυστρίας στον τομέα της έρευνας, ανάπτυξης και παραγωγής εμβολίων Covid-19 και μεθόδων θεραπείας και να τις ενσωματώσει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες με τη Δανία και το Ισραήλ για κοινή παραγωγή εμβολίων.

Gallot-Danielle: Καινοτόμα η πρωτοβουλία Kurz

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος του Αυστριακού Συνδέσμου Παρασκευαστών Εμβολίων Renee Gallot Danielle χαρακτηρίζει την πρωτοβουλία του Sebastian Kurz "πάρα πολύ καινοτόμα", σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να υπάρχει τοπική παραγωγή εμβολίων.
"Πιθανόν αυτό δεν θα γίνει τόσο γρήγορα, γιατί κανονικά χρειάζονται πέντε έως δέκα χρόνια για να δημιουργηθεί μια εγκατάσταση παραγωγής, αλλά εάν έχω μια υπάρχουσα εγκατάσταση παραγωγής που πρέπει να την μετατρέψω, χρειάζομαι μερικούς μήνες έως ένα χρόνο, και είναι λογικό κανείς να σκέφτεται μακροπρόθεσμα και να είναι προετοιμασμένος για μελλοντικές πανδημίες", αναφέρει η ίδια.
Από την πλευρά της, η Pamela Redi Wagner η αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Σοσιαλδημοκρατικού, επισημαίνει ότι για να υπάρχουν αρκετά εμβόλια για τον αυστριακό πληθυσμό, θα πρέπει να παραχθούν εμβόλια και στην ίδια τη χώρα, και το κράτος πρέπει στοχευμένα να υποστηρίξει και να προωθήσει την παραγωγή, για παράδειγμα με ένα εθνικό ταμείο εμβολίων κορωνοϊού.
Κατά την άποψη της Pamela Redi Wagner -- η οποία είναι η ίδια διακεκριμένη επιδημιολόγος και διετέλεσε υπουργός Υγείας στην τελευταία κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος -- η Αυστρία βρίσκεται επί του παρόντος στο κάτω μέρος της λίστας στην Ευρώπη όσον αφορά την κάλυψη εμβολιασμού για τον πληθυσμό, και αυτό οφείλεται στα εμπόδια της διεθνούς παραγωγής και στην ανεπαρκή προετοιμασία της αυστριακής ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την "ιστορική εκστρατεία εμβολιασμού".

Sider" Φτηνός ελιγμός αποπροσανατολισμού

Ως "φτηνό ελιγμό αποπροσανατολισμού από την αποτυχία του εγχώριου εμβολιασμού", σχολιάζει την επικείμενη επίσκεψη του Αυστριακού καγκελάριου στο Ισραήλ, ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωβουλευτών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Andreas Sider.
"Παρά τις όσες κριτικές για το πρόγραμμα εμβολιασμού της ΕΕ, μια κοινή προσέγγιση είναι ο σωστός τρόπος, και η ΕΕ μπορεί να καταπολεμήσει την κρίση του κορονοϊού τόσο αποτελεσματικά όσο το επιτρέπουν τα κράτη-μέλη της", αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Όπως μεταδίδουν αυστριακά ΜΜΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε ανοιχτά στην αυστριακή πρόθεση, σημειώνοντας "το ενδιαφέρον να μάθει από την Αυστρία, την Δανία και το Ισραήλ, και αυτό μπορεί να είναι προστιθέμενη αξία για την στρατηγική εμβολιασμού της ΕΕ".
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να σχολιάσει δηλώσεις ότι η Αυστρία δεν θέλει πλέον να εξαρτάται μόνον από την ΕΕ, όπως φέρεται να ανακοίνωσε εκπρόσωπός της, επισημαίνοντας ότι η ίδια η Επιτροπή παρουσίασε το σχέδιό της με την ονομασία "Hera Incubator", που στοχεύει στην ανακάλυψη των μεταλλαγμένων ιών, στην ταχεία ανάπτυξη και έγκριση εμβολίων και στην επέκταση της παραγωγής εμβολίων στην ΕΕ, η πρόταση χαιρετίστηκε από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, και είναι σημαντικό να συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης